“Dikke groene soep”. Dat is buitenwater waarin de blauwalg bloeit. Kunt U daarin zwemmen? Het is af te raden. Die alg kan ook gif produceren. Dat moet eerst gemeten worden. De oorzaak van blauwalg is vervuiling van het water in combinatie met de buitentemperatuur. September 2013 werd blauwalg in de Tuindorpvijver aangetroffen. Vervelend, maar het zwemseizoen was voorbij. Maanden de tijd om het probleem te analyseren en op te lossen. Gebeurt dat ook? De buurtbewoners hebben het niet gemerkt. Op het gemeentehuis krijgen ze geen uitsluitsel. Zij vrezen voor de sluiting van het Tuindorpbad als de blauwalg niet verdwijnt. Het bad draait op enthousiaste vrijwilligers. De jaarlijkse kunstmarkt rond de vijver wordt ook door hen georganiseerd. Hoe komt de vervuiling in het water?
De bewoners vrezen dat het komt door passanten die voedsel in de vijver deponeren en door vissers. Afgelopen zomer voeren zij met een bootje naar het midden van de vijver en zetten daar visvoer overboord. Daarna begint het vissen. De bewoners willen concrete maatregelen. Hun angst is dat het Tuindorpbad in het seizoen 2014 niet open gaat. Misschien moet het zelfs definitief gesloten worden. Ze vragen de gemeente om plaatsing van borden rondom de vijver met het verbod om voedsel in de vijver te gooien en zij willen een visverbod.
Leo Janssen (ProHengelo) heeft vragen gesteld over het probleem. Hij wil weten wat de gemeente tot dusver heeft gedaan. Bovendien vraagt hij de garantie van B&W dat de gemeente zich inzet om de problemen met de waterkwaliteit op te lossen. Dat is wat hij op dit moment kan doen. De gemeente is nu aan zet. Die heeft deskundigen in huis die voor een oplossing kunnen zorgen. De foto bij dit artikel is gemaakt door onze vrienden van de PvdA. Die maakten zich een half jaar geleden dezelfde zorgen. Het wordt tijd om door te pakken mensen!!
Reacties 2
De blauwalg zal nooit verdwijnen. Die komt van nature overal voor in Nederland.
Een zeer effectieve bestrijding is is mogelijk met de Driehoeksmossel.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Driehoeksmossel
Dat gebeurt overal in den lande met goede resultaten. Die vissers vervuilen maar niet in die mate dat het doorslaggevend is. Er wordt al sinds de aanleg van de vijver gezwommen en gevist.
Hoe staat het er nu inmiddels voor, zo vlak voor het nieuwe zwemseizioen?
Geef een reactie