Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Diepe zakken

money money25 oktober 2013 – De gemeente Hengelo dreigt 53 miljoen euro of meer te verliezen op zijn grondbezit. Maar de provincie Overijssel schiet te hulp. De provincie gaat Overijsselse gemeenten helpen die kampen met zwaar weer door een overmoedige grondpolitiek. Hoeveel dit kost is niet bekend gemaakt. Maar er zijn zeker honderden miljoenen euro’s mee gemoeid. Gemeenten kochten grond en ontwikkelden terreinen voor bedrijven en woningbouw. Daarop werd winst gemaakt die ten goede kwam aan de gemeentekas. Toen de crisis uitbrak werd geen grond meer verkocht en bleef de gemeente zitten met de investeringen. Bovendien gingen veel gemeenten rustig door met investeren. De crisis is tijdelijk, dachten ze. Tot de wal het schip keerde.

De grond is nu veel minder waard dan werd betaald. De gemeente Hengelo heeft al 53 miljoen euro vrijgemaakt om de verliezen compenseren. Dat bedrag hangt de gemeente als een molensteen om de nek. Het geld zit in een potje (een ‘voorziening’) dat ieder jaar groter wordt.

De provincie biedt aan om de grond te kopen tegen de boekwaarde. Met dat geld worden de uitstaande leningen betaald. Het potje van 53 miljoen valt vrij en het bedrag kan worden toegevoegd aan het eigen vermogen van de gemeente. Dat vermogen staat er belabberd voor. Het oogt positief maar is dat in feite niet. De risico’s van het grondbedrijf hadden van dit vermogen afgeboekt moeten worden, hetgeen niet is gebeurd. De provincie keurt het goed in de wetenschap dat Hengelo anders (net als diverse andere gemeenten) aan de rand van de afgrond komt te staan of er zelfs invalt.

De provincie Overijssel is steenrijk. O.a. door de miljardendeal bij de verkoop van het energiebedrijf. Met een eigen vermogen van 2 miljard heeft de provincie niet alleen diepe zakken, maar toont het provinciaal bestuur ook een echte ‘noaber’ te zijn. Tal van Overijsselse gemeenten zoals Hengelo worden gered van een gang naar de armoede.

Maar alles heeft zijn prijs. Als de provincie eigenaar wordt van de grond, is de gemeente niet langer meer de beslissende factor als het gaat om stadsontwikkeling. Dat doet pijn. Gemeenten plegen te vechten tegen de beperkende ruimtelijke maatregelen van het provinciebestuur. Op dit moment verkiest men echter alles boven een financieel bankroet.

Bijzonder is dat een enkele gemeente helemaal geen last heeft van de slechte economische omstandigheden. Bijvoorbeeld de gemeente Oldenzaal. Hier is al jarenlang een lokale partij aan de macht. Die geeft een euro pas uit als die ook weer terugverdiend kan worden. En zo hoort het ook. Het is de hoogste tijd dat de landelijke partijen die in de gemeenteraden zitten, hieruit hun lessen trekken. Zeker ook in Hengelo.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: