Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Debat Kadernota geflopt

intimiderenHet debat over de Kadernota is een flop geworden. Ondanks de urenlange voorbereiding die zo’n debat vergt van de fracties en hun woordvoerders, bleef het debat grotendeels achterwege. De oorzaak lag bij wethouder Mariska ten Heuw (SP). Na de eerste termijn van de fracties en op het moment dat er nog geen discussie had plaatsgevonden, nam zij als eerste het woord en ontraadde bijna alle ingediende moties. “Er is geen  geld voor” zei ze. Dat was merkwaardig, want de Kadernota bevat helemaal geen besluiten over geld. Dat komt later dit jaar. Het gaat om de afweging aan welke zaken de gemeente minder of meer geld zal gaan uitgeven. Normaal gesproken doet het college een voorstel, daarna beslist de raad. Maar de raad moet kennelijk wel doen wat de wethouder wil. Argumenten daarvoor waren niet nodig, want de wethouder wist zich op voorhand gesteund door de coalitiefracties die in de achterkamertjes al hadden besloten over de uitkomst van het debat. Bij ProHengelo voelen ze zich opnieuw in de maling genomen. “Respectloos richting de oppositie” klonkt het uit de fractie na afloop”.

Dat gaat nu al 6 jaar zo. Eerdere jaren wisten B&W zich nog in te houden en kwam het mes pas op het eind van het debat op tafel. Nu dus vooraf. Is dat de vanzelfsprekenheid van de macht die ontstaat na het 6 jaar dragen van bestuurlijke verantwoordelijkheid? Zo van ‘wij bepalen zelf wel wat goed is voor de stad?’ Wat wij doen is goed gedaan? Wie het weet mag het zeggen. De oppositie van ProHengelo en VVD heeft in ieder geval schoon genoeg van deze betweterige houding. De uitspraken van de wethouder ten Heuw vielen bij hen dan ook totaal verkeerd. “We kunnen beter meteen naar huis”, concludeerde Gezinus Knegt van ProHengelo. “Hiermee verdoen we onze tijd”. Even daarvoor had woordvoerder Wiert Wiertsema van ProHengelo in eerste termijn nog de gesloten manier van besturen in Hengelo bekritiseerd. “Dialoog en rekening houden met elkaar? Je ziet het in Hengelo niet snel gebeuren” zei hij. “En de burger? Die  herkent zich niet in de lokale politiek en voelt zich niet serieus genomen”.

Vrijwel direct daarna kreeg de partij zijn gelijk op een presenteerblaadje aangeboden. VVD en ProHengelo besloten daarop het debat verder zwijgend uit te zitten. Dit werd overigens wel beloond. Op een onderdeel bleek de CDA fractie met de coalitie mee te stemmen. Een motie waarvoor Annie Doornbos het initiatief had genomen werd aangenomen. Het vrije stortquotum van 50 kilo bij het afval-breng-station zal volgend jaar gehandhaafd blijven.

Bericht van Wiert Wiertsema

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: