Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

College zwijgt over miljoenendeal

ontwerpstadskantoorPolitieke analyse door Wiert Wiertsema

TC Tubantia meldt een miljoenendeal over Lange Wemen. Het college van B&W zwijgt in alle talen. Er wordt al maanden gesteggeld tussen de gemeente en de projectontwikkelaar AM Red. Die zou verplicht zijn om voor 1 januari het kale terrein naast het gemeentehuis te kopen voor 3,5 miljoen euro. Daarop wordt een deel van Lange Wemen gebouwd. Maar het bedrijf weigerde. Eerst moet de gemeente zich verplichten om het stadskantoor te bouwen. Die garantie kan wethouder Jan Bron (PvdA) niet afgeven. Hij wil dolgraag bouwen, maar de gemeenteraad beslist. Dat gebeurt pas als het college een voorstel doet aan de raad. Wethouders van 5 verschillende partijen moeten het eens zien te worden. In het zicht van de verkiezingen op 19 maart wordt het besluit al maanden vooruit geschoven.

De projectontwikkelaar breekt de boel nu open door geld over te maken voor de aankoop van de grond. Dat gebeurt op 17 december. Het bedrijf zegt daarbij dat de gemeente zich heeft verplicht tot het bouwen van het nieuwe stadskantoor. Is dat zo? Het college van B&W hoort zoiets onmiddellijk aan de gemeenteraad te melden, hetgeen niet is gebeurd. Heeft het college getekend? Is het bluf van de projectontwikkelaar? Beroept die zich op de oude afspraken? Zegt het bedrijf dat de gemeente verplicht is tot bouwen, maar kunnen ze het niet afdwingen? We weten het niet.

Het stadskantoor gaat 37 miljoen euro kosten. Nog voor de bouw begint is het kantoor ingehaald door de werkelijkheid. Het aantal ambtenaren zal de komende jaren drastisch dalen en rond het gemeentehuis staan talloze moderne kantoren leeg die prima huisvesting kunnen bieden aan de ambtelijke diensten. Het luxe en prestigieuze stadskantoor is volkomen overbodig. Het geld kan veel beter worden besteed.

Lange Wemen wordt al lange tijd omgeven door geheimzinnigheid. Er komen winkels, woningen en horeca. Maar ondernemers, winkeliers en andere stakeholders kunnen niet meepraten. Het project wordt geïsoleerd ontwikkeld. Een visie op Lange Wemen in relatie tot de binnenstad ontbreekt. In het Hengeler Plan heeft ProHengelo een nieuwe denkrichting aangegeven. Daarin is ook plaats voor een projectontwikkelaar, maar wel zonder stadskantoor. De commerciële ontwikkeling moet passen bij wat Hengelo nodig heeft. PvdA lijsttrekker Maarten Hollander verklaarde onlangs voor Radio Hengelo dat het stadskantoor gebouwd wordt omdat de projectontwikkelaar dit van de gemeente eist. Dat is zo ongeveer de allerslechtste reden om 37 miljoen uit te geven. Maar het tekent de sfeer. Het liefst wil de PvdA nog voor de verkiezingen een go-besluit nemen voor het stadskantoor. Als de contracten zijn getekend voor 19 maart, kan niemand meer terug. De projectontwikkelaar heeft zijn eerste zet in het eindspel gedaan.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: