Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Juichbericht: Warmtenet krijgt 3 miljoen!

warmtenet-aanlegHet college van B&W heeft een juichende persverklaring over het Warmtenet Hengelo de wereld in gestuurd. Er is een ‘Green Deal’ gesloten. Is er dan eindelijk goed nieuws na jaren van ellende? Een beetje wel. De Green Deal houdt in dat het Kennispark (het gebied rond Thales) op het Warmtenet wordt aangesloten. Dat wisten we echter al. Wel nieuw is dat Warmtenet 3 miljoen euro subsidie krijgt van het ministerie van Economische Zaken. Die subsidie is mooi meegenomen. Het zal de kosten voor de gemeente enigszins verzachten.

Maar zie het wel in perspectief. Juni 2015 besloot de gemeenteraad na een vernietigend onderzoeksrapport om 14 miljoen extra te investeren in het Warmtenet. Dit kwam bovenop de 12 miljoen de al waren uitgegeven. Die dreigden verloren te gaan als niet opnieuw zou worden geïnvesteerd. De verwachting was dat die tweede investering wel rendabel te maken is. SP fractievoorzitter Floor van Grouw zei destijds dat de tweede investering nodig was om de verliezen op de eerste investering van 12 miljoen euro te beperken. Met de subsidie van het rijk is dit nu gelukt voor de eerste drie miljoen. Ergo, nog 9 miljoen verlies te gaan…

Het gezond verstand zegt dat B&W het juichen snel zal vergaan. In dit desastreuze project liggen nieuwe verliezen steeds weer op de loer. Maar zeker weten doen we het niet. Sinds juni 2015 wordt in het geheim over Warmtenet vergaderd. Soms is dat terecht – de onderhandelingspositie van de gemeente wordt geschaad als gegevens over de onderhandelingen openbaar worden- maar meestal is het onterecht en dient geheimhouding slechts voor het camoufleren van tekorten. Voor de direct betrokkenen geeft de juichende persverklaring weer een beetje lucht en motivatie. Zie het als een donderspeech van een voetbaltrainer in de  rust. “Jongens, jullie kunnen het…zet druk….speel vooruit”.

Over de onderhandelingen die gaande zijn met twee commerciële partners die de risico’s met de gemeente gaan delen, wordt nog steeds geen vooruitgang gemeld. Daarin schuilt het grootste gevaar. U weet als geen ander dat commerciële partners pas investeren als ze winst verwachten en die winst gaat bij Warmtenet onvermijdelijk ten koste van de gemeente Hengelo, de 100% eigenaar van het bedrijf. Alleen verder gaan kan echter ook niet. Daarvoor ontbreekt de deskundigheid bij de gemeente ten enen male. De gemeente heeft zich op het Warmtenet verkeken en de gevolgen daarvan zal de gemeente moeten dragen. En gelooft U me, de verantwoordelijke bestuurders zullen echt geen consequenties trekken uit hun misslagen.

Inmiddels wordt op de gemeentelijke PR afdeling koortsachtig nagedacht over de vraag hoe de nieuwe tekorten straks aan de buitenwereld gepresenteerd moeten worden. Hier op de redactie zijn wij de beroerdste niet, we mogen graag een beetje helpen. “Warmtenet gaat geld verdienen” zou een passende kop boven het aanstaande gemeentelijke persbericht kunnen zijn. Dat oogt geruststellend. Het klinkt flink bovendien. Dat U als burger de verliezen gaat bijleggen, staat ergens ver weg in de kleine lettertjes beschreven…

Opgesteld door Wiert Wiertsema

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: