Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Gemeenteraad krijgt woordenbrij

democratieHerinnert U zich nog dat B&W van Hengelo weigerden antwoord te geven op vragen van raadsleden? U kunt dat hier nalezen. Zoals U weet hebben raadsleden het democratisch recht om alles te weten wat ze willen weten. Dit staat in artikel 169 van de Gemeentewet. Niet antwoorden getuigt van gebrek aan respect voor de volksvertegenwoordiging. Democratisch onfatsoenlijk, vinden ze bij Pro Hengelo. Na twee van die ongemanierde weigeringen stelde Gezinus Knegt (fractievoorzitter Pro Hengelo) schriftelijke vragen aan het college.

Hij wilde weten op welke staatsrechtelijke en juridische bepalingen en jurisprudentie de weigering is gebaseerd. Het antwoord is nu binnen. Nou ja, antwoord. Onder de onbegrijpelijke titel ”Informatierelaties in Hengelo, beschikbaarheid en openbaarheid van informatie voor en tussen bestuur, gemeenteraad en samenleving” stort het college een woordenbrij uit over de gemeenteraad. Het blijkt een vrijblijvende notitie te zijn van vier jaar geleden. De begeleidende boodschap: alstublieft, zoek het zelf maar uit. Het is een bekende truc. Als een vraag moeilijk te beantwoorden is overdonder je de vraagsteller met ingewikkelde betogen. “Oude politiek” vinden ze bij Pro Hengelo. De partij die “open eerlijk anders” als haar leuze voert.

Denk nu niet dat het ingewikkelde materie is. Samengevat (het speelde zich af in een periode van diverse weken) ging het ongeveer zo: Pro Hengelo vroeg ‘wie is de projectontwikkelaar die het Badhuis wil kopen en slopen?’. ‘Dat zeggen we niet, want de projectontwikkelaar wil het niet’ antwoordt wethouder Jan Bron (PvdA). Zeg het dan onder geheimhouding, zegt Pro Hengelo. ‘Nee, dat willen we ook niet’ zegt de wethouder. Op dat moment houdt het even op, want Jan Bron heeft zich verzekerd van de steun van de coalitie. En dan heb je in Hengelo geen argumenten meer nodig. De tweede keer betrof het de Openbare Scholengemeenschap. ‘Zijn er afspraken gemaakt met de directeur?’, vroeg Pro Hengelo. Ditmaal weigerde Erik Lievers (D66) te antwoorden. Het ging over de vertrekregeling die de directeur voor zich zelf had bedacht. Pro Hengelo vraagt de burgemeester naar zijn oordeel, want die hoort op de bres te staan voor de rechten van raadsleden. ‘Antwoorden hoeft niet hoor’ aldus de burgemeester. ‘We hebben alles gedaan in dit dossier, we zijn al tot het randje gegaan’. De burgemeester houdt aansluitend een lang betoog waarin vaagjes wordt verwezen naar andere wetsbepalingen die van toepassing zouden kunnen zijn. Ook hier volgt de steun van de coalitie. OK, constateert Pro Hengelo. Het is zoals het is. ‘Welke wetsbepalingen zijn dat dan? Wilt U ons dat schriftelijk laten weten? Daarop volgt vier weken later de bovenbedoelde woordenbrij in het stuk met de onbegrijpelijke titel. Bij Pro Hengelo hebben ze diep gezucht. Het is de Hengelose democratie ten voeten uit. Veel gespin, weinig wol. Maandag 6 mei vergadert de fractie. Zoals U en ik de raadsleden kennen, laten ze het er niet bij zitten. Deze krant houdt U op de hoogte.

Trackbacks & Pingbacks 1

  1. Van B&W weigeren nog steeds informatie over RABO-theater - Hengelo Anders op 17 mrt 2016 at 15:51

    […] naar de raad gezonden  waaruit een helder antwoord niet was te destilleren. Dat leest U hier. Nu zitten we in dezelfde situatie. Laat de gemeenteraad dit over zijn kant gaan? We gaan het […]

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: