Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Financiële donderwolken

money moneyFinanciële donderwolken hangen boven Hengelo, zegt ProHengelo. Maar B&W ontkennen. De begroting van de stad is op orde, schrijft het college aan de gemeenteraad. Het college presenteerde een begrotingsoverschot aan de raad voor de komende jaren. Iedereen blij, want geen bezuinigingen meer. De mensen van ProHengelo zien het alleen anders. Zij prikten het ballonnetje door. Feit is dat de gemeente in 2016 financieel hard achteruit is gegaan. Dat zijn de gevolgen van de aanleg van het zwaar verliesgevende warmtenet (ruim 15 miljoen euro verlies op dit prestigeproject) en de grote verliezen die zijn genomen op het project Hart van Zuid (12 miljoen euro). De zwaarste risico’s die drukten op de gemeentebegrting zijn daarmee voorlopig afgekocht. Dat is positief. Het opgespaarde geld om de risico’s op te vangen zou nu moeten vrijvallen ten gunste van de algemene reserve. Maar de reserve is met 2,5 miljoen afgenomen omdat deze niet opwoog tegen de afboeking van ruim 11 miljoen die Hengelo moest doen op het warmtenet.

Nieuwe gevaren

Komt de gemeente na deze sanering in rustiger vaarwater terecht? Nee. De gevolgen van onverstandige beslissingen uit het recente verleden blijven doorwerken in 2017 en 2018. De financiële kracht is weg. De reserves zijn kleiner geworden, terwijl zich nieuwe risico’s aandienen. Zo lopen de kosten van het stadskantoor (prestigeproject nummer 1) op. De aanbesteding is mislukt. Daar wordt op dit moment nog zeer geheimzinnig over gedaan. Ofschoon gebrek aan openheid de problemen alleen maar groter maakt. Er is ook nog geen geld gereserveerd voor de Agenda van Twente, terwijl de raad aangeeft te willen doorgaan. Als het geld straks toch op tafel moet komen en een extra tekort ontstaat, zal het college de handen in onschuld wassen. Maar de grootste klap is de bezuiniging op de rijksbijdrage voor de zorg van bijna 3 miljoen en de meeruitgave in 2016. Hengelo ziet die bezuiniging al jaren aankomen. Het probleem is echter niet aangepakt. In de begroting voor 2017 zit een gat van ruim 4 miljoen euro op de zorg.

Niemand weet nog hoe het verder moet. Het is nu te laat om in 2017 het tij te kunnen keren. Bezuinigen op de zorg wordt overigens door iedereen afgewezen. Ook kan niet zomaar worden gesleuteld aan de zorgpakketten voor cliënten.

Er zal dus een beroep worden gedaan op de vermagerde reserves. Er staat nog 10 miljoen waarvan 4,5 miljoen is bestemd voor de zorg. In een ander potje zit nog 3 miljoen om de gevolgen van de decentralisatie op te vangen. Samen 7,5 miljoen. Aanwending van deze reserves voor de zorg, veegt echter het positieve begrotingsplaatje van B&W met een klap van tafel. Het begrotingsoverschot slaat om naar een miljoenen tekort. Dit is wat B&W graag nog een poosje onder de pet wilden houden. Komend voorjaar zal het blijken. “De begroting is op orde” schreven B&W. Op het eerste gezicht klopt dat. Maar kijk iets beter en je ziet hoe de miljoenen je om de oren vliegen.

Opgesteld door Wiert Wiertsema

Reacties 1

  1. Hans ≡ 14 nov 2016 ≡ 12:29

    Dit coalitie hebben in het verleden laten merken, niet professioneel met financien om te kunnen gaan, bijvoorbeeld: WARMTENET – NIEUW STADSKANTOOR I.P.V AANKOOP CWI KANTOOR, LAST BUT NOT LEAST, DE VERPAUPERING BINNENSTAD (LEEGSTAD HOOGSTE IN DE REGIO – ONGEZELLIG) BORNE WINT HET VAN HENGELO EN ESCHEDE ZULLEN WE ER MAAR NIET BIJHALEN, WANT DAN MOET DIT COLLEGE WEL EEN SCHAAMTEKLEUR KRIJGEN.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: