Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Openheid, vertrouwen en controleerbaarheid

wapen van hengeloOf Johan Harink (CDA) als raadslid vertrekt of niet, de politieke cultuur in Hengelo zal niet veranderen. Die ligt stevig verankerd in de handelwijze van de gevestigde politieke partijen die aan de macht zijn in Hengelo. Tot 2x toe  lijkt er gerommeld met het bestemmingsplan om het Harink naar de zin te maken. Er is niets tegen dat een gemeenteraadslid de kans krijgt om zijn boerenbedrijf te ontwikkelen. Maar wees daar open over. Laat als gemeentebestuur zien wat je doet en waarom je het doet. Zorg voor gelijke monikken, gelijke kappen. Laat de samenleving meekijken. Rond Johan Harink gebeurde in het klein, wat op het gemeentehuis dagelijks in het groot gebeurt: het bedisselen van beslissingen in eigen kring. Coalitiebelangen kunnen daarbij zwaarder gaan wegen dan de belangen van Hengelo als stad. Dat roept weerstand op. En boosheid. De coalitie voelt zich daardoor bedreigd, klit samen en ontwikkelt wantrouwen jegens de buitenwereld.

Voorbereid in de achterkamertjes, staat de uitkomst van raadsdebatten in Hengelo vaak bij voorbaat vast. Het wantrouwen bij de coalitie leidt tot uitsluiting van derden en een naar binnen gerichte politieke cultuur. De gedachte dat de oppositie ook het beste voor heeft met Hengelo en een zinvolle bijdrage kan leveren aan de besluitvorming, is ver weg. In die besloten sfeer kan een affaire Johan Harink gemakkelijk ontstaan. Krijgen persoonlijke voorkeuren en belangen een kans. Worden vergaderingen over de miljoenen voor het Warmtenet in het geheim gehouden en kan een nieuw stadskantoor worden gebouwd dat de meeste coalitiepartijen voor de verkiezingen niet nodig achtten.

Het is grondig mis in Hengelo.  Hengelose burgers zijn afkerig van de Hengelose politiek. Ze willen een bestuur dat wars is van politieke spelletjes en het dienen van het eigen belang. In de raadszaal achter de stoel van voorzitter Sander Schelberg hangt een groot schild met daarop het wapen van Hengelo. Er staan geen woorden bij. Maar Openheid, Vertrouwen en Controleerbaarheid zouden als nieuw te realiseren kernwaarden van ons stadsbestuur met grote letters bijgeschreven moeten worden.

Opgesteld door Wiert Wiertsema

Reacties 1

 1. Hans ≡ 14 apr 2016 ≡ 12:19

  HEEL GOED, PRO HENGELO (grootste partij Hengelo) nu met de massale oppositie, de huidige coalitie het zo moeilijk mogelijk maken.
  Het einde maken aan het over de balk gooien van gemeentebelasting
  (B.V. WARMTENET EN NIEUWBOUW STADSKANTOOR “HET GELD VAN DE HENGELOSCHE BEVOLKING, DUS ONS GELD”) moet zo snel mogelijk stoppen!!!
  Deze coalitie brengt schade aan, in plaats van een goed en open bestuur, daar zit de Hengelosche bevolking niet op te wachten.
  HET REALISEREN VAN EEN GEZELLIGE BINNENSTAD, KRIJGT DEZE COALITIE OOK AL NIET VOOR ELKAAR, EEN NIEUW STADSKANTOOR MAAKT DE SFEER ER ZEKER NIET BETER OP. VERGELIJK ONZE BINNENSTAD MAAR MET DE OMLIGGENDE STEDEN EN EEN DORP ALS BORNE, DAN KOMT HENGELO ER SLECHT VAN AF.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: