Deze week werden de Twentse gemeenteraadsleden ingelicht over een mogelijke verkoop van Twence. Gaan de gemeenten cashen of niet? En wat zijn de gevolgen voor de burgers? Dat is de hamvraag. Twence is een miljoenenbedrijf dat afval verwerkt. Het is in handen van de 14 Twentse gemeenten. Afval is geld waard. Er wordt groene stroom mee geproduceerd, nadat de herwinbare grondstoffen uit het afval zijn teruggewonnen. Twence heeft een eigen vermogen opgebouwd van 110 miljoen en vorig jaar werd 12 miljoen winst gemaakt uit de operationele activiteiten. Bij tal van colleges van B&W in Twente (waaronder Enschede en Almelo) komen de eurotekens in de ogen als ze denken aan een mogelijke verkoop van Twence aan een commercïele afvalverbrander. Begrijpelijk, want met dit geld kunnen de wethouders veel mooie dingen doen in hun gemeenten. Over wat voor bedragen spreken we dan? Hoeveel is Twence waard?” Dat is voorlopig strikt geheim. Alle betrokkenen hebben een slot op de mond. Geen raadslid kreeg iets te horen. Maar met een ‘best quess’ kom je niettemin redelijk ver.
Best quess
Minimaal is het bedrijf 110 miljoen euro waard, dat is namelijk het eigen vermogen van Twence. Daarnaast is de winstcapaciteit belangrijk. Over een periode van 10 jaar is die circa 120 miljoen. Het eigen vermogen is gelet op de solvabiliteit erg hoog. De helft minder kan ook. Met deze cijfers in de hand is onze schatting dat Twence plusminus 175 miljoen euro waard is, of te wel circa 310 euro per inwoner van Twente. Verkoop zou Hengelo circa 25 miljoen euro opleveren. Toch zijn de meeste Hengelose raadsleden tegen verkoop. En gelukkig maar, want bij verkoop van Twence gaan de burgers het gelag betalen. Dat zit zo. De Twentse gemeenten zijn verplicht om hun afval aan te bieden bij Twence. Die verwerkt het in 2017 voor 70 euro per ton. Twence is dus eigelijk een monopolist en dat is op dit moment niet erg. Want de verwerkingsprijs wordt door de Twentse gemeenten zelf vastgesteld op de aandeelhoudersvergadering. Na verkoop van Twence uiteraard niet meer. De nieuwe eigenaren maken hun eigen verbrandingsprijs en zij willen de aankoop zo snel mogelijk terugverdienen. De verwerkingsprijs van het afval zal dus omhoog schieten. En dat bedrag ziet U als burger terug op de afvalstoffenheffing van uw gemeentebestuur. U zult misschien zeggen, doe een verkoop zonder leveringsplicht, zodat uw gemeente het afval desnoods elders kan aanbieden, of maak prijsafspraken. Dat kan, maar onder die voorwaarden is Twence heel veel minder waard omdat de nieuwe eigenaar veel hogere risico’s loopt.
Twence verdient zijn geld dank zij de leveringsplicht. Verkopen van het bedrijf zonder leveringsplicht wordt moeilijk. Daarom hebben de gemeenten die willen verkopen, belang bij handhaving van die leveringsplicht. Let daarom goed op uw gemeentebestuur. Als U in Enschede woont of in Almelo (beide steden willen bekijken of Twence kan worden verkocht) en U hoort uw wethouders straks met een snik in de stem verklaren dat afvalverbranding echt geen publieke taak meer is, dan weet U waar Abraham zijn mosterd heeft gehaald. Vraagt U maar eens naar de garantie dat de verbrandingsprijs niet boven de 70 euro per ton zal uitkomen, de eerstkomende 10 jaar. U zult merken: die garantie krijgt U niet.
Perfecte match
De positie van Twence is ingewikkeld. Het bedrijf is dank zij de gemeenten een duurzame onderneming geworden. Het afval levert geld op in de vorm van teruggewonnen grondstoffen en geproduceerde elektriciteit. Daarom is de verbrandingsprijs relatief laag. Probleem is dat de verbrandingscapaciteit in Nederland veel groter is dan de hoeveelheid afval die we met elkaar produceren. De Twentse burgers leveren circa 40% van het benodigde afval voor Twence, de rest komt uit landen als Engeland en Duitsland. Deze landen betalen minder dan de Twentenaren vanwege de harde concurrentie. Zonder die buitenlandse leveringen zou installatie echter onrendabel zijn en schiet de kostprijs per ton omhoog.
Dat leveringsrisico draagt U als burger via de afvalheffing. Om de risico’s te beperken wil Twence zijn aandeelhouderskring uitbreiden. Stadt Münster in Duitsland is geïnteresseerd. De stad is nu aangewezen op particuliere verbranders. Münster wil graag aandeelhouder worden en het afval van zijn 300.000 burgers bij Twence aanbieden. Daar mag Twente enorm blij mee zijn. Het garandeert dat Twence in de toekomst rendabel kan blijven draaien. Bovendien heeft Münster zijn bekomst van particuliere verbranders die zich aan duurzaamheid weinig gelegen laten liggen. Zij zijn vooral uit op geld verdienen.
Kortom: er is een perfecte match in de maak tussen Twente en Stad Münster. Er is slechts één maar: het gaat niet door als Twence verkocht gaat worden. Laat Enschede en Almelo dus snel hun knopen tellen! Want als beide steden willen cashen is het belang van de burger volkomen zoek. De korte termijn winst van (mogelijk) 175 miljoen, valt in het niet bij de gevolgen die het heeft voor de portemonnee van de burger.
Wiert Wiertsema
Reacties 2
Toepasbaar op alle betrokken gemeenten in Twente
Huishoudelijk afval is business, big business, elk jaar worden miljoenen aan dividend uitgekeerd; aandeel Almelo 11%, Hengelo 12%, Enschede 25%.
Om de afvalverwerker te laten draaien is afval nodig, heel veel zelfs.
Nu doet zich het vreemde feit voor dat de gemeenten een beleid voeren om het de hoeveelheid afval terug te dringen, sterker nog om de keren dat de grijze container aan de straat wordt gezet er extra voor betaald moet worden, in Oldenzaal 5,38 euro ( 240 liter ) terwijl men daar elk jaar reeds een vast bedrag betaalt, 256,68 euro.
Trots meld de verantwoordelijke wethouder dat er veel minder grijze containers aan de weg worden gezet; als bij toverslag heeft Oldenzaal dus bijna geen huishoudelijk afval meer.
Maar hoe laten wij de vuilverbrander dan draaien? Geen probleem, met het afval uit Engeland en uit Münster. Wat een geweldige deal!
Gemakshalve gaan we aan het feit voorbij dat deze tonnen met afval wel vervoerd moeten worden naar de verwerker; hoe doen we dit?
Met vrachtwagens? Waarlijk een plus voor het milieu dat deze wethouder zo hoog in haar vaandel heeft staan. Een ander voorbeeld van efficiency is dat de grijze container ( die dus veel minder aan de weg staan ) toch elke 14 dagen worden opgehaald, terwijl de uitpuilende containers voor plastic afval 1 keer in de 4 weken, voorwaar, wederom een staaltje van efficiency.
Dat afval big business is blijkt wel uit het feit, dat Remondis in 2015 honderd miljoen euro bood voor de HELFT van de aandelen in Twence.
Dat gemeenten als Almelo willen besluiten om deze kip met gouden eieren te slachten is begrijpelijk gezien de gigantische bestuurlijke blunders die zij gemaakt hebben met de bouw van een veel te duur Gemeentehuis en de miskleunen met de diverse bedrijventerreinen.
Of zit er een adder onder het Diftar gras, of misschien wel een boa constrictor?
Is het niet zo dat we straks voor alle containers extra moeten betalen? In Hengelo is dit al het geval met de groene container, tenzij je dit zelf stort.
Of is het wachten op een rijke Chinese partij die de zaak dan commercieel uit kan buiten? Zijn de jaarlijkse miljoenen dan nog niet genoeg?
Ondanks dat de burgerij zo langzamerhand murw is geslagen door de milieuguru’s die hel en verdoemenis preken, griezelfilms over dijkdoorbraken en wat dies meer zij, is iedereen echt wel overtuigd van de noodzaak van een goed milieubeleid en geloof mij, daar gedraagt de brave burger zich ook naar.
Geachte wethouders van betrokken gemeenten in Twente, ik begrijp het niet, ik geloof het niet en nog erger: ik vertrouw het niet.
Verhaal Henglo anders zit vol fouten. Met Erik ben ik het helemaal eens.
Tarief restafval van €70,- dat HA noemt is pas in 2018. Dit omdat we jarenlang een te hoog en niet marktconform tarief betaald hebben. Tarief kan ook niet ieder jaar vastgesteld worden, daar zijn voor 10 jaar afspraken over gemaakt i.v.m. Totaal 80 miljoen voor agenda van Twente. Pro Hengelo heeft ingestemd met omgekeerd inzamelen op basis van foutieve argumenten. Minder service voor de burger tegen hogere kosten. Mensen met een beperking worden asociaal behandeld. Het hele omgekeerd inzamelen is een hype om voor de bühne iets voor het milieu te doen. Allemaal propaganda van Twente Milieu en wethouders die willen scoren over de rug van de burger. Pro Hengelo wordt eens wakker. Omgekeerd inzamelen is afvalscheidingsfundamentalisme en werkt averechts. En zoals Erik zegt gaan we voor de omzet van Twence afval importreren uit andere kanden. Direct stoppen met die onzin van omgekeerd inzamelen. Volgend jaar verkiezingen, PVV is tegen omgekeerd inzamelen dus die gaan veel zetels halen.
Geef een reactie