De winkels in Hengelo blijven dicht op zondag. De stemmen staakten. De volgende raadsvergadering wordt weer gestemd. Als iedereen aanwezig is zal een motie voor openstelling van de winkels op zondag met 1 stem verschil worden afgewezen. Ondertussen is Hengelo bijna de enige stad in Nederland die de zondagsluiting kent. Alleen Kampen houdt de winkels ook dicht. Daar liggen godsdienstige overwegingen aan ten grondslag. Die spelen in Hengelo (vrijwel) niet. Hier is het een politieke prestigekwestie geworden. Coalitie tegen de oppositie. Leo Janssen heeft opnieuw tegen het winkelen op zondag gestemd. Hij diende een eigen motie in. Die kreeg net als afgelopen zomer alleen de steun van Leo Janssen. Wat Janssen wil (een proefperiode onder allerlei beperkingen) kan juridisch helemaal niet, verklaarden B&W. Vervolgens schaarde Janssen zich achter de opvatting van de college-partijen door tegen de opening op zondag te stemmen. Alleen D66 is als enige coalitie-partij voor de zondagsopening. Dat hielp echter niet. De fractie stond zichtbaar onder druk van de collega’s in de coalitie maar hield (vergeefs) stand.
De afwijzing van de koopzondag afgelopen zomer was politiek een gevoelige klap. Nu volgt daarop de economische werkelijkheid. De supermarkten missen veel omzet. Arbeidsplaatsen in Hengelo gaan verloren en supermarktmedewerkers ontvangen niet de extra inkomsten van werken op zondag. Dit blijkt uit onderzoek naar de effecten van het winkelen op zondag. In de raadsvergadering werd aangegeven dat de Bornse supermarkten een half miljoen extra omzet boeken omdat Hengelo gesloten blijft. Het zijn vooral Hengeloers die in Borne hun zondagse inkopen komen doen. Iedereen is inmiddels gewend aan kopen op zondag.
Nieuw overleg
De zondagen zijn economisch veel belangrijker geworden dan voorheen. Ook levert het extra werkgelegenheid op. De coalitiepartijen in Hengelo zien dit uiteraard ook. Zij kunnen echter moeilijk terugkomen van hun standpunt. Hun politieke prestige verzet zich daartegen. Ze zeggen de kleine ondernemers te willen beschermen. Die kunnen op zondag echter gewoon gesloten blijven. Ook in Borne zijn veel kleine ondernemers gewoon dicht op zondag. Ze hebben geen last van de opening van de supermarkten.
Lichtpuntje is dat wethouder Mariska ten Heuw (SP) tijdens haar overleg met de Hengelose middenstand opnieuw over de zondagopening gaat spreken. Zij zal de resultaten aan de gemeenteraad bekend maken begin april. In navolging van de SP blijven de collegepartijen (minus D66) van mening dat zondag openstelling alleen doorgaat als de meerderheid van de ondernemers dat wil. Die ondernemers zijn echter altijd in de meerderheid. Zij krijgen daarmee de gelegenheid om de openstelling van supermarkten in de winkelcentra en de binnenstad tegen te houden. In principe hoeft de gemeente helemaal niets te regelen over de winkeltijden. Conform de winkelwet kunnen de ondernemers in dat geval zelf bepalen wanneer ze open zijn. Voor veel Hengelose politici is dat een brug te ver. Zij willen zich er toch mee bemoeien. Waar dat toe leidt zien we nu. Een complete patstelling die schadelijk is voor het aanzien van de stad en het welvaren van de winkelstand. Voorstanders van de zondagopening zijn ProHengelo, VVD, Burgerbelangen, GroenLinks en de heer Horsthuis. Plus D66 als coalitie-partij. De rest is tegen.
Wiert Wiertsema
Raadslid ProHengelo
Geef een reactie