Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Aanwijzingen uitstel bouw stadskantoor


Politieke analyse door Wiert Wiertsema

Deze week is een nieuwe stap gezet in het project Lange Wemen. Projectontwikkelaar AMRed en B&W van Hengelo hebben handtekeningen gezet voor de overdracht van 8000 m2 grond. Dit blijkt uit een persbericht van B&W. De indruk wordt gewekt dat het project Lange Wemen goede vooruitgang boekt. Ondertussen stapelen de aanwijzingen zich op dat besluiten over het stadskantoor zijn uitgesteld. Ook AMRed hoeft niet aan zijn verplichtingen te voldoen. Het persbericht van B&W is vooral interessant door wat er niet staat.

De grondoverdracht aan AM Red is jaren geleden contractueel vastgelegd. In september kwam de projectontwikkelaar plotseling met een nieuwe voorwaarde en maakte dit (heel ongebruikelijk) bekend tijdens een commissievergadering, waar AMRed tot de insprekers behoorde. Kennelijk moest het goed tot iedereen doordringen.

Voordat de grond wordt betaald, zou eerst een besluit moeten vallen over de bouw van het stadskantoor, zo waarschuwde AMRed. De hamvraag is of de projectontwikkelaar met het tekenen van de overdracht zijn geëiste tegenprestatie heeft gekregen. B&W zwijgen hierover. In het persbericht van de gemeente staat dat de grondoverdracht “een belangrijke ontwikkeling voor de binnenstad” is. Voor de rest is het juichen over wat al bekend is over Lange Wemen. Conclusie: er zijn hoogstwaarschijnlijk geen nieuwe verplichtingen aangegaan voor de bouw van een stadskantoor. In dat geval had de gemeenteraad immers per omgaande geïnformeerd moeten worden en dat is niet gebeurd. Eind januari wordt een Europese aanbestedingsprocedure gestart. Die is echter (in eerste instantie) gericht op de selectie van mogelijke deelnemers aan de bouw. Daarna kan de echte procedure starten, maar dan is het zittende college demissionair en niet meer bevoegd tot beslissen.

Uit de beantwoording van schriftelijke vragen van de VVD (op dezelfde dag als de contracten zijn getekend) blijkt dat AMRed geen omgevingsvergunning heeft aangevraagd voor Lange Wemen. Het bedrijf was verplicht om dit voor 31 december 2013 te doen. De projectontwikkelaar heeft uitstel verkregen. Formeel omdat studies worden uitgevoerd naar een andere invulling van het winkeloppervlak en het versneld bouwen van de horecawand. Hoewel de eis van AMRed voor de bouw van het stadskantoor niet werd ingewilligd, staat daar tegenover dat het bedrijf (op dit moment) ook niet met de bouwvergunning voor Lange Wemen aan de slag hoeft. Het lijkt erop dat beide partijen met de grondoverdracht tevens hebben besloten om wederzijdse verplichtingen vooruit te schuiven.

Het is bekend dat de PvdA en zijn wethouder Jan Bron dolgraag een go-besluit willen nemen over de bouw van het stadskantoor. Maar de wethouder bijt liever het puntje van zijn tong af dan toegeven dat de politieke besluitvorming over het stadskantoor is uitgesteld tot na de verkiezingen van 19 maart 2014. Iedereen is benieuwd wanneer de coalitiepartners van de PvdA (met name Burgerbelangen en D66) kleur gaan bekennen. Zij zijn tegen de bouw van het stadskantoor maar hebben (zittend op het pluche) de voorbereidingen jarenlang gesteund. Dat heeft vele miljoenen gekost. Een hoge prijs voor vier jaar meebesturen.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: