Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Het geld is op, toch sprankje hoop voor nieuwe initiatieven

Deze week sprak de gemeenteraad over de voorjaarsnota. Dat was geen vrolijke bijeenkomst. Tal van nieuwe initiatieven van inwoners en organisaties moesten worden afgewezen. Vooral werd  duidelijk hoe weinig geld de gemeente Hengelo nog heeft. Dat is opvallend, want we leven in een tijd van economische groei en dat levert nieuwe inkomsten op. Veel gemeenten gebruiken die om hun financiële positie te versterken en nieuwe uitgaven te doen. Voor Hengelo gaat die vlieger helaas niet op. De gemeente kachelt achteruit. Niet zo vreemd, want het college van B&W heeft de afgelopen jaren met steun van een raadsmeerderheid op veel te grote voet geleefd. Er is met geld gesmeten om het Warmtenet in de lucht te houden, de tekorten bij Hart van Zuid op te vangen en afscheid te kunnen nemen van projectontwikkelaar van Wijnen. Bij elkaar heeft dat 29 miljoen euro gekost. Daar bovenop komen bezuinigingen van 2,4 miljoen die zijn vooruitgeschoven naar 2018 en 2019.

Het college heeft zijn prestigeprojecten gered, maar de spaarpot is leeg. De algemene reserve is geplunderd en bevindt zich ver onder de afgesproken norm. Desondanks moet er opnieuw een miljoen af om het Rabotheater te redden en mee te doen aan de Agenda van Twente.

Nieuwe initiatieven

De consequentie van dit alles is dat de gemeente belangrijke nieuwe initiatieven van organisaties en inwoners niet meer kan betalen. Denk daarbij aan de ontwikkeling van de FBK games, het Festival 150 jaar Stork, het bestrijden van de jeugdwerkloosheid, een extra impuls voor de binnenstad, het versterken van de klimaatdoelen, het investeren in sportvoorzieningen zoals kunstgrasvelden, investeren in de haven om groei van de bedrijven daar mogelijk te maken…. De lijst met te schrappen projecten is nog veel langer. B&W en de coalitie van SP-CDA-D66-PvdA toonden hun gebruikelijke “niets aan de hand” houding. Ze prezen de initiatiefnemers en dankten hen voor hun inbreng. Geld kwam er echter niet op tafel. De woordvoerder van de grootste oppositiepartij (ProHengelo) zei zich te schamen voor het gemeentelijk beleid. “Als we zorgvuldiger met ons geld hadden omgesprongen, zouden we hier vandaag heel anders tegenover elkaar hebben gezeten”.

Sprankje hoop

Toch is er nog een sprankje hoop dat sommige initiatieven kunnen doorgaan. De jaarrekening zal een (klein) overschot laten zien en in mei maakt het rijk bekend hoeveel geld de gemeente zal krijgen in 2018. Als de rijksbegroting groeit, groeien de gemeenten mee. In 2017 was de groei 1,3 miljard. Elke miljard extra, levert de gezamenlijke gemeenten ongeveer 170 miljoen euro op in 2018. Mogelijk dat Hengelo nog een bonus tegemoet kan zien. Veel inwoners die betrokken zijn bij de nieuwe projecten, zullen dat met een zucht van verlichting verwelkomen.

In maart 2018 zijn er verkiezingen voor de gemeente. De SP hoopte vurig dat zij konden aantonen dat het financieel beheer bij hen in goede handen is. Dat plan is helaas mislukt. Het nieuwe college van B&W dat na de verkiezingen van maart 2018 aantreedt, zal het financiële puin dat dit college achterlaat, moeten opruimen.

Opgesteld door Wiert Wiertsema

 

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: