De gemeente Hengelo gaat het Warmtenet verkopen. De nieuwe eigenaren krijgen veel geld toe. In totaal 12,4 miljoen euro in de vorm van installaties die worden overgedragen en tal van kosten die de gemeente voor zijn rekening neemt. Het college schrijft dat de deal 8,5 miljoen kost. Maar dat is politieke camouflage. De gemeente moet ook de bodemsanering betalen (800.000 euro), de afvloeiing van het personeel (780.000 euro) en het verlies over 2016 (800.000 euro). De nieuwe eigenaren krijgen daarbovenop een lening van ruim 2 miljoen zonder aflossingsverplichtingen. Het zijn allemaal kostenposten die Hengelo voor zijn rekening neemt. Het verlies van 12,4 miljoen is een prognose. Het kan oplopen als zich risico’s voordoen (maximaal 1,3 miljoen). Rekening is gehouden met de investeringsaftrek voor duurzaam investeren. Deze kan echter hoger uitvallen dan gepland. Dat is dan een meevaller. In dat geval wordt de lening iets minder.
Met een geprognostiseerd verlies van 12,4 miljoen heeft het college nog geluk gehad. Een forse subsidie van de provincie en het rijk voorkomt dat het verlies 9,4 miljoen hoger uitvalt.
De risico’s zijn nog niet weg. Pas als de hoofdleiding (de ‘backbone’) klaar is weten we definitief wat het project de Hengelose burgers heeft gekost. De conclusie is dat de gifbeker die Warmtenet heet tot op de bodem leeggedronken moet worden.
340 euro per huishouden
De kopers van Warmtenet zijn twee landelijke energiebedrijven: Ennatuurlijk en Alliander. De installaties worden aan hen overgedragen. De gemeente blijft voor een klein percentage mede-eigenaar om fiscale redenen. Het gaat bij de overdracht om verschrikkelijk veel geld. Per huishouden in Hengelo ongeveer 340 euro. U krijgt daarvoor geen rekening. Het geld is al geïnd via de belastingen. Het had echter ook gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld een belastingteruggave, het opknappen van de binnenstad of het ongedaan maken van de ongewenste bezuinigingen, bijvoorbeeld in de zorg.
Het prestigeproject Warmtenet blijkt een buitengewone geldvreter te zijn (geweest). Jarenlang is de gemeenteraad een rendabele exploitatie voorgespiegeld. Nu blijkt dat de energiebedrijven het warmtenet alleen rendabel kunnen exploiteren als zij het vrijwel gratis in bezit krijgen. Het illustreert de gemeentelijke luchtfietserij van afgelopen jaren op pijnlijke wijze. Grote ambities, weinig sturend vermogen en geen ondernemerstalent.
Opgesteld door Wiert Wiertsema
Trackbacks & Pingbacks 1
[…] Hengelo verkoopt Warmtenet met 12,4 miljoen verlies […]
Geef een reactie