Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Woningnood in Hengelo is een blijvertje

hoofdschuddendDe woningnood in Hengelo zal de komende jaren niet worden opgelost. De SP als grootste coalitiepartij heeft zijn ambities op dat punt opgegeven. Dat bleek tijdens de behandeling van de Woonvisie. De SP ging staande de vergadering akkoord met het op peil houden van de bestaande voorraad sociale huurwoningen. Die is zoals U weet met 14.000 woningzoekenden en 1200 toewijzingen veel te klein. SP en ProHengelo dienden vorig jaar een gezamenlijke motie in om 1000 woningen extra te bouwen in Hengelo. Onderzoek had uitgewezen dat tot 2025 tenminste 730 nieuwe huurwoningen nodig zijn. De uitvoering van de motie werd door CDA wethouder Marcel Elferink direct op de lange baan geschoven. Eerst moest er een Woonvisie komen. Die is er nu en wat blijkt? De motie van ProHengelo en SP wordt niet uitgevoerd. Extra huurwoningen  komen er definitief niet in deze periode. Ook plannen van de SP om de gemeente zelf het initiatief te laten nemen voor woningbouw, zijn gestrand. In plaats daarvan komt er nieuw onderzoek naar de woonbehoefte in Hengelo. Dat moet voor juni 2017 zijn afgerond. De uitkomsten worden meegenomen in de gesprekken met Welbions over de afspraken voor het jaar 2018.

Weinig bereikt

Het betekent kort en goed dat de SP de afgelopen jaren niets heeft bereikt bij het bestrijden van de woningnood. ProHengelo leverde scherpe kritiek op deze slappe houding van de SP fractie. “Een fundamentele koerswijziging” zei Wiert Wiertsema. “Het is veel beloven en weinig doen”. Voor het opgeven van de ambitie krijgt de SP slechts onderzoek terug, Dit ontlokte Gezinus Knegt de opmerking “dit is het college van de onderzoeken; als besluiten genomen moeten worden, vlucht men in verder onderzoek”. De SP krijgt dus een onderzoek, maar dat is vooral een uitstel manoeuvre. Er liggen al diverse onderzoekingen. Als er in 2017 iets nieuws uitkomt, duurt het nog jaren voordat verdere stappen kunnen worden gezet. Bovendien is 2018 een verkiezingsjaar en normaliter is dat een verloren jaar voor nieuwe plannen.

5-jarige huurcontracten

Nieuwbouw is vooral nodig omdat de doorstroming stokt. Veel mensen vinden het prettig om te blijven waar ze zitten, ondanks een hoger inkomen. Dat is inherent aan het huursysteem en de huurbescherming die mensen hebben. Dat is prima, want het verblijf van beter betaalden in de wijk is goed voor de sociale stabiliteit. De PvdA wil deze mensen nu toch uit hun huizen zien te krijgen door het afsluiten van tijdelijke huurcontracten. Grote delen van de gemeenteraad (o.a. de SP en ProHengelo) zijn faliekant tegen. Want de huurbescherming wordt tot een wassen neus gemaakt. Bovendien is er geen alternatief. Voldoende duurdere huurhuizen zijn er niet in Hengelo en dus worden vele mensen gedwongen naar elders te vertrekken. Een kansloze motie voor 5-jarige huurcontracten werd door de PvdA schielijk ingetrokken na alle ongezouten kritiek. Ook Welbions heeft in de conceptafspraken 2017 met de gemeente 2 jarige huurcontracten voorgesteld. Een raadsmeerderheid vindt dat ook dit plan moet worden geschrapt. CDA wethouder Marcel Elferink weigerde zich echter uit te spreken over het aangaan van tijdelijke huurcontracten.

Goede richtlijnen

Het is niet alleen kommer en kwel met de Woonvisie. Deze bevat ook veel belangrijke en goede richtlijnen voor de toekomst. De gemeente gaat bijvoorbeeld flexibeler werken. Het eindeloos wachten op initiatieven van projectontwikkelaars is voorbij. In talrijke ruimtelijke plannen worden woningen geschrapt. Dat maakt het mogelijk om op andere plaatsen wel te gaan bouwen. Maar ook het langer zelfstandig blijven van ouderen gaat beter geregeld worden, oude panden krijgen veel meer aandacht en er komt meer aandacht voor de ontwikkeling van het wonen in stedelijk gebied. Nieuwe stadsuitleg in de groene zones behoort tot het verleden.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: