Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

D66 werkt aan de dubbelstad

Lukas SchoonhovenPolitieke analyse door Wiert Wiertsema

Wethouder Lukas Schoonhoven (D66) kwam deze week vreemd uit de hoek. Hij sloot niet uit dat Enschede het Hengelose Rabotheater gaat overnemen. Officieel is het een fusie tussen twee theaters. Feitelijk is sprake van een overname. “Heeft Hengelo straks geen eigen theater meer?”. Dat mag je gerust een onverteerbare gedachte noemen. Enschede programmeert de grote producties en Hengelo krijgt de kliekjes voor de kleine zalen. Zo werkt vraag en aanbod. Ook in de culturele sector. Een pijnlijke discussie.

De Raad van Toezicht van het Rabotheater mag het zelf beslissen, ondertussen heeft het college van B&W de organisatie stevig in de tang. Het theater heeft een tekort en zit aan de leiband van B&W die het tekort moedwillig hebben laten ontstaan. Een noodzaak tot bezuinigen is er niet met 1,7 miljoen over op de gemeentebegroting. In alle commotie maakte de wethouder het nog veel erger. Hij verweet de tegenstanders van een fusie dat  ‘angst voor de dubbelstad’ (Hengelo en Enschede samen een gemeente) hen in de greep houdt. ’Calimero denken’ volgens de D66 wethouder.

Met zijn uitspraken riep Lukas Schoonhoven twee grote demonen wakker in de Hengelose politiek. De dubbelstad en de overtrokken bezuinigingen op de culturele sector. Was dat een handigheidje, zo van “ik werp een vette kluif in het hondenhok, daarna is de waakzaamheid weg en kan ik rustig mijn gang gaan” of onbedachtzaamheid? Vermoedelijk het laatste. Dat maakt de wethouder weliswaar tot een aardige man, maar als politicus brengt het hem grote problemen.

Koppeling van de theaterfusie aan de dubbelstad  –bedoeld of onbedoeld-  maakt dat die fusie er niet komt. Zorgelijk is wat de discussie blootlegt. De rol van D66 als het turfschip van Breda, zeg maar het paard van Troje uit onze eigen vaderlandse geschiedenis. U kent de story. Soldaten stroomden uit de laadruimte en namen de stad over. Er zijn aanwijzingen dat D66 niet bijzonder hecht aan een zelfstandig Hengelo. Hun verkiezingsprogramma ademt regionale samenwerking. Hoe kan dit beter worden gerealiseerd dan door een intense samenwerking tussen Hengelo en Enschede?

In beide colleges heeft het neo-liberale D66 prominente posities. Spreek ook met leden van D66. Je merkt al snel dat ook zij weinig hechten aan een zelfstandig Hengelo. D66 ontpopt zich als een gevaarlijke  partij voor wie Hengelo lief heeft. Wethouder Lukas Schoonhoven heeft zich deze week lelijk in de kaart laten kijken. De ware aard van D66 kwam boven en dat vinden ze niet leuk bij D66. Het turfschip is te vroeg de stad binnen gevaren.

Wiert Wiertsema (raadslid ProHengelo)

 

Reacties 2

  1. Robert ≡ 28 nov 2015 ≡ 09:59

    Wees beducht voor D66 en vooral met deze wethouder als het gaat om fusies en samengaan van organisaties . Hij wil met deze fusies en samensmelten van openbare organisaties, bv scholen ,van de kosten af voor de gemeente Hengelo. De financieel gezonde organisatie mag dan de kosten overnemen van de zwakkere en is de gemeente van de ellende af.

  2. Rob ≡ 04 dec 2015 ≡ 20:28

    Nu stopt ook nog de toneelvereniging Het Sint Nicolaastoneel Hengelo dat 80 jaar bestaat. De zaalhuur is ook niet mals. De programmering wordt onbetaalbaar.

Trackbacks & Pingbacks 1

  1. Van Waarschuwing voor Lukas Schoonhoven (D66) - Hengelo Anders op 25 feb 2016 at 17:10

    […] D66 werkt aan de dubbelstad […]

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: