Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

B&W willen marktwerking in jeugdzorg

hengelostadhuistorenB&W van Hengelo kiezen voor marktwerking in de jeugdzorg. Dit bleek uit mededelingen van wethouder Erik Lievers (D66) op vragen van gemeenteraadslid Bas van Wakeren (ProHengelo). Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten. De gemeenteraad sprak 9 september over de jeugdzorg en de vernieuwing die er staat aan te komen. Zoals bekend krijgen de gemeenten de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg. De keuze van de gemeente Hengelo leidt tot grote onzekerheid bij instellingen over hun toekomst. De heer van Wakeren constateerde dat het ook heel anders kan. Gemeenten in Salland geven hun instellingen de garantie dat zij bijna 90% van hun capaciteit kunnen behouden. In Hengelo is dat slechts 42%. B&W van Hengelo volgen Regio Twente, die voorkeur heeft voor marktwerking, evenals D66 wethouder Lievers. Gevolg is dat de Twentse instellingen in 2015 en 2016 minder personeel gaan aanhouden om niet failliet te gaan. Vacatures blijven nu al onvervuld, aldus de heer van Wakeren. Hij vreest dat de kwaliteit van de hulp achteruit holt. Voor volgend jaar verwacht het raadslid een ontslaggolf.

Marktwerking betekent dat instellingen buiten Twente gaan meedingen om het verkrijgen van cliënten. Of het extra kwaliteit oplevert, is nog maar de vraag. Zeker is dat iedere euro voor instellingen buiten de regio leidt tot een navenante bezuiniging in Twente. De cliënten van de jeugdzorg ondervinden de gevolgen. Zij kunnen hun vaste hulp- en dienstverlener gaan verliezen. In 2015 zal het zo’n vaart nog niet lopen. Iedereen die in 2014 zorg ontvangt, krijgt dezelfde indicatie ook in 2015. Daarna is het afgelopen.

Regio Twente

In het nieuwe systeem gaat Regio Twente bepalen wie in 2016 zorg verleent in Hengelo. Hengelo beslist vervolgens wie daarvan gebruik mag maken. Ook huisartsen en specialisten hebben een stem in het kapittel. Het nieuwe stelsel is een soort cafetaria-systeem. Regio Twente bepaalt welke instellingen zorg leveren en wat zij aanbieden. Hengelo mag daaruit kiezen. De gemeente heeft geen invloed op de kwaliteit. Als de kroketten niet smaken, kan de gemeente de producent daarop niet aanspreken. Dat doet Regio Twente. De invloed van de gemeente op Regio Twente is gering. Hengelo is een van de 14 gemeenten en de politieke controle op het functioneren van de Regio is vrijwel afwezig. D66 wethouder Erik Lievers denkt dat door marktwerking meer keuze ontstaat uit instellingen. Dat is ook zo. Die keuzevrijheid is niet zozeer bedoeld voor de cliënt, maar is er voor de gemeente. Impliciet aan de keuzevrijheid is dat de aangeboden capaciteit aanmerkelijk groter is dan de behoefte. Vandaar dat instelling moeten bezuinigen.

Gedwongen ontslagen

Instellingen gaan hun capaciteit verkleinen Behalve ProHengelo, durft niemand in de politiek het uit te spreken, maar gedwongen ontslagen worden onvermijdelijk. Zeker als het college vasthoudt aan de lage 42% capaciteitsgarantie. In Salland hebben ze die zorgen niet. Daar kan iedereen zich concentreren op zijn werk voor de jeugd. De SP en ProHengelo plaatsen beide grote vraagtekens bij de marktwerking en de aanpak door Regio Twente. Of de SP als coalitiepartij zijn invloed gaat aanwenden om het beleid van wethouder Lievers te stoppen, blijft echter onduidelijk. ProHengelo vindt dat er actie moet komen. Straks is het te laat en kunnen slechts krokodillentranen worden geplengd.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: