Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Hengelose wietteelt stapje dichterbij

coffeeshopHet college van B&W wil op lokale schaal starten met de gelegaliseerde wietteelt. Zij stellen zich achter het Manifest Gereguleerde Wietteelt dat is opgesteld door een aantal burgemeesters van (vooral) PvdA huize. Het manifest is uitgebracht om minister Ivo Opstelten (VVD) die een fel tegenstander is van de legalisering van de wietteelt, over te halen zijn beleid te wijzigen. Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo sprak zich ook uit tegen de gereguleerde teelt. Hij steunt Opstelten. Maar de burgemeester heeft zijn individuele verzet moeten opgeven. Het college van B&W omarmt het manifest. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die de SP heeft gesteld aan de burgemeester. Het ligt allemaal heel gevoelig. De SP vroeg het aan de burgemeester, maar het college geeft antwoord. Enfin, leest U het zelf.

Het manifest pleit voor legalisering van de wietteelt in heel Nederland. De regering wil dit niet. Het opstellers van het manifest hielden daar al rekening mee. “Mocht een landelijke gereguleerde wietteelt niet op korte termijn mogelijk zijn, dan willen de initiatiefnemers op lokale schaal starten met wietteelt”. De ondertekenaars vragen niet meer of het mag, ze doen het gewoon.

Hengelo behoort nu tot de laatste categorie. PvdA Hengelo heeft daarmee zijn zin gekregen. Een jaar geleden al wilde de PvdA fractie bij monde van Ellen Prent de gereguleerde wietteelt toestaan. U leest dat hier, hier en hier. De komende jaren gaan er als het aan de PvdA ligt, legale wietplantages verrijzen in Hengelo.

Overlast

Omdat slechts weinig gemeenten de legale teelt toestaan, kunnen de lokale gevolgen groot zijn. Hengelo ligt vlak bij Duitsland waar wietteelt en wietgebruik streng zijn verboden. Gevreesd wordt voor een toestroom van gebruikers die verwachten hier hun producten te kunnen aanschaffen. Illegaal wel te verstaan, want de verkoop aan buitenlanders is en blijft verboden.

Hengelo Anders heeft eerder geschreven over het misbruik en de overlast die kunnen ontstaan. De bewoners van de Dichtersbuurt weten er alles van. Zij kampen nu al met de overlast van de koffieshops. Dit kan zich gaan verspreiden naar andere delen van de stad.

De fractie van ProHengelo is mordicus tegen lokale experimenten. Het schrikbeeld van Venlo en Maastricht waar bewoners enorme overlast ondervinden, staat de fractieleden voor ogen. Ze willen geen risico lopen. Dat is de politieke en bestuurlijke kant van de zaak. Voormalig neuroloog Marten Klaver die lid is van ProHengelo, heeft een jaar geleden twee columns geschreven over softdrugsgebruik (klik Kierewiet en Drugs legaliseren?). Zijn punt is dat we onze kinderen onvoldoende kunnen beschermen tegen de gevolgen van het drugsgebruik.

Hier op de redactie maken we ons altijd druk over van alles en nog wat. We realiseren ons dat. Maar de toekomst van onze kinderen is het belangrijkste wat er is. Dat is de drive achter het verzet van veel Hengeloërs tegen een onzalig drugsbeleid.

Reacties 1

  1. Rob ≡ 03 feb 2014 ≡ 14:10

    Als cijfers aantonen dat 80% van de Nederlandse wietteelt bestemd is voor het buitenland, waarom zouden wij dan legaal wiet willen telen?
    De huidige Nederlandse gebruiker weet zijn weg nu ook wel te vinden naar de coffeeshop en het huidige gedoogbeleid werkt voor die personen prima.
    Schijnbaar is men zich er niet van bewust hiermee keiharde criminaliteit binnen te halen want het gaat om heel veel geld.
    Daarnaast heeft de gemeente zich gewoon te houden aan de wet en die zegt nog steeds dat het kweken van wiet illegaal is. Dus elk initiatief gelijk de kop indrukken en elke gemeente die zich hieraan schuldig maakt onder curatele stellen.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: