Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

AED’s: Hengelo kan veiliger

Bas van WakerenPolitieke analyse door Bas van Wakeren

18 september 2013 — Henk Poort is een gedreven man. Al jarenlang is hij intensief bezig om met zijn Stichting Hart Safe Twente een netwerk van AED’s op te zetten. Een AED is een automatische externe defibrillator. Het is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt voor het reanimeren van een persoon met een circulatiestilstand als gevolg van ventrikelfebrileren. Hierdoor verliest het slachtoffer binnen ca. 10 seconden na het ontstaan van het ventrikelfibrilleren het bewustzijn, en zal, als er niet wordt ingegrepen, binnen ca. 5 minuten onherstelbare hersenbeschadiging optreden, en na meer dan 10 minuten vrijwel zeker de dood intreden. Doordat een AED een relatief eenvoudig te bedienen toestel is, zijn vrijwilligers (burgerhulpverleners) hiervoor opgeleid. Zij zullen starten met de reanimatie totdat professionele hulpverleners (ambulance verpleegkundige, arts) zijn gearriveerd.

Belangrijk is dus dat zo snel mogelijk de AED inzetbaar is. Dat betekent dat er genoeg AED’s in de verschillende wijken aanwezig zijn, en dat er voldoende vrijwilligers zijn die met de AED kunnen omgaan.

Henk is dus al jarenlang bezig om met de Stichting Twente Hart Safe hieraan te voldoen. Hij, en anderen zijn erin geslaagd om in Twente een netwerk van AED’s op te zetten. Een AED vergt echter onderhoud, batterijen moeten worden vervangen, reparaties uitgevoerd en soms sneuvelen AED’s door vandalisme. Kortom allerlei zaken die geld kosten.

In veel Twentse gemeenten wordt Henk gesteund. Almelo en Enschede financieren Henk en zijn stichting zodat in deze plaatsen een netwerk van AED’s is die ook nog eens goed worden onderhouden. In Hengelo niet. Henk heeft tot dusver, ondanks aandringen van hem bij de gemeente, geen financiële ondersteuning van Hengelo gekregen. Hij heeft een verzoek ingediend bij de gemeente om in aanmerking te komen voor een ‘buurtbon’. Een buurtbon is een soort tegoedbon, waarmee Hengeloërs ideeën kunnen betalen om hun buurt mooier, veiliger en gezelliger te maken.

Veel buurtbonnen zijn besteed aan zaken als straatfeesten, buurtfeesten, de aanschaf van twee partytenten, een barbecue, enz. Zaken die ongetwijfeld niet onbelangrijk zijn, maar het is de vraag of de overheid dit moet financieren. Ik vind het ronduit vreemd dat in deze tijden hiervoor overheidgeld wordt gebruikt. Maar goed, daar gaat het nu niet over. Ook Henk Poort heeft voor het onderhoud aanspraak willen maken op buurtbonnen. Een van de drie voorwaarden voor de toekenning is dat de buurt veiliger wordt. Het verzoek van Henk is afgewezen. Onbegrijpelijk. Ik denk juist dat met een AED in de straat de buurt veel veiliger wordt, maar blijkbaar denken de wethouders daar heel anders over. Als raadslid van Pro Hengelo heb ik hierover vragen gesteld aan het college. Nog geen antwoord ontvangen.

Reacties 2

  1. Alex Delarge ≡ 18 sep 2013 ≡ 19:06

    Belangrijk werk hoor!! Las een tijdje terug dat Twentenaren te dik zijn dus die apparaten zijn geen overbodige luxe met een hartaanval/hartstilstand.

  2. heleen driessen ≡ 18 sep 2013 ≡ 21:46

    Hengelo kan niet alleen veiliger, het MOET veiliger. Het is oerdom om te denken dat je in Hengelo dichtbij een ziekenhuis bent en dat de aanrijtijd van de ambulance hier kleiner is dan in de omliggende dorpen. Daar zijn goed onderhouden AED’s en veel gemotiveerde burgers die een reanimatiecursus hebben gevolgd en die jaarlijks bijhouden. Honderden cursisten van de buurtbonnen………

    In Hengelo heeft de tijd stilgestaan. Een veilige buurt is een buurt waar buren verantwoordelijkheid voor de nood van een ander willen nemen. Voor iemand met een hartstilstand is reanimatie de enige redding. Elke minuut telt. Wie heeft leren reanimeren weet dat precies en neemt zijn verantwoordelijkheid.

    Maar wat voor zin heeft het in Hengelo om te starten met reanimeren als niemand een AED kan halen, doodgewoon omdat de dichtsbijzijnde AED een minuut of tien ver gehaald moet worden? Als je op je werk bent heb je vaak veilig want daar is een AED. Maar op straat of thuis heeft de wethouder liever partytenten of een barbecue om de buurt veiliger te maken……..

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: