Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Dikke ruzie met D66

Wiert Wiertsema (4)Politieke analyse door Wiert Wiertsema

Mag je zeggen dat een wethouder zijn of haar werk niet goed doet? Het hang er van af. Als inwoner van onze stad mag U alles zeggen. Maar het wordt anders als U zelf wethouder bent. Ik schrijf dit omdat dikke ruzie is uitgebroken tussen GroenLinks/PvdA aan de ene kant en wethouder Erik Lievers van D66 aan andere kant. In een openhartige bui bevestigde wethouder Lievers tegenover TCTubantia de afgelopen vier jaar veel ‘rotzooi’ van anderen te hebben opgeruimd. Voordat de onderwijswethouder aan zijn klus begon, vroeg hij zijn voorganger Janneke Oude Alink (GroenLinks) “Zitten er lijken in de kast?” “Nee” had ze geantwoord. Toen Lievers eenmaal op zijn stoel zat, kon hij geen deurtje openen of de lijken tuimelden naar buiten. “Primato en de Openbare Scholengemeenschap waren de voornaamste zaken die ik moest oplossen” zegt Erik Lievers nu. Weet U het nog? Primato zat financieel aan de grond en de nieuwe organisatiestructuur van de OSG faalde als het op controle aankwam. Wat vervolgens na het krantenbericht gebeurt, is fascinerend.

Oud-wethouders van de PvdA en GroenLinks, vinden dat Erik Lievers dit nooit had mogen zeggen. Het is niet chique, not done, het is inhoudelijk discutabel en een bestuurder onwaardig. Daarmee hebben de oud-wethouders de naar binnen gerichte bestuurscultuur die Hengelo overheerst, in een klap zichtbaar gemaakt. Openheid hoeft niet als het niet uitkomt, problemen blijven binnenskamers en de verantwoordelijken beschermen elkaar. Dat is zo ongeveer de lokale gedragscode. Geen wonder dat talloze colleges van B&W in Hengelo met de rug naar de samenleving hebben gestaan.

Het wordt tijd dat die belachelijke omgangsvormen verdwijnen. Solidariteit tussen wethouders is goed. Collegiaal bestuur is prima. Maar het eindigt waar de democratische verantwoording aan de gemeenteraad begint. Ook als het een minderheid is die om verantwoording vraagt. Ook tegenover de gemeenteraad is ontkend dat er problemen waren met Primato. Achteraf blijkt dat het leugens zijn geweest. De huidige ruzie bewijst dat wethouders de bescherming van het eigen functioneren belangrijker vinden dan openheid en democratie. Het verklaart veel over de muren van onbegrip waar veel inwoners van Hengelo op het gemeentehuis tegen aan lopen.

Reacties 4

 1. clientelen ≡ 03 mrt 2014 ≡ 21:03

  …….”De huidige ruzie bewijst dat wethouders de bescherming van het eigen functioneren belangrijker vinden dan openheid en democratie”……..
  .
  DÍT is de kern van de geïnstitutionaliseerde wanprestatie welke is gegoten in lokaal *proest* ‘bestuur’.
  De schaamteloze schande kent echt geen grenzen; hier een brekebeen met vazallen – elders een baard-knieler en lid van een grijze reli_fasco club welke wordt genoemd (al sinds vele jaren) in de jaarverslagen v.d. AIVD. Betrokkene wil maandelijks ‘gefourneerd’ worden via het cdAchterlijk te Rütterdüm…
  Hóe groot wil je de minachting naar hen die dokken en lijden (ook immaterieel) geëxposeerd hebben!
  .
  De som der delen en daarbuiten: Open/Anders/Eerlijk => geen kongsi’s na de stembusgang. EERST de hele kolerezooi OPENLIJK uitruimen!
  Schijt hebben aan de mores van het toedekkende ~fatsoen~…. Juist dit begrip is de deksel op menig gistende, meurende put die ieder moment door (externe) overdruk ‘in y’r face’ kan ontploffen!
  Wat levert dit type cleansing op? Letterlijk & figuurlijk een staande ovatie; daders van weleer struikelen over elkaar heen om op een lachwekkende Japoto manier hun mea culpa te betuigen. Dát moment is > (a+b)…

 2. rob ≡ 05 mrt 2014 ≡ 00:07

  Beetje cryptisch maar uiterst vermakelijke reactie clientelen. Uw visie over de werkwijze en de politieke stellingen van ProHengelo is niet altijd even duidelijk.

 3. Gerrit klister ≡ 11 mrt 2014 ≡ 08:09

  zo zie je maar weer hoe weinig de burgers betrokken worden, ze doen maar wat in het gemeentebestuur .Als je fouten maakt moet je er voor uit durven komen

 4. Gerrit klister ≡ 01 apr 2014 ≡ 15:40

  heb niet anders verwacht

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: