Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Cliënt-ondersteuning: geheimzinnigheid troef!

ondersteuningIs de cliënt-ondersteuning in de zorg straks wel onafhankelijk? Na de laatste vergadering van de gemeenteraad vragen velen zich dit af. Het college gaat voor onafhankelijkheid maar doet geheimzinnig over hoe het georganiseerd gaat worden. Cliënten in de zorg hebben het wettelijk recht op ondersteuning. Die helpt hen bij het vinden van passende hulp in het doolhof van procedures, instellingen en gemeente. De ondersteuners zijn er speciaal voor de cliënt. Zij richten zich op het belang van de cliënt en zijn onafhankelijk. De gemeenteraad van Hengelo heeft de onafhankelijkheid vastgelegd in een verordening. Wethouder Jan Bron (PvdA) moet hier uitvoering aan geven.

Hij is van plan om de cliënt-ondersteuning onder te brengen bij Carint. Zoals U weet is Carint de grootste zorgverlener in Hengelo. De vraag is nu: hoe onafhankelijk is dat? Bepalend is hoe Carint de ondersteuning organiseert. Een slecht voorteken is dat de wethouder het voorstel en de werkwijze van Carint niet met de gemeenteraad wil bespreken. De wethouder verklaarde dit op vragen van raadslid Wiert Wiertsema van ProHengelo. Die laat het daarbij niet zitten. Hij vindt dat de wethouder tegenover de gemeenteraad verantwoording moet afleggen over zijn beleid. Over enkele weken zal hij daarover de eerste vragen gaan stellen.

Er zijn volgens ProHengelo drie aandachtspunten die goed geregeld moeten worden. De eerste is dat de cliënt kan vertrouwen op de onafhankelijkheid van de ondersteuner. Ook als Carint de zorg verstrekt. De ondersteuner moet de vrijheid hebben in te gaan tegen de opvattingen en de belangen van Carint. Dat zal in een ondersteuningsstatuut vastgelegd moeten worden. Ten tweede zal ook in de presentatie naar de buitenwereld toe (bijvoorbeeld de accommodatie!) de onafhankelijkheid van de ondersteuners zichtbaar moeten zijn. Onderbrenging van de functie in een kantoor met andere voorzieningen van Carint is geen optie.

Cliënt-ondersteuners kijken via hun cliënten mee in de keuken van de instellingen. Zij weten veel over de concurrenten van Carint. Om de verhoudingen zuiver te houden mag deze informatie niet worden gedeeld met Carint. Het toezicht op de cliënt-ondersteuners moet dit waarborgen en dient zelf dus ook onafhankelijk te zijn. Anders gaan instellingen zich terughoudend opstellen bij het verstrekken van gegevens aan de cliënt en zijn ondersteuner. Daar is de cliënt niet mee gebaat. Het zou ook in strijd zijn met de onafhankelijkheid die de gemeenteraad aan de cliënt-ondersteuning heeft meegegeven.

Het is jammer dat het college van B&W door er niet over te willen spreken, opnieuw geheimzinnig doet over een onderwerp dat raadsfracties belangrijk vinden. Dat is nergens voor nodig. Het wakkert wantrouwen aan en is daarmee niet productief. Hoe moeilijk is het om de gemeenteraad open en constructief tegemoet te treden? Wethouders die dit doen, laten zien dat zij het belang van de inwoners van de stad voorop stellen. Maar ja, hier raken we de Hengelose bestuurscultuur waarin eigen politieke opvattingen doorgaans boven het maatschappelijk belang worden gesteld.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: