Wiert Wiertsema blogt uit de raad
Eens was Hengelo een rijke gemeente. Er werd ruim begroot en meestal bleef er geld over. Allerlei potjes binnen de begroting waren goed gevuld. Nu is dat anders. De potjes zijn leeg en schraalhans is keukenmeester geworden. Net als bij iedere andere organisatie in vol bedrijf, loopt de gemeente risico’s. Daarvoor wordt geld opzij gezet. De risico’s variëren van een onverwachte oude vliegtuigbom onder het wegdek (het opruimen kost geld!) tot een onvoorziene salarisverhoging voor ambtenaren door een nieuwe CAO. In totaal loopt de gemeente in 2014 voor 35,6 miljoen aan risico’s. Dat is veel geld in tijden van bezuiniging. Daarom wordt al jaren op het weerstandsvermogen (de reserve) van de gemeente beknibbeld. Hieruit worden de risico’s betaald, mochten zij zich voordoen. Vroeger was het simpel. De reserve moest groter zijn dan het risico dat werd gelopen. Later bedacht men dat niet alle risico’s zich gelijktijdig zullen voordoen en gaandeweg werd de norm steeds lager gesteld.
Tegenwoordig worden belangrijke risico’s zelfs genegeerd, zoals die bij het grondbedrijf van de gemeente, waar de reserve nul bedraagt. Het loslaten van de 100% dekking van de risico’s bleek een steile weg naar beneden. We zitten nu op slechts 25% dekking van het risico. Dat betekent: er moet 8,9 miljoen op de plank klaar liggen om de tegenvallers op te vangen. Dat heeft de gemeenteraad vastgesteld als het absolute minimum. Tot voor kort was het ondenkbaar dat de gemeente onder die norm zou uitkomen. Nu niet meer. Het ondenkbare is gebeurd.
De hoedster van de gemeentefinanciën wethouder Mariska ten Heuw (SP), heeft de minimumnorm losgelaten. Dat bleek gisteravond. Eerst door een lager risicogedrag vast te stellen (geen 35,6 maar 29,5 miljoen, de gemeente kan daardoor meer uitgeven) en vervolgens door te zeggen dat de startkosten van de aanstaande decentralisatie (de thuiszorg, jeugdzorg en de maatschappelijke participatie) op de algemene reserve mogen worden afgeboekt. Als ik dat lees, hou ik mijn hart vast. Het is (financieel gesproken) over de schreef. Het stoplicht op de weg richting financiële afgrond, is op groen gezet. De 25% norm is feitelijk losgelaten. De wethouder zit aan het stuur en de coalitie heeft in de aanhanger plaatsgenomen. De maximumsnelheid is verhoogd. Laten we hopen dat op het eind van de weg naar beneden, de remmen toch nog goed blijken te werken.
Geef een reactie