Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

Tijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden mensen doorverwezen naar het eigen ziekenhuis, tegenwoordig is dat anders. Twentenaren worden nu doorverwezen naar Hengelo, Almelo of Enschede, afhankelijk van de klacht. Ziekenhuizen waar patiënten terecht kunnen voor alle klachten bestaan niet meer. Elk ziekenhuis specialiseert zich op bepaalde onderdelen van de geneeskunde. Dat is regeringsbeleid. Doel is om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Onze ziekenhuizen zijn te klein om kwaliteit te leveren op alle takken van de geneeskunde. Daarvoor zijn er te weinig patiënten in Nederland. Daarom specialiseren de ziekenhuizen zich. Vervelend voor de patiënt, want het kan de reisafstand vergroten. Het alternatief is de vestiging van grote regionale ziekenhuizen. Bijvoorbeeld één ziekenhuis voor heel Twente. Daarvoor is echter niet gekozen.

Acties om in Hengelo een ziekenhuis met veel specialismes te behouden, zijn dan ook achterhoede gevechten. Want als de nood hoog is, wil iedereen altijd de beste zorg. Of dat nu in Hengelo is, Almelo of Enschede. De hoofdmoot in de ziekenhuiszorg is en blijft echter de zorg via de polikliniek. Het grootste deel daarvan wordt in Hengelo gedaan.

Een ziekenhuis

De vestigingen van ZGT in Almelo en Hengelo vormen samen een ziekenhuis naar de opvatting van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. Hier is de beste zorg beschikbaar tegen de laagste prijs. Dat laatste is belangrijk, want zo kan voor het beschikbare budget (ruim 300 miljoen) zoveel mogelijk zorg worden geleverd. ZGT wil vanuit zijn specialisaties alle patiënten kunnen behandelen en kent geen stop op bepaalde ziekten of op kostbare medicatie. Het Twentse ziekenhuis is daarmee een positieve uitzondering in ziekenhuisland.

Spoedhulp

Bij acute zorg wordt een patiënt per ambulance naar de eerste hulp gebracht. Naar welk ziekenhuis dat is, is afhankelijk van de problemen. Zware gevallen gaan altijd naar Almelo of Enschede. Alleen daar kan voor deze patiënten goede zorg worden gegarandeerd omdat hier een intensive care aanwezig is. In Hengelo is die enkele jaren geleden opgeheven, want twee van zulke afdelingen binnen één ziekenhuis is onnodig, duur en ondoelmatig. Voor de lichtere spoedhulp (het grootste deel van de toevoer via de ambulance) kan men in de toekomst nog steeds in Hengelo terecht. Denk aan gebroken benen, sportletsels, lichtere hartklachten etc. Of  dit 24 uur per dag is, weten we nog niet. Daarover is nog een strijd gaande. De gemeente Hengelo vindt in ieder geval dat de spoed altijd open moet zijn.

Dit alles kwam naar voren tijdens een gesprek van de gemeenteraad van Hengelo met raad van bestuur van ZGT. Daaraan vooraf ging de aanbieding van 9000 handtekeningen met een pleidooi voor het handhaven van een breed aanbod door het Hengelose ziekenhuis. De SP die de actie ontketende, heeft daar veel werk voor verzet. Maar ook deze partij heeft geen antwoord op de trend richting gespecialiseerde ziekenhuizen.

Financiële problemen

Dwars door alles heen lopen de financiële problemen van het ZGT. Die leiden tot het schrappen van zorgvoorzieningen. Het is een bizar verhaal. Het ziekenhuis moet 15 miljoen bezuinigen op een totaalbudget van 300 ruim  miljoen. Dat is circa 5%. De banken dwingen het ziekenhuis hiertoe, omdat het eigen vermogen te laag geworden is. Dat moet minimaal 20% zijn van de totaalomzet. De oorzaak van de financiële problemen ligt bij de zorgverzekeraars. Naast de autonome kostenstijgingen, krijgt ZGT in vergelijking met andere ziekenhuizen gewoon minder geld. Afhankelijk van het specialisme soms wel tot 15% minder. Dat heeft een historische oorzaak. Twentenaren zijn in het verleden te bescheiden geweest met hun financiële claims. Dat blijkt vandaag aan de dag moeilijk te corrigeren. Niet alleen omdat een grote  financiële druk op de gezondheidszorg ligt door de toename van het aantal patiënten en de veroudering van het patiëntenbestand. Ook zorgverzekeraar Menzis (de grootste hier in de regio) draagt veel verantwoordelijkheid. Voor veel verrichtingen krijgt het ziekenhuis minder geld dan andere ziekenhuizen in het land. Soms wel tot 15% minder. Het is historisch misschien te begrijpen, maar niet acceptabel. De Hengelose burgers en die van heel Twente betalen evenveel premies aan de ziektekostenverzekeraars als mensen elders in het land. Daarom hebben we hier recht op een gelijkwaardige zorg. ZGT moet nu voorzieningen schrappen uit geldgebrek. Dat is belachelijk en de grootste zorgverzekeraar in Twente  moet zich dat aan rekenen. ProHengelo komt hier op terug tijdens de volgende raadsvergadering.

Op dit moment wordt weer onderhandeld met de zorgverzekeraars. Dat moet in oktober zijn afgerond. Dan weet het ziekenhuis, waar het de komende jaren aan toe is. Politieke partijen doen er verstandig aan om zich bij hun acties niet meer te richten op ZGT. In daarvan plaats kunnen ze beter ZGT steunen bij het realiseren van een hoger budget en zich namens de burgers richten op de echt verantwoordelijken: de zorgverzekeraars.

 

Update

De Hengelose politiek moet opkomen voor de burgers en hun Twentse ziekenhuis. Daarom heeft ProHengelo heeft een motie opgesteld en gaat deze samen met de SP indienen tijdens de raadsvergadering in Hengelo volgende week. Zorgverzekeraar Menzis wordt opgeroepen om de vergoedingen aan ZGT op te trekken naar het landelijk gemiddelde tijdens de onderhandelingen met ZGT in oktober. B&W wordt gevraagd daarover voor 1 november aan de raad te rapporteren. In december moeten alle verzekerden in Nederland opnieuw beoordelen of zij het komend jaar bij hun oude verzekeraar blijven, of kiezen voor een nieuwe. De opstelling van Menzis bij het afsluiten van een nieuw contract met ZGT, kan een rol gaan spelen bij het besluit dat de Twentenaren hierover gaan nemen.

Wiert Wiertsema

 

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: