Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Alternatieven stadskantoor te duur berekend

casa fontana kleinB&W van Hengelo hebben de resultaten bekend gemaakt van hun onderzoek naar de alternatieven voor de bouw van het stadskantoor. De goedkoopste oplossing is dat de ambtenaren blijven zitten aan de Hazenweg. Dit kost 36,5 miljoen. Dan volgt het voormalig UWV gebouw (38.7 miljoen). Nieuwbouw van het stadskantoor op Lange Wemen kost 40 miljoen euro.  Andere gebouwen vallen allemaal duurder uit, zoals vestiging van de ambtenaren aan de Bornsetraat (42,4 miljoen euro, o.a. in de Locomotief) en of in het centrum van de stad (Telgenflat en de Bolder: 46 miljoen euro). Na publicatie van de analyse heeft ProHengelo vrijwel direct de vinger op de zere plek gelegd: het college van B&W heeft de kosten van de alternatieven voor het stadskantoor te hoog berekend. Het kan aanmerkelijk goedkoper.

Dit blijkt uit een brief die de fractie van ProHengelo heeft verzonden naar B&W. De raadsleden Gezinus Knegt en Wiert Wiertsema constateren dat het college bij  ieder project een bedrag van 7,7 miljoen optelt voor ‘reeds gemaakte kosten’ voor het stadskantoor. Dat bedrag bestaat o.a. uit grondkosten en de kosten van voorbereiding van de nieuwbouw. Bij nieuwbouw van het stadskantoor is het integraal toerekenen van kosten terecht. De grond wordt hergebruikt. Bij de overige varianten niet. In die varianten valt de grond opnieuw vrij en kan worden verkocht.

De gemeente heeft destijds 4,4 miljoen euro voor de grond betaald. Deze kosten kunnen worden terugverdiend als gekozen wordt voor de Hazenweg, de Bornsestraat, de Centrumpanden of het UWV gebouw. Die opbrengst komt echter niet terug in de berekeningen, waardoor de alternatieven onnodig duur uitvallen. ProHengelo vraagt nu om een herberekening. “Voor een evenwichtig financieel beeld verzoeken we U vriendelijk en dringend om zo spoedig mogelijk een herziene berekening van de varianten aan de gemeenteraad voor te leggen” schrijven Knegt en Wiertsema namens hun fractie aan B&W. Pas als het plaatje compleet is, kunnen zij een afweging maken welke variant de voorkeur verdient.

De fractie heeft ook tal van technische vragen. Bijvoorbeeld over de aannames die zijn gehanteerd. Ook die kunnen kosten opdrijvend uitwerken. Zoals bekend heeft ProHengelo zich jarenlang verzet tegen de komst van een nieuw gebouwd stadskantoor. Dat verzet gaat onverminderd door.

Bericht opgesteld door Wiert Wiertsema

Reacties 1

 1. Hans Jagt ≡ 07 nov 2014 ≡ 13:26

  Pro Hengelo en VVD, “zeer goed”, TEGENGAS BLIJVEN GEVEN, M.B.T. TOT DE BOUW VAN HET GEPLANDE STADSKANTOOR.
  De verkiezingen in maart hebben aangegeven, dat de Hengelose bevolking TEGEN de bouw van een stadskantoor is, Dat blijkt uit: Pro Hengelo, GROOTSTE PARTIJ en VVD gelijk aantal zetels, zoals voorheen, (VVD in de rest van Nederland verloren).
  Je hoeft geen verstand van zaken (onroerend goed) te hebben, om te weten dat blijven zitten aan de Hazenweg (huidige locatie) financieel de beste optie is en een enquete onder de ambtenaren heeft uitgewezen, dat het op die locatie prima toeven is.
  Daarnaast zullen alle andere opties ook aanmerkelijk goedkoper uitvallen, dat kan iedere inwoner van Hengelo u vertellen, zonder te hoeven rekenen.
  Na de aanstelling van de huidige coalitie, had ik al sterk het idee, dat men de bouw van het nieuwe stadskantoor er door zou gaan drukken “gezichtsverlies”. Onder het mom van kosten en boetes m.b.t. de gemaakte plannen. Die kosten en eventuele boetes, blijken een wassen neus, zoals maanden geleden al vastgesteld is.
  Recent stond er artikel in de “Tubantia”, GEMEENTE HENGELO MOET STERK BEZUINIGEN.
  Dat gaat ONS, Hengelose bevolking, MEER BELASTING KOSTEN. en dat terwijl deze coalitie miljoenen uit wil trekken m.b.t. de bouw van een stadskantoor.
  Dat geeft aan, dat machthebbers, (B&W HENGELO) zich niets aantrekken m.b.t. de mening van 80% van de Hengeloers.
  Tot slot: B&W Hengelo, kom over een aantal jaren terug met dit plan, dan groeien de bomen misschien weer tot de hemel, zoals het was toen dit plan
  was uitgebroed, op dit moment zal dit geldverspilling zijn, met het oog op de komende geplande bezuinigingen, die misschien dan niet nodig zijn.

  Hans

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: