Column door Frits Albek
Onderdeel van verantwoord maatschappelijk ondernemen, is de ‘P’ van People. Maatschappelijk ondernemen mag je verwachten van instellingen met een maatschappelijke opdracht. Zeker van instellingen die mede betaald worden door de gemeente Hengelo. Een instelling als Carintreggeland dus. Maar nee. Ik las dat HCNON, een hulpmiddelenbedrijf, failliet is. Voor het personeel werd niets, maar dan ook niets, geregeld. Nu, na het afhandelen van het faillissement, blijkt dat er 1 miljoen euro over is.
Je zou toch verwachten dat de ex-aandeelhouders van HCON (O): ZorgAccent, Carintreggeland, Sensire en Livio dan alsnog denken aan een fatsoenlijke regeling met ‘de P’, het personeel. Maar weer nee. De regeling die Carintreggeland met het positieve saldo voorstaat is: 80% voor de aandeelhouders zelf en 20% voor ruim honderd ex-werknemers. Volgens Holtkamp, woordvoerder van de aandeelhouders, is het: “Al heel wat dat het voormalig personeel iets krijgt.” Het lijkt dat de ‘P’ van verantwoord maatschappelijk ondernemen bij Carintreggeland voor Piepelen staat.
Reacties 1
Als ex werknemer van hcnon vind ik het ergste dat de organisaties zeggen dat het geld wat voor compensatie voor de werknemers bedoeld is af gaat van het geld dat voor de zorg bedoeld is. Wij mochten niet te veel winst maken. Wij mochten niet te veel uitgeven voor een goed werkend systeem. Wie hield dat tegen? Ook de overheid heeft mijn inziens door veranderde regelgeving behoorlijke steken laten valle. Wij voelen ons ook verraden en bestolen. Hoewel ik zelf drie weken voor dat hcnon failiet ging weg kon naar een andere werkgever met hulp van de tijdelijke directeur. Die heeft zijn best gedaan. Maar al die andere colega’s zijn de klos.
Met vriendelijke groet,
Rimmert van Kalsbeek.
Geef een reactie