Warmtenet Hengelo kan zomaar op losse schroeven komen te staan. Oorzaak is het optreden van minister Kamp van Economische Zaken. Hij besloot om de zoutproductie van AKZO-Nobel onder verscherpt toezicht te stellen, na jarenlange lekkages bij de boorputten van Akzo in Hengelo en Enschede en in de zoutfabriek in Hengelo. Die lekken zijn schadelijk voor het milieu. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister bereid te zijn om de vergunning van AKZO voor het delven van zout in te trekken. AKZO moet alle risico’s uitbannen en het is maar de vraag of dat gaat lukken. Daarmee kan de zoutfabriek in Hengelo stil komen te vallen. Dit heeft grote consequenties voor Warmtenet Hengelo BV. Dit bedrijf van de gemeente Hengelo zou de komende decennia de restwarmte die vrijkomt bij de productie van zout, gaan gebruiken om een circa 600 woningen in Hengelo te verwarmen en tal van bedrijven en gemeenschapsvoorzieningen.
Risico’s liggen bij Hengelo
De aanleg van het Warmtenet zit in zijn laatste en cruciale fase. Er moet opnieuw 14 miljoen worden geïnvesteerd, na de 15 miljoen die al in het project zijn gestoken. De 14 miljoen wordt deels terugverdiend middels subsidie en een overname fee van Ennatuurlijk en Alliander. Zij worden de nieuwe eigenaren van Warmtenet Hengelo nadat de backbone (de pijplijn van de zoutfabriek naar de wijken) is aangelegd. Zolang de pijplijn niet is overgedragen, loopt de gemeente Hengelo alle risico. De fracties van VVD en ProHengelo waarschuwden afgelopen zomer al voor tegenvallers op financieel gebied. Daar is nu het leveringsrisico bijgekomen. Bovendien zijn er miljoenensubsidies in het geding van rijk en provincie. De gemeente loopt ook het risico dat de partners het Warmtenet niet willen overnemen, zolang het onzeker is of AKZO warmte kan blijven leveren.
Namens de fractie van ProHengelo heeft ondergetekende schriftelijke vragen gesteld. De fractie vindt dat nu eerst alle risico’s in kaart moeten worden gebracht. Ook die met betrekking tot de subsidie en de overname. De fractie vraagt bovendien of het college bereid is om de investeringen op te schorten tot het moment waarop zekerheid bestaat over de toekomst Akzo. Eventueel kan daarbij worden teruggevallen op de veel goedkopere optie die eerder door de coalitie werd afgewezen: de bouw van enkele hout gestookte ketels, die de warmte van Akzo kunnen vervangen.
Opgesteld door Wiert Wiertsema
Geef een reactie