Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Bouw stadskantoor in de problemen

ontwerpstadskantoorDe bouw van het nieuwe stadskantoor is uitgesteld. In de politieke geheimtaal van het college: de bouw is uitgefaseerd. B&W zien het als een tijdelijke hobbel. De inschrijvingen van de aannemers zijn te duur en passen niet in de afspraken tussen college en raad. Dat was topgeheim tot gisteravond. Door een misstap van het CDA kwam het toch uit. De fractie vergaloppeerde zich door te pleiten voor aanpassing van de uitgangspunten van het ontwerp. Dat betekent concreet dat er een ander gebouw gaat komen. ProHengelo sprong er bovenop. Wat weet de CDA fractie wat ProHengelo niet weet? Wat speelt zich af in de achterkamertjes van het gemeentehuis? Waarom wordt de oppositie buitengesloten?

ProHengelo en de VVD eisten openheid van B&W over de stand van zaken met de nieuwbouw. Raadslid Wiert Wiertsema (ProHengelo) stelde twee vragen: 1. is sprake van een kostenoverschrijding en 2. is sprake van aanpassing van het ontwerp? Indien “ja” dan zou de gemeenteraad onmiddellijk geïnformeerd moeten worden. Afspraken tussen raad en college komen immers op losse schroeven te staan. Roel Kok van de VVD sprak zelfs over een mislukking van het aanbestedingsproces.

Zo bleek op een koude najaarsavond plotseling het grote verschil tussen wat zich binnenkamers afspeelt en wat naar de buitenwereld wordt gezegd. Het stadskantoor dreigt (veel?) duurder te worden terwijl de gemeente geen kant meer op kan. Het oude gemeentehuis is al ontruimd voor de verbouw. De sloop van panden langs de Deldenerstraat die plaats moeten maken voor het stadskantoor, is in volle gang. B&W hebben daarmee grote risico’s genomen, terwijl ze niet weten of de bouw wel mogelijk is binnen de afspraken. Gek is het allemaal niet. Er was veel weerstand tegen nieuwbouw. Het college deed zijn best om de nieuwbouw zo goedkoop mogelijk voor te stellen. Alle alternatieven zouden duurder zijn, inclusief niets doen. Nu loopt de coalitie frontaal aan tegen dit opportunisme. De boel ligt voorlopig stil. Hoe lang is onduidelijk. Een nieuwe stilstand met braakliggende terreinen dreigt in Hengelo.

Ondertussen blijven B&W mooi weer spelen. Het college wil niets weten over het vastlopen van het project. Tot twee keer toe ontkende de wethouder dat sprake is van een overschrijding van de budgetten. Ook zou er geen sprake zijn van een aanpassing van het ontwerp. Tja… Waarom dan die vraag van het CDA? In het diepste geheim wordt gewerkt aan een oplossing. Wat die oplossing gaat worden, weten alleen de coalitiepartijen.

Wethouder Marcel Elfering (CDA) beloofde de raad opnieuw dat alles blijft binnen de financiële kaders die zijn afgesproken. Hoe dat kan zonder aanpassing van het ontwerp, is onduidelijk. Mogelijk komt er zelfs een geheel nieuw plan. Maar het college gaat het gesprek met de gemeenteraad niet aan. Toedekken en versluieren van de problemen is de lijn. “Eerst dichttimmeren, dan naar buiten treden” het motto. Is het onder die omstandigheden belangrijk dat de wethouder verzekert dat het ontwerp niet wordt aangepast? Nee hoor, dat is niet belangrijk. Ook als dit achteraf een leugentje blijkt, wordt het met de mantel der coalitie-liefde bedekt. Het nieuwe stadskantoor -monument van kiezersbedrog-  zal er zeker komen. Hoe dan ook.

Opgesteld door Wiert Wiertsema

Reacties 1

 1. Hans ≡ 15 nov 2016 ≡ 12:26

  Deze coalitie hebben zich mooi te kijk gezet, jarenlang maar vasthouden aan de bouw van een nieuw stadskantoor, terwijl 80% van de Hengelose bevolking en de oppositiepartijen VVD en Pro Hengelo tegen de nieuwbouw waren. Nu kan deze coalitie geen kant meer op,
  DUS WIJ ALS HENGELOSE BEVOLKING ZULLEN WEL WEER DE DUPE ZIJN, BETREFFENDE DE HOGERE KOSTEN`EN DE BOUWKOSTEN WAREN AL VEEL TE HOOG`CONCLUSIE, DE GEMEENTEBELASTING GAAT WEER OMHOOG.
  De binnenstad blijft onaantrekkelijk en de bewoners zullen steeds meer naar de
  aantrekkelijker binnensteden van Enschede en Borne trekken.
  Het wordt tijd, dat er zo snel mogelijk een bestuur komt, dat wel verstand van zaken heeft.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: