FC Twente kiest eieren voor zijn geld. De club baalt om de schuld te krijgen van het verdwijnen van de FBK Games. De gemeente wil graag dat FC Twente het FBK stadion overneemt. Na verbouw zou FC Twente diverse voetbalteams in het FBK laten spelen. Het zou het einde betekenen van de FBK Games, want de atletiekaccommodatie zou moeten verdwijnen. In de publiciteit dreigde FC Twente als de grote slokop te kijk te worden gezet. Een commerciële organisatie zonder liefde voor andere sporten. Landelijke sportcoryfeeën als Ellen van Lange stelden de voetbalclub verantwoordelijk voor het verdwijnen van de FBK Games.
De FBK Games zijn de enige atletiekwedstrijd van wereldallure in Nederland. Joop Munsterman, de voorzitter van FC Twente wilde niet als big killer van deze Games bekend komen te staan. Vanmiddag haakte FC Twente af. Ook het dreigement om de trainingsaccommodatie te verplaatsen naar Enschede (B&W van Hengelo gebruikten dit argument wel heel erg graag) is van de baan. FC Twente gaat nu naast het FBK een stadion bouwen voor enkele duizenden toeschouwers. Het gemeentebestuur zit met de gebakken peren. Ze hebben volledig onderschat hoe belangrijk de FBK Games zijn voor atletiek minnend Nederland. Hoe het verder moet is op dit moment is volstrekt onduidelijk. In de politiek wordt met de gedachte gespeeld dan maar de subsidie voor het FBK in te trekken om toch een deel van de bezuiniging te realiseren. De organisatie moet dan de eigen broek ophouden maar heeft wel een stadion tot zijn beschikking.
Reacties 2
Het gaat niet om FC Twente. Het gaat erom of een atletiekstadion nog bestaansrecht heeft in Hengelo. Een jaarlijkse exploitatie van 550.000 euro, jaarlijkse huuropbrengsten slechts 25.000 euro. De leden van de atletiekclubs betalen erg weinig voor een exclusief gebruik van een heel stadion. Bij MPM kan je als volwassene lid worden voor 160 euro per jaar. Welke Hengelose sportclub heeft zo’n lage jaarlijkse contributie?
Gemeente Hengelo heeft onderschat hoe belangrijk de FBK games zijn voor atletiekminnend Nederland?
Het FBK stadion heeft slechts 15.000 plaatsen. Ik kan mij niet herinneren dat het echt volle bak was, echt uitverkocht tot de laatste plaats.
Ja er zit altijd wel veel publiek maar als je weet dat alle leden van de atletiekverenigingen opgeroepen werden om hun gratis kaart op de halen en de games te bezoeken, 450 kinderen gratis mochten komen omdat ze aan een sportdag hadden meegedaan, waarschijnlijk mochten de 450 vrijwilligers ook komen ook zonder dat dat nodig was op de dag zelf, mensen uit de buurt mochten altijd gratis komen “ter compensatie van de overlast” en last but not least de vele gratis “gewonnen” kaarten, gratis kaarten van de sponsoren.
Een ruwe schatting van de organisatie FBK zelf dit jaar dacht aan 11.000 toeschouwers.
Hoezo ruwe schatting, je weet toch wel hoeveel man je hebt binnengelaten? Je kan toch zien hoeveel plaatsen leeg zijn.
Hoeveel kaarten zijn er verkocht via internet en via de kassa op 8 juni zelf? Hoor ik niets over.
Bekele de grote topper kon niet eens door de FBK zelf betaald worden. Maar goed ook, zou het geld teruggevraagd hebben als ik hoor dat meneer Bekele een jetlag heeft en moe is, nee niet eens een blessure, ok niet topfit maarja dat is nou net de kunst bij topsport.
Ik hoorde van een VIP bezoeker dat het buffet 2 rijen dik was van 50 mensen terwijl buiten de atleten bezig waren met hun finales.
Nou ja, finales. Vroeger was het FBK een hele dag, nu een samenvatting zodat de NOS dit binnen een uur live kan uitzenden.
Hengelo op de kaart zetten? Wat is daar het nut van? Meer toeristen naar De Waarbeek en de Beren op de markt? Hengelo staat al op elke kaart, zelfs Hengelo Gelderland.
Ik zat op de publieke tribune op 29 mei jl. toen de raad met heel veel moeite nog 100,000 euro voor de FBK 2013 wilde geven, met veel voorwaardes, garanties en met de frisse tegenzin. “Als de FBK in 2013 niet door zou gaan, krijgt de Gemeente Hengelo die ton dan nog wel terug” heb ik uit letterlijk horen vragen.
Wat als de FBK simpel weg failliet is als sponsoren en subsidies niet meer voldoende zijn vanaf 2014.
Dan gaan de FBK games sowieso naar het veel mooiere en geschikte Olympisch stadion in Amsterdam. (kijken hoeveel atletiekminnende Tukkers dan daar op de tribune zitten)
En dan? Wat doen we dan met het FBK stadion in Hengelo?
De gebruikers (atletiekleden) betalen het niet. De renovatiekosten in 2004 van ruim 5 miljoen euro, wie heeft dat eigenlijk betaald?
Kortom alle bewoners van Hengelo en met name de sportclubs gaan straks betalen voor een stadion al of niet met jaarlijks sportfeestje.
Laat de gebruikers zelf betalen.
Eind september 2014 zou een atletiekfinale gehouden worden in het FBK stadion.
Dat ging niet door omdat zelfs de sporters er geen zin in hadden!
Publiek heeft er al lang geen zin meer in maar nu de sporters zelf ook dus.
http://www.rtvoost.nl/sport/default.aspx?nid=198553&cat=313
In 2015 wederom de FBK games met een leeg stadion?
Inkomsten nog steeds erg laag.
De gebruikers betalen erg weinig voor een exclusief gebruik van een heel stadion.
Hengelo moet veel bezuinigen en zou dat het beste kunnen doen door de gebruikers zelf zoveel mogelijk te laten betalen voor hetgeen ze gebruiken.
Hengelo heeft in de afgelopen jaren al meer dan genoeg betaald voor een jaarlijks atletiekfeestje met hooguit een halfvol stadion.
Het stadion zou volgens mij nog niet eens vol zijn als toegang gratis zou zijn.
Geef een reactie