Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Bezuiniging Vogelkwartier flinterdun

VogelkwartierB&W hebben het bezuinigingsplan voor Wijkcentrum het Vogelkwartier gepubliceerd. Wat blijkt? De bezuiniging op het Vogelkwartier is flinterdun. Het wijkcentrum betaalt een veel te hoge huur voor het gemeentelijke pand. Als een marktconforme prijs wordt gevraagd, kan de subsidie voor het Vogelkwartier linea recta met 18.000 euro omlaag. Daarnaast kost het opheffen nog eens 10.000 euro per jaar door de verplaatsing van activiteiten. Als het wijkcentrum open blijft, blijft ook dit geld in de knip. In het sluitingsplan van de gemeente bedraagt de bezuinigingswinst 54.000 euro. Daarvan resteert nog 26.000 euro als het wijkcentrum qua huur niet meer wordt uitgeknepen. U vraagt zich af hoe dit allemaal kan? Bij de cijfers over het Vogelkwartier heeft de gemeente een kostenpost van 150.000 euro buiten beschouwing gelaten.

De achtergrond is het volgende. Na opdoeken van het wijkcentrum gaat de gemeente het pand opnieuw verhuren. Die huuropbrengst is veel minder dan het Vogelkwartier nu betaalt. Om de huurverlaging mogelijk te maken moet de gemeente 150.000 euro afboeken op de waarde van het pand. Dit bedrag komt uit de verkoop van het gebouw aan de Cesar Franckstraat, waar thans het Denksportcentrum is gevestigd. Door de afboeking wordt de huur voor een toekomstige particuliere huurder verlaagd. Als dat gebeurt, waarom wordt deze huurverlaging dan niet aan het Wijkcentrum gegund? Het Vogelkwartier kan zo met aanzienlijk minder geld toe.

Om dit te constateren is overigens wel een scherpe blik nodig. Want de gemeente heeft de extra last van 150.000 euro die optreedt bij sluiting van het Wijkcentrum, niet verantwoord in de cijfers over het Vogelkwartier. Daarmee oogt de sluiting veel voordeliger dan deze in feite is. Over deze voorstelling van zaken zeggen we nu maar even niets. Zeker is dat tegenover de bezuinigingswinst van 54.000 euro, een extra kostenpost staat van 150.000 euro om de boekwaarde van het gebouw te verlagen. Reken je die kosten wel mee (en dat hoort echt zo!) dan kan ook een marktconforme huur worden gevraagd aan het Wijkcentrum. Er hoeft dan nog maar 26.000 euro te worden bezuinigd.

Okay, zeggen wij hier op de redactie tegen elkaar. Je gaat geen wijkcentrum opheffen om een particuliere huurder te gerieven. Je gaat ook geen wijkcentrum opheffen (en een sociale structuur vernietigen) om een bezuiniging van slechts 26.000 euro te realiseren. Je gaat ook geen wijkcentrum opheffen om over een paar jaar als pandjesbaas winst te kunnen maken. Dat behoort niet tot de gemeentelijke taken. De conclusie dringt zich op: laat iedereen nu eens zijn stinkende best doen tot een oplossing te komen. Het is haalbaar. De gemeente krijgt zijn bezuiniging van 54.000 euro. Hoe precies is voorwerp van overleg. 29.000 euro is al verdiend, nog 26.000 euro te gaan. Het ligt bovendien voor de hand dat ook het Vogelkwartier binnen de eigen begroting naar bezuinigingsmogelijkheden zoekt en gaat proberen zijn inkomsten te vergroten. Samen moeten de gemeente, de wijkcentra en het Vogelkwartier een oplossing kunnen vinden. Of niet soms?

Reacties 3

 1. harmsen ≡ 27 jul 2013 ≡ 21:07

  het trieste van dit is  dat dit nog niet het einde is bij het beginnen van het opheffen van de vereniging voor wijkwelzijns voorzieningen was dit al bekend samen stonden ze sterk maar alleen kan de gemeente met ze doen wat ze willen en er komen er nog meer maar ze doen het een voor een als dit dossier weer gehaald is volgt de volgende

  zo gaat het sociale van hengelo er echt helemaal af en waar blijft het laag drempelige waar de inwoner van hengelo binnen kan stappen

   

 2. Don Logan ≡ 31 jul 2013 ≡ 12:51

  Allemaal afleidingmanouvre’s van het college om om den hete brei te kunnen draaien.Het grootste probleem is en blijft het enorme overschot aan gemeente ambtenaren.Ik heb begrepen dat er al 40 weg gesaneerd worden maar dat zijn er nog steeds 80 te weinig!!

   

 3. Joop Kesler ≡ 26 aug 2013 ≡ 21:58

  Lievers en jou ambtenaar Welzijn hebben jullie zelf wel door waar jullie mee bezig zijn?.

  Hebben jullie nog niet door dat er veel meer stuk gemaakt word in het welzijnswerk dan dat jullie opbouwen?. Het afvoeren van goede en deskundige bestuurders binnen het welzijnswerk en daarmede beter jullie weg vrij hebben om je eigen gang te gaan, is een heel verkeerd beleid. Stuur eerst maar eens de mensen weg binnen het gemeentehuis die er op dit moment de macht uitvoeren.Laat welzijn terug komen van uit de bevolking, die klaar staat in de vorm van het onderdeel “Werken Nieuwe Stijl” en daarin kwaliteit kunnen leveren.

  Blijf met jullie handen af van de Wijkcentra volgens jullie regiewerk, maar begin samen met hen om Welzijn weer gezond te maken.

   

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: