De gemeentebesturen in Twente hebben in 2013 hun burgers opnieuw 10,2 miljoen euro uit de zak geklopt. In Hengelo gaat het om circa 1,3 miljoen. Dat blijkt uit het Financieel Jaarverslag 2013 van Afvalverbrander Twence. De gemeenten dwingen het bedrijf waarvan zij zelf eigenaar zijn, om jaarlijks hogere kosten in rekening te brengen dan feitelijk worden gemaakt voor het verbranden van het afval. Bij elkaar gaat het om 40 euro per huishouden. U betaalt dat via uw afvalheffing. Het leidt tot een overwinst van 11,9 miljoen euro bij Twence. Die winst gaat terug naar de Twentse gemeenten. De gemeentewet verbiedt gemeenten echter om winst te maken op hun nutsbedrijven. Maar kennelijk is hier sprake van een maas in de wet. De provincie Overijssel als financieel toezichthouder op de gemeenten verbiedt het niet.
Evenmin stelt de provincie vragen bij het terugploegen van winst naar de gemeenten. In de praktijk is het een verkapte belastingheffing op de verwerking van het afval. De gemeentebesturen van Twente hebben afgesproken om de winst grotendeels door te sluizen naar Regio Twente. Die betaalt daarmee “De agenda van Twente”. Wat staat op die agenda? Nuttige projecten als het verbeteren van de arbeidsmarkt, het kennispark Twente of het openbaar vervoer. Maar ook zaken die veel mensen liever niet willen: vliegveld Twente, de aanleg van wegen dwars door de natuur bij Hengelo, de verbreding van de A1 of de ontwikkeling van het Worldtrade Center in Hengelo.
Het grote probleem met Regio Twente is dat de democratische controle vrijwel afwezig is. Deze krant schreef daar eerder over. De Regio bestaat uit een bestuurlijke kring van beroepsbestuurders: burgemeesters en vele wethouders. Zij verdelen het geld onderling en behoeven daarover nauwelijks verantwoordelijkheid af te leggen. Formeel is alles in wettelijk orde, maar uit democratisch oogpunt niet.
Raadsleden in de Twentse gemeenten hebben geen controle-instrumenten mogelijkheden. Bovendien heeft uit elke gemeente slechts één raadslid zitting in de Regioraad. Dit raadslid kan weinig doen omdat hij of zij de gehele gemeenteraad vertegenwoordigt en niet een politieke partij. Dat kan anders. Ook binnen de huidige wettelijke kaders. De totale kosten van de regio belopen bijna 100 miljoen euro per jaar en dat gaat de komende jaren snel toenemen. Binnen de regio wordt overigens wel gesproken over een democratiseringstap, want de onvrede wordt breed gevoeld. Uitzicht op resultaat is er echter niet.
Reacties 1
Met z’n allen als uitgeklopte burger/spaarvarken eenzelfde lot: fiscaal target!
Wat te doen?
Omdat er geen individueel onderscheid is aan de benadeling van iedereen, stellen we een class-action voor.
Als één enorme ‘entiteit’ procederen; de kosten zijn naar mate er meer meedoen lager…. veeeeel lager.
Wij ruiken hier een klassieke détournement de pouvoir; een bestuursorgaan die uit dien hoofde handelt als een ‘zwendelende kruidenier’ om er natuurlijk zelf beter aan te worden (ook al is het via een omweg/volstrekt nutteloos loket “RegioTwente”) – en gebruikt hierbij ook de ‘verkregen’ de bestuurlijke rol.
.
.
Off topic: EU verkiezingen – Standjes in de stad van politieke huichelaars die in Hengelo de kiezer en-masse verneuken.
Tóe Pro Hengelo: zet er ook één neer en ‘wrijf en wijs’ het publiek aan, díe tronies/mombakkesen die het zelfde publiek hebben verraden! *Fittie wensen doet*
Geef een reactie