Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Andere bestuurscultuur? B&W zwijgen!

voorzittershamerDe gemeenteraad van Hengelo heeft de Beleidsnota voor de zorg vastgesteld. In de discussie stonden B&W stonden met de mond vol tanden bij de vraag waarom zij steeds opnieuw een gesloten en naar binnen gekeerde bestuurscultuur in de praktijk brengen. De Beleidsnota voor de zorg regelt hoe de maatschappelijke ondersteuning in Hengelo komend jaar gaat plaatsvinden. Dat is voor duizenden mensen die in Hengelo zorg ontvangen van  belang. De nota is met algemene stemmen aangenomen.

De marktwerking in de zorg bleek een pijnlijk onderwerp te zijn. B&W hebben op dit punt voldongen feiten geschapen. Er is nooit in de gemeenteraad over gesproken en toen B&W het aan de raad meedeelden, was het te laat om nog te kunnen corrigeren. Geen enkele fractie wil de Beleidsnota om die reden afwijzen. Het zou betekenen dat de cliënten in de kou komen te staan. De raad heeft echter wel stappen gezet. Eind volgend jaar vindt een eerste evaluatie plaats, voordat nieuwe aanbestedingsprocedures starten. Er zijn nu 162 aanbieders actief. Dit betekent dat het budget van 50 miljoen (zorg, jeugdzorg en maatschappelijke deelname) over een groot aantal aanbieders wordt verdeeld. Cliënten mogen namelijk zelf kiezen van welke aanbieder zij hun zorg afnemen met in acht neming van de toekenning door de gemeente.

Bij de evaluatie staat ook het systeem van marktwerking opnieuw ter discussie. Dat was niet de bedoeling van de indiener van de motie, mevrouw C. Veneberg van D66. Zij vindt dat de marktwerking moet blijven en is niet van plan om “haar heilige bijbel van het neoliberalisme” zoals Wiert Wiertsema van ProHengelo dat noemde, op te geven. Maar de motie is met algemene stemmen aangenomen. SP, PvdA en ProHengelo gaan nadrukkelijk ook naar het functioneren van de markt kijken. “Het is onvermijdelijk dat er wordt bijgesteld” aldus mevrouw Mariejose Luttikholt (PvdA). Zij voorziet veel uitvoeringsproblemen. Fractievoorzitter Floor van Grouw (SP) en de mevrouw Luttikholt (PvdA) erkenden voor het eerst dat zij niet onverdeeld gelukkig zijn met de marktwerking. De heer van Grouw had liever enkele instellingen gezien met een breed takenpakket, dan de 162 aanbieders die nu de markt op gaan.

De discussie over de marktwerking is een succes voor ProHengelo. Deze partij heeft keer op keer gewezen op de nadelige effecten van marktwerking. Nu zijn die erkend door twee van de vier  collegepartijen. De stiekeme invoering is van de marktwerking is ProHengelo een doorn in het oog. “Ronduit pijnlijk” zegt Wiertsema. “Het bewijst opnieuw de noodzaak van een andere bestuurscultuur in Hengelo. Geen achterkamertjes maar dialoog, horen en gehoord worden, openheid”. Volgens Wiertsema hebben enkele coalitie partijen hun landelijke ideologische opvattingen doorgedrukt zonder te kijken naar het belang van de inwoners van de stad.

De politieke bazen achter de bestuurstafel reageerden niet op de discussie in de raad en zaten het schaapachtig aan te horen. Dit onvermogen tot reageren bewijst volgens Wiertsema “hoezeer ProHengelo het gelijk aan zijn zijde heeft”.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: