Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Gaat Hengelo failliet?

Wiert WiertsemaPolitieke analyse door Wiert Wiertsema

Hoever staat Hengelo van een faillissement? Het zou zomaar kunnen gebeuren. Bij een gemeente heet dat echter anders. Bij faillissement spreken we over een “artikel 12 gemeente”. Dit artikel uit de financiële wetgeving voorkomt dat de stoplichten uitvallen door onbetaalde rekeningen. Thuis kunt U gewoon de WC blijven doortrekken. Het gemeentebestuur wordt onder toezicht geplaatst, er vinden gedwongen saneringen plaats en de gemeentekas wordt gespekt door het rijk om de burgers niet in de kou te laten staan. Zij kunnen er niets aan doen.   Hengelo dreigt artikel 12 gemeente te worden. Directe oorzaak is het Warmtenet-debacle. Volgende week moet de gemeenteraad beslissen: stoppen of doorgaan met het Warmtenet? Beide mogelijkheden kosten veel geld.

Warmtenet is een project van de gemeente om woningen en bedrijven te verwarmen met de restwarmte van Akzo. Daarvoor is een omvangrijk buizenstelsel nodig. Hengelo heeft daarin 12 miljoen geïnvesteerd. Dat was voldoende om het aan te leggen. Zeiden B&W destijds. Nu blijkt het bij lange na niet voldoende te zijn. Er moet 14 miljoen euro extra worden geïnvesteerd en de gemeente zal jaar op jaar geld bij moeten leggen. Hoeveel? Tja, dat is geheim. Stoppen met Warmtenet kan niet. In dat geval worden de geïnvesteerde miljoenen afgeboekt en zullen de verplichtingen die de gemeente heeft om warmte te leveren, moeten worden afgekocht. Ook dat kost heel veel geld.

Dat geld is er niet. Het gevolg is de artikel 12 status voor Hengelo. Doorgaan lijkt het beste alternatief te zijn. Er zijn echter grote risico’s. Wat te doen als er straks nog meer geld bij moet? Kunnen de risico’s worden opvangen als de gasprijs laag blijft of zelfs gaat dalen, waardoor de gemeente minder inkomsten krijgt uit krijgt de warmteleveranties? Ook in dat geval dreigt artikel 12: het gemeentelijke faillissement.

Hengelo loopt over het randje met groot gevaar in de afgrond te kieperen.

Warmtenet was de ‘love baby’ van GroenLinks. De afgelopen 4 jaren heeft de oude coalitie van PvdA, SP, D66, Burgerbelangen en Groenlinks alle waarschuwingen in de wind geslagen. Belangrijke informatie werd verdonkeremaand en bereikte de gemeenteraad niet. Ook het college zegt niet op de hoogte te zijn geweest. De gevolgen werden pas duidelijk nadat GroenLinks uit het college verdween. Het ego van deze partij was groter dan het bestuurlijke talent. Nog steeds zitten twee wethouders uit deze rampzalige periode in het college van B&W. Dat zijn Mariska ten Heuw (SP) en Jan Bron (PvdA). Hoe moet het verder met deze twee? De gemeenteraad zal er volgende week over beslissen. Er ligt een onderzoeksrapport waarin het falen van het college helder is blootgelegd. Ook de gemeenteraad heeft (in meerderheid) de ogen voor de werkelijkheid gesloten. ProHengelo en de VVD waren roependen in de woestijn. Ook nog in februari 2014, toen 5,4 miljoen ter beschikking gesteld moest worden. ‘Dansen op drijfzand’, aldus Roel Kok (VVD) in die tijd. U leest het hier.

Na het vernietigende oordeel door externe onafhankelijke onderzoekers (hier), is er alle reden om schoon schip te maken. Zal de gemeenteraad ditmaal wel ingrijpen en deze wethouders ontslaan?

Wiert Wiertsema is raadslid voor ProHengelo

Reacties 3

 1. Wittewiefke ≡ 19 jun 2015 ≡ 15:13

  Incapable, moreel failliet, en kinderachtig op z’n lichtst uitgedrukt is het wanbeleid van de gemeenteraad.

  Vast regel van zakendoen: don’t throw good money after bad: Hou ermee up met Warmtenet.

  Pak de foute wethouders aan: zet ze midden op het marktplein, omringd door de afgrijselijke beren aan de schandepaal in plaats van promoveren weg uit de gemeente.

  Bedenk serieus, praktisch en haalbaar plannen om Hengelo uit de misere te redden want Hengelo is op dit moment te genant voor woorden.

 2. Hans ≡ 21 jun 2015 ≡ 14:22

  Hengelo zo goed als failliet, het lijkt Griekenland wel en dan toch nog vasthouden
  aan het geld verslindende project “NIEUW TE BOUWEN STADSKANTOOR A
  42000.000 EURO’
  Deze coalitie en de vorige, laten merken dat ze totaal niet met GELD kunnen omgaan,
  LET WEL GEMEENSCHAPSGELD. “VERBIJSTEREND!!!!!”

 3. Kareltje ≡ 22 jun 2015 ≡ 21:27

  De dood in de pot! Het beleid van de Hengelose politiek slaat nergens op. Als de wethouders hun gang kunnen gaan en niemand van het college stelt kritische vragen ,dan krijg je dit soort toestanden. Zo zijn er al heel veel fouten gemaakt en worden gerenomeerde mensen , instellingen , gemeenschapsgeld en ga zo maar door de dupe van het wanbeleid van individuele mannetjesmakerij ik noem vooral Jan Bron en wijlen Erik Lievers. Maar zoals zo vaak : als het kalf verdronken is dempt men de put. Lievers is vertrokken ,ik hoop dat hij er ook niet zonder kleerscheuren ervan af komt en nu nog Jan Bron aanpakken als falend wethouder!

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: