Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Brief over Hijschgebouw

27 april 2015

 

Beste raadsleden,

De (mogelijk) aanstaande sloop van het Hijschgebouw is een ramp die ons allen heeft overvallen. Als het vanwege de veiligheid moet worden afgebroken, dan is het helaas niet anders. Maar ook in die situatie is het monument nog niet verloren voor de toekomst. Een gecontroleerde ontmanteling is heel goed mogelijk, waarna het gebouw met gebruikmaking van oude bouwdelen en nieuw te maken delen weer in oude luister kan worden hersteld. Essentieel daarbij is het toekomstig gebruik van het gebouw. Zijn de investeringen (sloop en wederopbouw) rendabel te maken?

Wij denken dat er mogelijkheden zijn. We hopen dat U zich bij ons initiatief wil aansluiten. Het is in ons aller belang dat het gebouw wordt gered. Komt het logo van jullie fractie straks ook boven deze oproep te staan? We hopen het van ganser harte. Laten we met zoveel mogelijk raadsleden het belang van het Hijschgebouw bepleiten.

Overal op de wereld bestaan uitgebreide foodmarkten. Mensen komen er graag. We zien ze in Europa, Azië, Zuid-Amerika. Behalve in Nederland. Maar dat gaat rap veranderen. Zoals U weet is er onlangs een overdekte foodmarkt gebouwd in Rotterdam. Die markt is een enorm succes geworden en verwacht in haar eerste jaar 9 miljoen bezoekers te verwelkomen. We zien inmiddels dat het ritselt van de ideeën om het concept ook in Nederland verder uit te rollen. De Rotterdamse markt is een gebouw met vele kraampjes die producten verkopen uit allerlei culturen. Tal van ondernemers hebben er emplooi gevonden. Het is een nieuwe veelbelovende trend. Die ontwikkeling kan in Hengelo worden opgepakt. Op de Hengelose schaal wel te verstaan. In deze oproep ziet U allerlei foto’s van markten elders op de wereld. Ze hebben allemaal een overeenkomst: de markt lijkt op wat ook in het Hijschgebouw mogelijk is. Daar kan Rotterdam dan weer niet aan tippen!

Ons Hijschgebouw zou  perfect geschikt zijn als markthal. Stelt U zich voor: een overdekte markt in het hart van Hart van Zuid, dagelijks geopend, die voedsel biedt uit vele culturen dat (relatief goedkoop) wordt aangeboden in een bruisende en gezellige omgeving. Met restaurantjes waar gedurende de markturen kan worden gegeten en gedronken. Zo’n markt werkt als een magneet. Er  is reuring, bezoekers van buiten komen naar de stad, er ontstaat een nieuwe brok gezelligheid. Zeker 50 ondernemers kunnen er een zaak beginnen, nieuwe arbeidsplaatsen worden geschapen, parkeergelegenheid vlak bij, bezoekers kunnen makkelijk met de trein komen en de vernieuwde compacte binnenstad ligt op steenworp afstand. Door goed na te denken over de inrichting zijn er ook andere activiteiten mogelijk zoals festivals, culturele activiteiten en exposities.

Het Hijschgebouw staat volgens de berichten op instorten. Hoe ernstig de situatie is zal blijken uit het onderzoek dat thans wordt uitgevoerd. Maar we hopen dat iedereen het monument wil redden. Bij voorkeur door het te conserveren of door een gecontroleerde ontmanteling als dat noodzakelijk is. Daarna kan het gebouw als markthal gaan fungeren.

Iedereen die foto’s van Hengelo bekijkt uit de jaren 60 zegt `hadden we maar niet dit’ of ‘hadden we maar niet dat’. Maar het is nog niet te laat. Laat uit de teloorgang van het Hijschgebouw iets goeds voortvloeien door er als gemeenteraad gezamenlijk de schouders onder te zetten. De metaalindustrie heeft Hengelo groot gemaakt. Laten we een van de laatste symbolen uit deze belangrijke periode van de stad, proberen te redden. Ter herinnering aan een groots verleden. Wij hebben de recente geschiedenis in ons geheugen staan. De burgers die na ons komen niet. Zij mogen verwachten dat wij zorgvuldig omgaan met de monumenten uit die tijd.

Deze brief is naar alle raadsfracties gezonden met een verzoek om deze oproep te steunen. Laat het een initiatief van ons allen zijn. Wij gaan wethouder Jan Bron uitnodigen voor een informeel gesprek over deze oproep. We zouden heel graag zien dat veel medestanders uit de gemeenteraad daarbij willen zijn.

 

Hoogachtend, de fractie van ProHengelo

 

Edith van der Brugh

Frank Peters

Wiert Wiertsema

 

PS: bekijkt ook even de foto’s hierachter. Gemaakt in Amsterdam.

 

 

 

 

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: