Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Geen compensatie bezuinigingen in de zorg

zorgDe ingrijpende bezuiniging op de zorg in Hengelo van ruim 7,2 miljoen euro de komende jaren, gaat gewoon door. Zonder enige compensatie. Volgend jaar wordt al 3,6 miljoen bezuinigd op zorgcliënten. Pogingen van ProHengelo om de bezuinigingen te verzachten door het instellen van een solidariteitsreserve, werden bruut afgewezen door de coalitie. De bezuinigingen op de zorg kennen hun weerga niet in onze stad. Ondertussen klotst het geld tegen de plinten. Vorig jaar was 1 miljoen euro over op de begroting en dit jaar 1,7 miljoen (stand per 1 september). Dat bedrag kan verder oplopen, want het jaar is nog lang niet voorbij. Ook ontvangt de gemeente volgend jaar een half miljoen extra inkomsten van het rijk.

Bij ProHengelo heerst grote ergernis dat onder die omstandigheden geen extra geld beschikbaar is voor de zorg. De bezuinigingen van het rijk op de zorg worden direct doorgegeven aan de clienten. De ergernis betreft vooral de SP fractie. Deze partij liet in de verkiezingstijd de stad rood kleuren met de kreet 100% sociaal. Van die belofte is niets over. De gewekte verwachtingen zijn onder het tapijt geveegd.

Hengelo geeft zijn geld liever uit aan grote projecten (stadskantoor 40 miljoen, Warmtenet 24 miljoen) en het versterken van de algemene reserve. Volgens de coalitie omdat de risico’s die de gemeente loopt, ook groot zijn.

Menswaardig bestaan

Het zwaarst getroffen zijn de zieken en ouderen die op hulp van de gemeente zijn aangewezen. Er wordt per cliënt minder hulp toegekend en de toegang tot de hulp wordt bemoeilijkt. Prioriteit is niet de behoefte aan hulp, maar het halen van de bezuiniging. ProHengelo wil dat omdraaien. Eerst kijken hoeveel hulp iemand nodig heeft voor een menswaardig bestaan. Zuinigheid is prima, maar wat nodig is moet worden toegekend. Als een tekort ontstaat, kan een beroep op de solidariteitsreserve worden gedaan.

ProHengelo wilde 70% van het overschot op de begroting in de reserve stoppen. Dit zou waarschijnlijk uitkomen op circa 1,2 miljoen. Dat gaat niet door omdat de coalitie het niet wil.

De coalitiepartijen zeggen dat een solidariteitsreserve helemaal niet nodig is. Ze verwijzen naar de algemene reserve van de gemeente. Die kan daarvoor worden gebruikt, zeggen ze. In de praktijk is dat echter vrijwel onmogelijk. Een opname uit de algemene reserve roept altijd discussie op. Er zijn grote tegengestelde belangen. Dat leidt tot een trage besluitvorming. Maar ook politiek zijn er beren op de weg. Meer geld voor de zorg betekent dat andere wethouders en coalitiepartijen onmiddellijk hun financiële deel in de buit komen opeisen. Kortom: het aanwenden van de algemene reserve voor de zorg is een recept voor stagnatie en verwarring.

Ondertussen zijn de Hengelose cliënten de dupe. Via een hartstochtelijk pleidooi probeerde de fractie van ProHengelo alsnog om andere partijen aan zijn zijde te krijgen. Maar de SP gaf niet thuis. De gigantische bezuiniging van ruim 7 miljoen euro op de zorg gaat gewoon door. Dit gebeurt naast lopende bezuinigingen zoals het uitkleden van de openbare bibliotheek, de feitelijke opheffing van de Muziekschool, de bezuinigingen op cultuuruitingen in de binnenstad, het inperken van voorzieningen voor de jeugd zoals de scouting, de opheffing Akkuh, het extra belasten van de sport in Hengelo, etc. etc. Het rijtje is langer. Maar we willen graag dat U dit bericht uitleest…. Zodat U ook weet waar al die overschotten op de begroting vandaan komen.

Wiert Wiertsema

Raadslid ProHengelo

Reacties 2

 1. Rob ≡ 06 nov 2015 ≡ 17:27

  Misschien kan ProHengelo het verzet via de rechtbank aanvechten en zich straks richten op individuele gevallen.
  In Aalten is Dhr. Wevers daar succesvol mee.
  http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/aalten/topdrukte-jurist-uit-aalten-door-bezuiniging-huishoudelijke-hulp-1.5253614
  Ook de gemeente Hengelo heeft een zorgplicht vanuit de WMO

 2. Hans ≡ 07 nov 2015 ≡ 13:14

  Het is te gek voor woorden, bezuinigen op zeer benodigde zorg voor langdurige
  zieken in onze stad en wel enorme sommen geld uitgeven (totaal 64.000.000 euro) aan een nieuw stadskantoor en warmtenet ( Coalitie kan dan later trots
  vertellen KIJK EENS, DAT HEBBEN WIJ TOCH MAAR MOOI GEREGELD!!!)
  Het wordt tijd voor nieuwe gemeenteraadsverkiezingen en dan met een coalitie,
  die het met onze stad echt goed voorheeft.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: