Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Belofte B&W huurwoningen onhaalbaar

Hengelo115 augustus 2013 — Hengelo zal in 2020 minimaal 12.250 sociale huurwoningen tellen. Die verzekering geeft het college van B&W aan de gemeenteraad van Hengelo in het “Koersdocument voor de Hengelose Es”. Een incidentele afwijking is mogelijk. Maar is alleen toegestaan als aanvulling van de voorraad in de planning zit, zoals bij een sloop en nieuwbouwproject. De belofte van het college is een enorme geruststelling voor de fracties van SP en PvdA. Zij hadden om een dergelijke garantie gevraagd. Beide coalitiepartners zagen de bui al hangen. Omdat Welbions in zwaar weer zit door de crisis, het kabinetsbeleid en de zelf geschapen financiĆ«le problemen, wordt gevreesd dat de corporatie alleen door uitverkoop van woningen op de been kan blijven.

Het afgelopen jaar werden 157 huurwoningen verkocht hetgeen vele miljoenen opleverde. Kunnen we nu rustig slapen in de wetenschap dat alles goed geregeld is en de toekomst van de sociale verhuur in kannen en kruiken? Deze krant zou Hengelo-Anders niet zijn als we geen kleine check uitvoeren. Daar raken we onderhand zeer bedreven in. Soms is de uitkomst verrassend. U herinnert zich dat Welbions vorig jaar 119 miljoen euro minder waard werd, terwijl de corporatie zelf zei operationele winst te boeken. Okay, dat is inmiddels oude koek.

Nu de woningvoorraad. Rekent U even met ons mee. Het aantal huurwoningen op 1 januari 2013 bedroeg 12.804. Daarvan bevonden zich 434 in de vrije sector. Dat zijn geen sociale huurwoningen en deze dienen te worden afgetrokken. Dat brengt het aantal sociale huurwoningen per 1 januari jl. op 12.370. Welbions en de gemeente hebben onlangs in hun convenant over sociale huurwoningen (dat loopt t/m 2017) afgesproken dat in 2016 en 2017 nog 450 woningen worden gesloopt, er worden 500 woningen verkocht (100 per jaar) en er worden circa 270 sociale huurwoningen bijgebouwd. Men houdt een kleine slag om de arm: externe factoren moeten het mogelijk maken zoals de rentestand, het rijksbeleid, e.d. Dat is logisch. Zoals een wijze minister-president ooit zei: tot het onmogelijke is niemand gehouden.

Deze getallen optellend en aftrekkend, komen wij tot een sociale woningvooraad van 11.690 woningen op 1 januari 2018. Dat ligt dus ver onder de afspraak. Het is maar liefst 560 woningen te weinig. Er resten dan nog twee jaar om op het afgesproken aantal van 12.250 in 2020 uit te komen. U voelt het aankomen: dat gaat niet lukken. Die woningen zouden nu al in de planning moeten zitten en dat zitten ze niet. Bovendien wordt er in 2018 en 2019 ook gesloopt en verkocht, hetgeen niet eens is meegerekend. 560 woningen bijbouwen kost circa 100 miljoen of meer en dat geld is er niet. 

De conclusie is dat op grond van de gemaakte afspraken in het convenant, de doelstelling van 12.250 sociale huurwoningen woningen in 2020 onhaalbaar is. Tenzij Welbions zijn verkoopprogamma van sociale huurwoningen staakt en zich bij verkoop beperkt tot de vrije sectorwoningen. Maar dat staat niet in het convenant, het is bovendien onhaalbaar en het zou ook niet voldoende zijn. En ook niet onbelangrijk: de verkoopopbrengst is nodig voor investeringen. PvdA en SP krijgen een geruststelling voorgespiegeld die door de cijfers niet bevestigd wordt. Beide fracties zijn nu weer aan zet. We zijn benieuwd of ze er bij de verantwoordelijk wethouder (Jan Bron, PvdA) op zullen terugkomen.

Reacties 1

  1. Don Logan ≡ 16 aug 2013 ≡ 10:02

    Moet je wel heel naief zijn om dat te geloven.Ben je alweer 2 colleges verder dus de huidige wethouders hebben er geen last van en zijn dan allang ergens anders onder de pannen (mischien wel als comissaris bij Welbions!!).In 2020 komt het dan zittende college tot de conclussie dat er in het verleden fouten zijn gemaakt en dat dit nooooooit weer mag gebeuren en vervolgens gebeurt er weer niks.Kan het scenario inmiddels zelf schrijven.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: