Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

De gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil de aandelen in Waterbedrijf Vitens verkopen voor 4 miljoen euro aan de provincie Overijssel. Daarbij zetten B&W de gemeenteraad het mes op de keel. Er moet snel worden beslist. Zomaar verkopen lijkt echter zeer onverstandig. Waar gaat het om?

Vitens zorgt dat bij U thuis schoon drinkwater uit de kraan komt. Gaat de verkoop van dit bedrijf gevolgen hebben voor ons als burgers? Ja en nee. Op korte termijn verandert er weinig. Op langere termijn dreigt echter de doorverkoop van Vitens aan een commercieel bedrijf. Dat zou rampzalig zijn, want onze drinkwatervoorziening komt als gevolg van de klimaatproblemen steeds meer onder druk te staan. Water is een schaars artikel aan het worden in NL. Je moet er niet aan denken dat onder die omstandigheden de waterleverantie in handen is van commerciële partijen. De prijzen zullen dan pijlsnel stijgen.

Het commercieel maken van de waterbedrijven is een trend die in 2011 is ontstaan. Oorzaak: de liberalisering die Europa ons oplegt.  PvdA minister Deysselbloem heeft het voor de Waterbedrijven tot dusver tegengehouden, maar hij is weg en vervangen door een CDA man. De nieuwe regering met de VVD en het neoliberale D66, belooft voor de nutsbedrijven weinig goeds. Ook het CDA kiest doorgaans voor de commerciële optie. Dat is zorgelijk, want er is veel aan de hand op watergebied.

Ons drinkwater wordt aangevoerd door de grote rivieren. De watertoevoer verandert echter snel als gevolg van de klimaatverandering. Perioden met veel en weinig regen wisselen zich in toenemende mate af. Ook de ijskappen in de Alpen smelten weg, waardoor er straks nog minder wateraanvoer is in de zomer. We merken dat nu al. Zomers kunnen de grote rivieren veranderen in kleine waterstromen. Soms is zelfs scheepvaart niet meer mogelijk.

Waterschaarste is het aanstormende probleem van de watervoorziening in NL.  Op dit moment worden de consumenten nog beschermd door de Drinkwaterwet. Maar die wet biedt helaas weinig zekerheid op lange termijn. Ooit gold dezelfde bescherming ook voor de levering van gas en licht. Toen de landelijke overheid de wetgeving veranderde, werden die bedrijven vrijwel direct verkocht. U herinnert zich de verkoop van Essent. Hengelo ontving toen 17 miljoen euro voor zijn aandelen. Ook de Drinkwaterwet kan zomaar worden aangepast aan de Europese regels. Dan zal de provincie op haar beurt gaan cashen. En uiteraard voor een veel betere prijs dan de gemeenten nu opstrijken.

Opvallend in het geheel is de opstelling van de SP. De drager van het college van B&W. Op milieugebied heeft de SP zich nooit onderscheiden. He ‘gebrek aan rendement’ is echter een merkwaardige reden voor een socialistische partij om deze aandelen  willen verkopen. Het zou meer bij de SP passen om te zeggen ‘gelukkig is er weinig rendement’, want dat rendement moet door de burgers via de waterrekening worden opgebracht (sic!).

Opvallend is de wijze waarop de gemeenteraad voor het blok wordt gezet. Op 30 november vervalt het aanbod van de provincie. Daarom krijgt de gemeenteraad nu het mes op de keel. Een politieke markt kan  zelfs niet meer worden gehouden uit tijdgebrek. Een ordentelijke besluitvorming wordt onmogelijk gemaakt. Maar er was tijd genoeg. In juli 2017 zijn de aandelen al aangeboden aan de provincie. De gemeenteraad als beslisorgaan had dat moeten weten, maar werd niet geïnformeerd. Dit riekt naar manipulatie met informatie. Daarmee is de gemeenteraad in een onmogelijke positie gebracht.  ProHengelo zal de gemeenteraad dringend vragen om zich niet te laten verlokken door het grote geld dat de provincie bereid is te betalen. Eerst moet een helder beeld bestaan over de toekomstige eigendomsverhoudingen in de watervoorziening. Instemming met de verkoop van aandelen is alleen mogelijk als de gemeenteraad daaraan de voorwaarde verbindt dat het Waterbedrijf niet doorverkocht kan worden zolang de drinkwaterproblemen niet zijn opgelost.

Wiert Wiertsema

 

 

 

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: