Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die conclusie kan worden getrokken uit het raadsdebat over het theater. Weliswaar moet het Rabo-theater eerst een beleidsplan maken, maar een grote meerderheid heeft nu al gezegd dat een fusie met het Wilmink-theater in Enschede geen optie is. Dat is een flinke knal tegen het hoofd van D66. Deze partij is al jaren bezig om zijn bestuurlijke invloed te gebruiken om meer samenwerking tussen Hengelo en Enschede te realiseren. Het doel is om via samenwerkingsconstructies en soms uitholling van de stad, de voorwaarden te scheppen voor een samengaan met Enschede. Dat is de verborgen D66 agenda. Niemand in Hengelo is vergeten hoe een eerdere D66 wethouder zonder slag of stoot een hele HBO opleiding naar Enschede heeft laten vertrekken. Zo is D66 ook de enige partij in de raad die wil bevorderen dat het theater van Hengelo door Enschede wordt overgenomen.

Het is D66-wethouder Claudio Bruggink duur komen te staan. De raad keerde zich tegen hem. Om zijn huid te redden betoogde hij uitputtend geen fusie na te streven, het was slechts een te onderzoeken mogelijkheid. Maar de wethouder heeft de schijn tegen. Het Wilmink wilde alleen fusie en verder niets. Ze werden niet terug gefloten en dat vreet aan het vertrouwen in het beleid. Claudio Bruggink heeft evenals zijn voorgangers van D66 zijn oren laten hangen naar zijn fractie, maar die maakt niet de indruk te beseffen welke schade is aangericht. D66 wilde via zijn bescheiden positie in de coalitie de gemeenteraad dwingen tot fusie, maar dat is nu afgewend. Het zou ook schandalig zijn. Het Rabo-theater betekent veel voor de stad. Het onderscheidt zich met een uitstekende programmering en staat onder leiding van een creatieve directeur. De organisatie is bovendien kosten-efficiënt, veel goedkoper dan Enschede. Voor D66 maakt dat niet uit. De neoliberalen wilden via fusie het ontslag van de directeur afdwingen en enkele medewerkers. Dat zou Hengelo structureel 2 ton opleveren. Enschede had er zin in en het college van B&W in Hengelo wilde die voorgehouden worst wel pakken. Daarom kon Claudio Bruggink een tijdje zijn gang gaan. Totdat de gemeenteraad het proces een halt toeriep.

Het Wilmink-theater had ondertussen zijn hand overspeeld. Binnen het culturele wereldje stelde het zich op als de grote winnaar, nog voordat iets over de overname openbaar was. Daarop begonnen alle bellen te rinkelen en startte het verzet. Claudio Bruggink heeft vervolgens grote averij opgelopen, maar mocht zijn politieke prestige behouden. Tot dusver was iedereen tamelijk tevreden over zijn functioneren. Hij krijgt dus een tweede kans. Er wordt nu eerst een beleidsnota geschreven. Daarna valt pas het formele besluit over het theater. Zo zijn we in Hengelo. Niet alles wordt op de spits gedreven. Als de raad het onderwerp direct had afgekaart, was de wethouder in een diep gat gevallen. D66 als partij moet echter inbinden. Na drie D66 wethouders op rij die Enschede belangrijker vinden dan Hengelo, is het geduld met D66 gewoon op. Met argusogen zal naar het aanstaande verkiezingsprogramma van de neo-liberalen worden gekeken.

 

 

Reacties 2

 1. Jan ≡ 25 jul 2017 ≡ 23:06

  Ja, dat is nog maar de vraag of het Rabotheater zelfstandig blijft. Het Rabotheater heeft tijd gekregen door met een eigen visie over de toekomst te komen, maar heeft de wethouder echt alle kaarten op tafel gelegd? Wat straks naar buiten toe een samenwerking wordt genoemd, is straks gewoon een fusie. Wat heeft Bruggink concreet in Enschede besproken en welke belofte heeft hij daar gemaakt? Wat zegt het Willmink daarover? In het opgenomen videofragment van de laatste raadsvergadering zegt Bruggink zelf dat een fusie niet aan de orde is, maar dat het hele palet wel open staat, dus feitelijk zegt hij dat een fusie wel degelijk een optie is voor het zittende college. Dat was onder de vorige wethouders overigens ook al zo, dus dat is eigenlijk niet veranderd. Dat het gebouw in handen van de gemeente komt, lijkt een slimme zet, maar met een eigen gebouw had het theater in Hengelo écht sterker gestaan. Nu kan de gemeente straks zonder blikken of blozen het complex ook aan een meerdere partijen verhuren. Er worden constructies verzonnen waardoor Wilmink straks een voet tussen de deur krijgt, zonder dat de raad hiervoor een stokje kan steken. Het lijkt er ondertussen op dat het tussen de Raad van Bestuur van het theater en de directie van het Rabotheater niet meer gaat goedkomen. Dat is al sinds het naar buiten treden van het feitenrelaas. De gemeente en het theater zouden samen zijn opgetrokken zo werd de boodschap toen verkondigd. Het persbericht/verklaring met de conclusies van het onderzoek werd echter opgesteld door de gemeente, en alle kritische opmerkingen daarover door het Rabotheater werden door de gemeente eigenlijk genegeerd, op een paar komma’s na dan. Op een definitief persbericht werd ineens een andere kop gezet en het theater kreeg op de dag dat de wereld werd ingelicht maar kort voor publicatie dit persbericht onder ogen, waardoor er geen tijd meer was om zaken aangepast te krijgen. Dus van een gelijkwaardig optrekken is en was geen sprake. Dat blijkt wel uit het feit dat de wethouder in zijn eentje is gaan praten in Enschede. Het college neemt de leiding van het Rabotheater niet serieus. Als de landelijke verkiezingsuitslag een graadmeter is voor de gemeenteraadverkiezingen van 2018 dan kan de appel nog wel eens zuurder worden dan hij nu al is…

  Wethouder Bruggink over het Rabotheater
  https://www.youtube.com/watch?v=0AD23edu4vk

 2. Lukas Schoonhoven ≡ 28 jul 2017 ≡ 12:37

  Eindelijk noemt iemand het belangrijke punt: de Hengelose schouwburg is vanaf nu eigendom van de gemeente Hengelo. Vreemd dat in de hele raadsvergadering vrijwel niemand het daarover had.

  Er spelen bij dit onderwerp zo veel emoties een rol dat het eigenlijke doel een beetje dreigt te verdrinken. Dat doel is het behoud van een goed schouwburgaanbod voor de bevolking van Hengelo. Als iemand mij er van kan overtuigen dat het daarvoor nodig is het management van Hengelo met dat van Enschede te laten fuseren dan is dat voor mij geen taboe.

  Maar een voldoende overtuigend geheel aan argumenten heb ik daar nog niet voor gehoord.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: