ProHengelo heeft het Hengeler Plan opgesteld. Met dit plan wil ProHengelo de neerwaartse spiraal doorbreken waarin het stadscentrum terecht is gekomen. De binnenstad krijgt een ontwikkelingsimpuls die zijn weerga niet kent. Geldstromen van de gemeente Hengelo worden ingrijpend verlegd. In het Hengeler Plan wordt 46 miljoen euro vrijgemaakt voor de periode 2014-2018. Het nieuwe stadskantoor wordt geschrapt en de gemeentelijk bijdrage van 10 miljoen aan Warmtenet BV beëindigd. Daarnaast wil ProHengelo de omvang van de ambtelijke organisatie met 25% terugbrengen. Lange Wemen gaat een doorstart maken, ambtenaren keren terug naar het centrum en er komt een Ontwikkelingsmaatschappij voor de binnenstad.
ProHengelo kijkt naar de toekomst en pakt kansen. De ambtenaren zullen worden gehuisvest in een of meer van de talrijke leegstaande kantoorpanden nabij het gemeentehuis. De binnenstad wordt compacter en winkeliers wordt de mogelijkheid geboden om zich in dat kader in Lange Wemen te vestigen. Een Ontwikkelingsmaatschappij voor de binnenstad gaat lege panden opkopen, herbestemmen, ontwikkelen en weer verkopen. Dit maakt het de winkeliers makkelijker om te verkassen naar een betere plek in het compacte centrum.
Uitvoering van het Hengeler Plan geeft de binnenstad een ander aanzien. We doen een greep: verkeersstromen worden verlegd, kortdurend gratis parkeren wordt ingevoerd, de winkels worden beter bereikbaar gemaakt en lang parkeren wordt goedkoper. Het stadhuis wordt met meer werkplekken anders ingericht. De beren worden verplaatst naar het midden van de Markt. Zij komen te staan in een waterbak met fontein. De warenmarkt verhuist naar de straten in het centrum en de Bataafsekamp wordt onderdeel van de Groene Poort, een nieuwe entree van de binnenstad vanuit zuidelijke richting met veel groen en kunst.
ProHengelo grijpt de doorstart van de Lange Wemen ook aan om een lang gekoesterde wens in vervulling te doen gaan. De beek die stroomt onder de Oldenzaalsestraat, zal over het Burgemeester Jansenplein worden geleid en langs het monument voor de gevallenen gaan stromen. Wilt U het Hengeler Plan downloaden? Alstublieft, hier is de PDF.
Reacties 3
Klinkt als muziek in de oren!!!
Het meeste dan hè; de kritische noten:
+”Kunst” grrrvd, flikker ’t van de begroting; wég met die status-aparte. Eerst saneren die ongein – kost vermogens – geen draagvlak, eerder shit des aanstoots – walhalla voor uitgerangeerde Poen van de Anderen – stad en kelder staat al vol met soepsidie prut omdat we er mee in de maag zitten bv. waar is die onzinnige UFO?!
+ OntwikkelingsMij waar haalt deze de poen vandaan – hoe en in welke richting worden de risico’s afgewend?
Lange Wemen…. in de weckfles ermee; ’t tij zit tegen en ondernemers krijgen al niets gefinancierd – onroerendgoedmarkt: lees de beursberichten en huiver hoeveel amortisaties de zakelijke onroerendgoedmarkt uithollen. Geen enkel fonds gaat een desolaat terminaal patiënt aan ’t infuus houden.
Art 12 status kan een zegen blijken: geen roulette over het hoofd van hen die wél dokken.
+ Relatief onbeduidend: BerenShit; doe er alles aan om ‘dit’ zo goed mogelijk te verpatsen – de opbrengst kan naar de !betalende! burger. Toch een beduidend, historisch verantwoord ‘landmark’? HOTLO
Hoe komt de ontwikkelingsmaatschappij aan geld hoeveel panden zouden ze kunnen kopen..???.
De ontwikkelingsmaatschappij koopt panden tegen marktwaarde, ontwikkelt ze en verkoopt of verhuurt de panden. In principe gebeurt dat kostendekkend. Zonder winstoogmerk. Eventuele winst wordt gebruikt om latere werkzaamheden te financieren. Geld wordt geleend bij de bank. Het startkapitaal wordt bijeengebracht door de gemeente en andere partners.
Geef een reactie