Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

FBK voorstel is door wanhoop gedreven

Wiert Wiertsema (4)Analyse van het nieuws door Wiert Wiertsema

22 september 2013 — B&W van Hengelo stellen voor het FBK stadion over te doen aan FC Twente. Daar is politieke lef voor nodig. Het is het einde van de wereldvermaarde FBK Games. Die zijn belangrijk voor Hengelo. De FBK Games helpen bij het scheppen van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor nieuwe bedrijven, de presentatie van de gemeente, de naamsbekendheid en bepalen mede de identiteit van de stad voor zijn inwoners. Misschien dat het grote publiek in Hengelo enigszins blase geworden is na zoveel jaar FBK Games. Maar de spelen zijn in ons aller voordeel. De buitenwereld zal geen last hebben van het verdwijnen van de Games. “Voor U een ander” denken ze bij de Internationale Atletiekunie.

De eerste Games vonden plaats in 1981. Sindsdien zijn ze het icoon van Hengelo. Goud waard uit PR oogpunt. Andere gemeenten geven veel geld aan reclame. Veelal met minder succes. Kan Hengelo zonder de FBK Games? Natuurlijk kan de stad zonder zijn icoon. Maar als B&W de FBK Games offeren op het hakblok van de bezuinigingspolitiek, moet daar een verdraaid goede reden voor zijn. Is die reden er?

B&W spreken over een bezuiniging op het stadion. Die bedraagt 281.000 euro (281K). De financiële verantwoording is summier. Nog erger, er is geen touw aan vast te knopen. Ook niet nadat ‘technische vragen’ van raadsleden zijn beantwoord. Het college gooit losse cijfers in de groep. Maar samenhang ontbreekt en er is geen eindbeeld. Wel weten we iets meer dan een week geleden.

Alles wijst uit dat B&W het stadion gratis en voor niks overdoen aan FC Twente. Waarom zegt het college dat niet? In dat geval zou direct opvallen dat op het stadion een zware restschuld rust die voor rekening blijft van de gemeente. Dat gaat de burgers geld kosten. Rekent U even mee.

Op dit moment betaalt de gemeente 585K per jaar voor het stadion. Na afstoting vervallen de afschrijving weg (200K) en het ambtelijke beheer (174K). Blijft over 211K aan jaarlijkse kosten. Volgens de B&W cijfers. Maar zoals gezegd, die zijn onduidelijk en niet systematisch gepresenteerd.

De lening die de gemeente afsloot voor de renovatie van het FBK loopt nog 21 jaar door (rentekosten 213K), evenals de aflossing (200K). De inkomsten uit verpachting van de grond onder het stadion mogen worden afgetrokken (150K). Maak het sommetje en U merkt dat 263.000 euro per jaar overblijft die de Hengelose burgers moeten blijven betalen. Ofte wel 5,5 miljoen euro over de gehele looptijd van de lening. Oorzaak: het gratis weggeven van het stadion aan FC Twente. Wil de gemeente quitte spelen, dan zal FC Twente minimaal het contant gemaakte bedrag aan de gemeente moeten voldoen. Dat is (op dit moment) circa 3,9 miljoen euro.

De jaarlijkse last van 263K is nog niet alles. B&W gaan ook een lening verstrekken aan FC Twente van 5 miljoen euro. Daarmee wordt het stadion omgebouwd tot een tempel voor het vrouwenvoetbal en de beloften. Wat zijn de kosten? Wat is het risico? Het is onbekend, ofschoon de gemeenteraad nu al om groen licht wordt gevraagd. Bekend is dat Hengelo de hoogste schuld heeft per inwoner van alle Nederlandse gemeenten. Als B&W hun zin krijgen, komt daar dus nog 5 miljoen bij. Dat is slecht voor de toekomst van de stad.

Een politiek aspect is dat Hengelo een betaalde voetbalorganisatie gaat subsidiëren met 263.000 euro per jaar. Willen we dat? FC Twente betaalt miljoenen aan exorbitante salarissen voor zijn spelers. Dat is de verantwoordelijkheid van de club. Het hoort bij het moderne voetbal. Maar hoort daar ook geld bij van de Hengelose belastingbetaler? Als men per se het stadion wil verkopen aan FC Twente, laat de club dan het bedrag betalen dat in de boeken staat, plus de aanleg van een nieuwe atletiekbaan.

Ook de FBK organisatie treft blaam voor de situatie waarin de FBK Games terecht zijn gekomen. Met de merchandising van de grand prix status wordt onvoldoende gescoord. Die merchandising vindt plaats op dorpsniveau en moet in handen komen van een bureau dat opereert in het netwerk van internationale broadcasts en multinationale bedrijven. Verder moeten de FBG Games een feest blijven van Hengelo. Met veel vrijwilligers en de geleid vanuit Hengelo. Ook die typisch Nederlandse aanpak kan voor het buitenland buitengewoon aantrekkelijk zijn en onderdeel uitmaken van de merchandising strategie.

Waarom kiest Hengelo voor zo’n miserabele bezuiniging? Het zijn de politieke verhoudingen in onze stad. De PvdA heeft alle touwtjes in handen ondanks een bescheiden aantal van 6 zetels in een gemeenteraad van 37 zetels. De portefeuille fysiek van PvdA wethouder Jan Bron is heilig verklaard. Daarom wil Hengelo voor de tweede keer op rij 50% van de bezuinigingen weghalen in de sociale sector. Omdat bezuinigen hier niet meer kan zonder organisaties en taken te schrappen, ontstaan vreemde ‘Strapatsen’ zoals het FBK voorstel.

Hoe krijg je zoiets aanvaard door de gemeenteraad? Dat valt niet mee. Dat kan ik U verzekeren. B&W pasten eerst de dreigtruc toe. FC Twente zou vertrekken uit Hengelo en zich vestigen op het Universiteitsterrein in Enschede. Dat bleek onzin. De UT weet van niks. Bovendien heeft de club recent aangegeven een nieuw stadion te willen bouwen naast het FBK. Het is klungelige politiek om dreigementen te uiten en daarmee vervolgens door de mand te vallen.

Met het FBK voorstel hebben B&W een ui in het mandje van de raadsleden gelegd die laagje voor laagje is afgepeld. Wat in de kern overblijft is een irrationeel voorstel en een radeloos D66. Samen met de portefeuillehouder en D66 trekpaard wethouder Erik Lievers, heeft de partij zich voor het karretje van PvdA wethouder Jan Bron laten spannen. Eerst een falend onderwijsbeleid (buiten de schuld van D66). Nu is D66 de partij die alle belangrijke bezuinigingen voor zijn rekening neemt. Een prijs daarvoor is niet gevraagd. Een politieke onervarenheid die voor iedereen zichtbaar is geworden. D66 is geen schim meer van het verleden. Ze kunnen geen kant meer op en doet alsof het politieke lef is wat ze tonen. Dit soort lef is echter gedreven door wanhoop, die blind is en het weerloze treft op de allereerste plaats.

Reacties 4

 1. Franz ≡ 22 sep 2013 ≡ 21:43

  Wat ik mis is wat de toekomst van FBK kost. Jaarlijke tekorten, geen publieke animo. 

  Waar is de lening van 5 mln voor?

   

  Ik lees dat U zegt, fbk heeft geen toekomst maar Twente moet meer betalen. Verder politiek gekonkel en onbenullen.maar de politieke aandacht drukt de echt vraag naar achteren. Is er toekomst voor FBK. 

   

  Ook U richt zich op politieke processen. En draagt nergens bij aan een oplossing. 

 2. Martijn ≡ 22 sep 2013 ≡ 22:49

  Wat is er mis met een stadion te delen? Alsof er zoveel supporters bij het vrouwenvoetbal komen dat daarvoor (wederom) een flinke verbouwing noodzakelijk is. Waarschijnlijk is het goedkoper om alle supporters een verrekijkertje in bruikleen te geven….

 3. ronald noorman ≡ 28 sep 2013 ≡ 14:45

  Goed stuk. Zou graag die nuchterheid zien in de afwegingen. Maar politiek is niet nuchterheid en afwegingen, maar het uitwisselen van standpunten. 

  De kleine 3 ton die bezuinigd moet worden op het stadion is overigens op eenvoudige wijze uit het ambtelijk apparaat van de gemeente te snijden. Procesmatig werken, met nuchtere kijk en gezond boerenverstand: Erik Lievers hoeft voor die besparing niet naar buiten te kijken, maar achter zijn rug naar de interne organisatie. Als hulp nodig is: Op no cure no pay basis beschikbaar. NB doet ook pijn, maar voor een aantal ambtenaren ipv een hele gemeente die én veel geld kwijt is, én een trekker van internationale allure weg dreigt te geven.

 4. Alex Delarge ≡ 02 okt 2013 ≡ 20:44

  Wat goed van Wiert dat hij een stuk durft te schrijven!!!

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: