Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Kwestie Borne: college haalt bakzeil

borneDe gemeenteraad van Hengelo accepteert niet hoe B&W omgaat met de gemeente Borne. Hoe het probleem is elkaar zit leest U hier. Om de schade te beperken bezigde wethouder Marcel Elferink (CDA) tegenover de  gemeenteraad plotseling een heel andere taal. Eerder had ProHengelo in een brief aan B&W de vinger op de zere plek gelegd. “Zo ga je niet om met de buren” had de fractie geschreven. Nu bleek dat veel fracties zich hadden gestoord aan de handelwijze van het college. Reden voor wethouder Elferink om zoete broodjes te bakken aan het begin van de vergadering. Elferink maakte duidelijk dat hij Borne niet laat vallen en dat deze (veel kleinere) gemeente kan rekenen op steun van Hengelo bij het zoeken naar oplossingen voor de Bornsche Maten. Daarmee was de lucht opgeklaard.

Sociale woningbouw

Bij de inhoudelijke behandeling van de Woonvisie bleken SP en ProHengelo grote moeite te hebben met de opvattingen van het college over de sociale woningbouw. Beide fracties constateren dat er woningnood is in Hengelo (circa 1000 woningen te weinig in 2025) en dat de wachttijden voor een sociale huurwoning oplopen. Daarbij is nog niet eens rekening gehouden met de komst van vele vluchtelingen die nog onderdak nodig hebben. Woordvoerder Wiert Wiertsema van ProHengelo zei namens zijn fractie dat B&W desnoods bij de provincie om extra woningen moeten vragen. Op dit moment mag de gemeente slechts 200 woningen per jaar bouwen.

De VVD fractie wil af van het bouwen van dure koopwoningen op gemeentegrond. Er is grote behoefte aan goedkope koopwoningen (“tussen de 150 tot 200 duizend euro” zegt  woordvoerder Roel Kok op aandringen van Vincent Mulder van de SP). Vooral woningen voor starters op de markt voor koopwoningen. Ook dit kan bijdragen aan het oplossen van de problemen op de woningmarkt, naast het bouwen van duurdere huurwoningen voor doorstromers. Ondanks al deze ideeën ziet het college het probleem van de woningnood niet. De wethouder vindt het aanbod voldoende, het woningtekort zou “theoretisch” zijn en de wachttijden voor een sociale huurwoning aanvaardbaar. Het college gaat daarmee in tegen de opvatting van een raadsmeerderheid. Hoe dit gaat aflopen is onduidelijk, want het kwam vanwege het late tijdstip niet meer tot een beantwoording door het college.

Een afvaardiging uit Beckum bepleitte de bouw van 17 nieuwe woningen in het dorp om het draagvlak voor de lokale voorzieningen zoals de basisschool te versterken. Hierop werd door een meerderheid positief gereageerd. Of er daadwerkelijk nieuwe woningen bijkomen is nog maar de vraag. In de Hengelose raad worden vaker mooie en begripvolle woorden gesproken. Het college zal de wens van Beckum moeten opnemen in de woonvisie of de raad moet het afdwingen. De behandeling gaat verder over 14 dagen. Wordt vervolgd.

Opsteller Wiert Wiertsema

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: