Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Helaas pindakaas

PinokkioPolitieke analyse door Wiert Wiertsema

Hengelo wil een nieuw stadskantoor. De inwoners niet. Die willen geen geld uitgeven aan nieuwe kantoren. Veel moderne kantoren in het centrum staan leeg. Voor de verkiezingen verdoezelden CDA, SP en D’66 hun voorkeur voor nieuwbouw in de stemwijzer. De samensteller van de kieswijzer wilde een aanpassing. Deze drie partijen niet. Zo kregen de kiezers een verkeerd beeld voorgeschoteld over het standpunt van CDA, SP en D66. Het was geen ‘nee’ tegen een nieuw stadskantoor, maar het leek wel zo.

Nu zitten ze gedrieën in B&W. Samen met de PvdA, vurig pleitbezorger van het nieuwe stadskantoor en verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen. Wat doen deze partijen? Ze onderzoeken of alternatieven voor de nieuwbouw goedkoper zijn. Hun conclusie: die zijn niet goedkoper, maar duurder. Dat gaat in tegen het gezond verstand. Zoiets als ‘U bouwt een nieuw huis. Op een prominente plek, mooier dan uw oude woning. En het is nog goedkoper ook!’. Dat lijkt een sprookje.

De truc is dat de alternatieve locaties duur worden gemaakt door het stellen van onmogelijke eisen. Geen gouden kranen, wel milieueisen waaraan bestaande gebouwen alleen ten koste van hoge investeringen kunnen voldoen. Ook duur: het kiezen voor koop in plaats van huur. De alternatieven voor het stadskantoor zijn niet duurder, ze worden duur worden gemaakt. De eigenaren van de gebouwen herkennen zich niet in de berekeningen van het college. Hun panden zijn veel voordeliger dan het college zegt.

Toch kiezen CDA-SP-D66 nog niet voor nieuwbouw. Dat zou opvallen. Ze willen eerst verder rekenen. Aan het allerduurste alternatief. Dat is straks vele miljoenen duurder dan nieuwbouw. Het gaat om de Telgenflat. Een uniek cultuur historisch monument. Partijen zullen zeggen dit alternatief heel graag te willen. En ik geloof ze. Maar het extra geld dat daarvoor nodig is, is er niet. Voor nieuwbouw ligt daarentegen wel voldoende geld klaar. De partijen zeggen straks ‘helaas pindakaas’, burgers van Hengelo. De nieuwbouw van het stadskantoor is het goedkoopst en daarom onvermijdelijk.

Langs een omweg zal de coalitie gaan proberen om alsnog zijn mening door te drukken. Wat nu gebeurt, is het creëeren van politieke mist. De partijen willen hun keuze voor de Hengelose burgers nog even verborgen houden. Om het nieuwe stadskantoor daarna als onvermijdelijk te presenteren.

Wiert Wiertsema is raadslid voor ProHengelo

Reacties 3

 1. Hans ≡ 08 dec 2014 ≡ 18:05

  Geachte heer Wiertma,
  Ik ben blij, dat de GROOTSTE PARTIJ VAN HENGELO, dit gesjoemel door heeft.
  ,Ik zou zeggen ga er met z’n allen (OPPOSITIE) VOORLIGGEN en maak het deze coalitie heel erg moeilijk, dan heb je kans dat Pro Hengelo,
  absoluut de grootste partij in Hengelo blijft, DOOR ZEER VEEL GEMEENSCHAPSGELD TE BESPAREN en wellicht voor echte doelen gebruikt gaat worden
  dit is de aangeven wens van het grootste deel van de Hengelose Bevolking.
  l
  Hieronder nog een keer mijn vorige reactie over dit onderwerp:
  Zoals ik een paar keer al naar voren heb gebracht: DEZE COALITIE WIL DE
  NIEUWBOUW VAN HET STADSKANTOOR , met slimme rekentrucjes er door drukken, terwijl de alternatieven vele malen goedkoper uitkomen.
  Dat kan iedere Hengeloer, zonder te hoeven rekenen, zo wel vertellen.
  Deze coalitie heeft volgens mij geen rechten meer, om in Hengelo de lakens uit te delen, ze laten merken dat gemeenschapsgeld makkelijk uit te geven is.
  ZE HOEVEN HET ZELF NIET TE BETALEN, DAT DOET DE HENGELOSCHE BEVOLKING WEL, TERWIJL DIE JUIST FEL TEGEN NIEUWBOUW IS EN OOK DE GROOSTE PARTIJ PRO HENGELO EN DE VVD ZIJN TEGEN.
  Indien de coalitie het toch voor elkaar krijgt, dan is het vertrouwen in de politiek in Hengelo, compleet verdwenen.

 2. Hans ≡ 12 dec 2014 ≡ 13:04

  Pas op: nu staat er weer in de Tubantia, dat de projectontwikkelaar AM, weer eisen gaat stellen, m.b.t. het nieuw te bouwen Stadskantoor.
  Indien de bouw niet doorgaat, claimen ze hoge boetes, terwijl er een paar maanden geleden een bericht kwam, dat AM uitstel wilde van de contractdatum.
  Deze partij ziet wel aankomen, dat i.v.m. de huidige crisis, er niet veel behoefte
  zal zijn onder de bevolking en ondernemers, (de winkelpanden worden moeilijk verhuurd) voor het project “Nieuwe Wemen”, met name de plannen m.b.t. nieuwe bewinkeling. Dus het plan voor nieuwbouw van het stadskantoor, staat dus wat AM betreft ook op een laag pitje.
  Ik heb nu toch sterk het vermoeden, dat de huidige coalitie in samenspraak met AM is en op deze manier toch probeert(i.v.m. de hoge boetes?) de nieuwbouw van het stadskantoor er op deze slinkse manier er door te drukken.

 3. Hans ≡ 14 dec 2014 ≡ 13:08

  Er komt waarschijlijk (bericht Tubantia) een positieve wending, in de houding van de grootse coalitie partij, de SP, (Floor van Gouw) t.o.v. de bouw van een nieuw stadsikantoor.
  Ook deze partij vind, dat de onmogelijke milieueisen voor de alternatieve lokaties, echt wat minder kunnen en zelfs het blijven zitten en huren van de huidige lokatie, (A1) is voor de SP bespreekbaar.
  PRO HENGELO, DE STELLING DIE IS INGENOMEN, TEGEN DE BOUW VAN EEN NIEUW STADSKANTOOR, begint vruchten af te werpen.
  NU VASTHOUDEN EN DOORGAAN, de draai van deze coalitie partij, komt wel erg snel na het bericht, afgelopen week, m.b.t. het claimen van hoge boetes, indien de nieuwbouw niet door gaat (projectontwikkelaar AM)
  AM wil af van de grond en ziet de verhuur van de panden, in het plan NIEUWE WEMEN, in deze crisis tijd niet gebeuren, ook i.v.m. grote leegstaande winkelpanden centrum.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: