Deze week is in de gemeenteraad de Kunst- en cultuurvisie 2014-2020 van Hengelo besproken. Het is vreemd dat een college vlak voor de verkiezingen nog met een voorstel komt. Vier jaar was er geen samenhangend beleid, en nu opeens een voorstel. In Nederland kennen we de uitdrukking `Niet over je eigen graf heen regeren`. Blijkbaar heeft het college hierover andere gedachten.
Een visie geeft een ambitieus en visionair beeld. Ik verwacht dus bij het lezen van de cultuurvisie van onze stad, dat helder wordt aangegeven waar we met de kunst en cultuur in 2020 staan. Hoewel op de eerste bladzijde wordt vermeld dat het uitgangspunt is ‘het versterken van de culturele identiteit van Hengelo’ (wie kan daar tegen zijn?) blijkt al snel dit niet het geval is. Er zijn helemaal geen mogelijkheden om de culturele infrastructuur te versterken! Er staat wel dat bezuinigingen noodzakelijk en onontkoombaar zijn. Dat is nog maar de vraag. Het is natuurlijk wel de eigen keuze van het gemeentebestuur om fors te korten op de culturele instellingen in deze stad.
Waar wil het gemeentebestuur naar toe? Het gemeentebestuur geeft terecht aan dat Hengelo van oudsher een techniekstad is. Om die reden moeten techniek en cultuur worden verbonden. Hoe? Je haalt het niet uit deze nota. Zelfs een begin van een idee is niet terug te vinden. Dat geldt ook voor samenwerking met andere steden. Buiten het feit dat onze cultuurwethouder blijkbaar spreekt met zijn collega’s in Twente, is er van concreet beleid geen sprake.
Kortom er wordt links en rechts bezuinigd maar ik mis een rode draad en een achterliggende visie. Als voorbeeld noem ik de muziekschool. De muziekschool moet in drie jaar terug van 1,6 miljoen (2013) naar 1,1 miljoen (2015). Het Hengelo panel (dit is een grote groep inwoners, die aangeeft wat de ideeën en standpunten zijn die leven onder de bevolking) zegt financiële ondersteuning van de bibliotheek en de muziekschool het belangrijkst wordt gevonden. De muziekverenigingen geven aan dat ook zij door de forse bezuinigingen op de muziekschool zwaar worden getroffen. Het gemeentebestuur luistert niet naar het Hengelo panel en de muziekverenigingen…
Out of the blue een bezuiniging van een half miljoen euro in de begroting van de muziekschool. Wat betekent dit voor de kwaliteit? Wat zijn de gevolgen voor de Hengelose muziekverenigingen, wat is de toekomst van het personeel van de muziekschool? Niemand weet wat de consequenties zijn van deze ´Kunst en cultuur visie´. Het is feitelijk helemaal geen visie, maar een botte bezuiniging.
Kortom cultuurwethouder, wacht tot de gemeenteraadsverkiezingen en laat de nieuwe cultuurwethouder met een doorwrocht plan komen. Een plan dat waarde hecht aan inbreng van deskundigen en een duidelijk beeld neerzet waar Hengelo in 2020 wat kunst en cultuur betreft, staat.
Geef een reactie