Het integriteitsonderzoek naar gemeenteraadslid Johan Harink (CDA) werpt zijn schaduwen vooruit. De Hengelose politiek is zenuwachtig in afwachting van de onderzoeksresultaten. De lokale CDA fractie en Johan Harink proberen het probleem klein te houden. De vastgestelde 21 overtredingen van de bouw- en milieuregels van de gemeente Hengelo zijn een privézaak en zouden niets te maken hebben met de publieke functie van gemeenteraadslid Harink. Het CDA bestuur van Overijssel ziet daarentegen geen scheiding tussen privé en publiek. Iemand is altijd raadslid. CDA leden uit Oele/Beckum lijken Harink te steunen. De CDA fractie stelt zich op pal op achter zijn fractievoorzitter. Pogingen van het landelijke CDA en de provincie om Harink de eer aan zich zelf te laten houden, zijn op niets uitgelopen. “Hij wil niet weg”, schrijft TC Tubantia vandaag. Het bestuur van CDA Hengelo is afgelopen zomer al afgetreden. Niemand weet waarom. Velen denken dat er ruzie is in de tent. De zoveelste misslag van een panikerende fractie en een stuurloze afdeling. Ondertussen verklaart Johan Harink kalmpjes dat het ‘algehele’ CDA achter hem staat.
Binnen de gemeente is afgesproken dat iedereen die iets weet over het integriteitsonderzoek, een slot op de mond houdt. Dat geldt ook voor Johan Harink. Ondertussen babbelt het raadslid er vrolijk op los in een interview met het dagblad Tubantia. Ongewild demonstreert Johan Harink daarmee precies waar de schoen wringt: er zijn regels en afspraken binnen de gemeente, maar Harink en zijn CDA bepalen zelf hoe zij met deze regels omgaan.
De CDA fractie en zijn fractievoorzitter stellen zich boven de wet. Hoe dit kan? Er waren perioden dat het CDA oppermachtig was in Hengelo. Toen is de ivoren toren opgetrokken die op dit moment zo staat te wankelen. In zijn publieke functie is Harink integer gebleken, zegt Johan Harink. Vervelend voor hem is dat het integriteitsonderzoek niet gaat over de 21 overtredingen. Die waren al vastgesteld voordat het integriteitsonderzoek startte. Veel belangrijker is de vraag waarom de gemeente Hengelo niet handhavend is opgetreden richting Johan Harink. Ook heeft Harink door aanpassing van het concept bestemmingsplan 2010, de mogelijkheid gekregen om een schuur te bouwen. Dat werd niet (zoals vereist) aan de gemeenteraad kenbaar gemaakt. Hoe kan dat? In 2014 kreeg Harink (bij een tussentijdse herziening van het bestemmingsplan) opnieuw extra bouwmogelijkheden in kwetsbaar gebied. Na een externe melding over belangenverstrengeling, trok het college de voorstellen schielijk weer in. ‘Een ambtelijke fout’ zo werd gezegd.
Het integriteitsonderzoek naar deze handelingen is omvangrijk en complex. Heeft Johan Harink voordelen genoten die anderen niet krijgen, of is geprobeerd hem die voordelen te geven? Dat is de centrale vraag. Over het antwoord zwijgt de man die alles weet…
Opgesteld door Wiert Wiertsema
Geef een reactie