Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Het nieuwe winkelen in Hengelo

Maandag was er een leerzaam seminar over winkelen in de binnenstad. Het werd georganiseerd door de Rabobank. Het seminar (een soort college) werd gegeven door professor Cor Molenaar. Waarom zou iemand de stad ingaan? In Hengelo zie je veel lege winkels en met het aankomende terrassenbeleid wordt het lekker op een terras zitten flink beperkt. Sinds de komst van de ipad gaan mensen niet meer de stad in maar zitten ze lekker op de bank kleding uit te zoeken, naar schoenen op Zalando te kijken, boeken te bestellen op bol.com of producten te vergelijken.

Hoe krijgen we de klant weer terug in de stad en hoe zorgen we dat hij blijft?

Tijdens het seminar “Het einde van winkels” maakt Cor Molenaar duidelijk geworden dat er in Hengelo werk aan de winkel is. Hij vertelde tijdens het boeiende en inspirerende seminar hoe de detailhandel in 2020 er uit ziet en hoe winkeliers daarop kunnnen inspelen. In 1968 kwam de video recorder opzetten en voorspelde men de neergang van de bioscopen. De reden was dat je toch thuis kon kijken en opnemen. Kijkend naar vorig jaar zijn de bezoekersaantallen in de bioscoop nog nooit zo hoog geweest. Hoe kan dat?.

De bioscopen zijn meegegaan met de ontwikkelingen binnen hun branche. Dolby surround, licht shows en een totale beleving die het bezoek een avondje uit maakt. Dit is ook precies wat de winkeliers nooit hebben gedaan. Het enige dat verandert is het verschuiven van de toonbank en dat is het. Kijkend naar vroeger was winkelen in het centrum een noodzaak. Daar was alles te koop wat je nodig had. Nu is het een keuze geworden is het aan de winkeliers en de gemeente Hengelo om die keuze te beïnvloeden. Wat moet er in Hengelo gebeuren om niet af te glijden naar een stad met alleen maar lege winkels en ongezelligheid?

Hengelo als gemeente moet ten eerste de parkeertarieven verlagen omdat hoge parkeergelden de doodsteek zijn voor een centrum dat toch al niet loopt. Tevens moeten er blauwe zones gecreëerd worden waar voor een uur of 2 gratis geparkeerd kan worden. Omdat lange Wemen waarschijnlijk doorgaat, moet de gemeente een bedrag reserveren om in het centrum te steken. Een bedrag van vijf tot tien miljoen zou niet misstaan hier. Met dit geld kan ook het winkelareaal worden verminderd. Uitbreiding van het winkeloppervlak zou de gemeente niet moeten willen. Daarnaast moeten centra’s gezellig worden met verlichting, muziek en terrassen. Geef terrassen de ruimte want deze zijn op dit moment een van de weinige redenen om naar de stad te gaan. Als gemeente en overheid moet naar het koopgedrag van de klant gekeken worden. De klant wil op zaterdag en zondag winkelen. Je ziet ze op maandag en dinsdag niet meer in de stad. Het hele winkelpatroon verschuift van maandag t/m zaterdag naar woensdag t/m zondag. De gemeente is met de overheid verplicht om deze verandering van winkelpatroon ruimte te geven.

De heer Molenaar roept de ondernemers op om een aantal zaken te gaan veranderen.

Ga samenwerken met betrekking op het thuisbezorgen van boodschappen bijvoorbeeld. Hierdoor wordt de drempel voor de klant verlaagd om zijn ipad aan de kant te leggen en toch naar de stad te gaan omdat de boodschappen thuis worden gebracht. Ga als winkelier werken met licht, geur en muziek die past binnen je winkel omdat de klant graag zintuigen gebruikt en achter de ipad gebruiken ze alleen hun ogen. Ga pro actief met je klant om en breng je voorraden omlaag om zo meer geld in kas te houden. Wanneer een klant echt iets wil, dan wil ze er ook wel een dag op wachten.

Ga investeren in een website, web shop of multimedia in de winkel. Er zijn spiegels te koop waar de klant voor gaat staan waarna de hele collectie voorbij komt. Breng het internet in de winkel en laat de klant de keuze waar hijkoopt. In de winkel of op je web hop. Ga samenwerken met collega’s, ga mee met je tijd, bedenk waarom dingen zijn zoals ze zijn en vraag je af hoe vrouwen willen winkelen, omdat zij vaak degene zijn die het initiatief nemen om naar de stad te gaan. Niet de sterkste overleefd maar de gene die zich het beste aan kan aanpassen. Laat er een positieve synergie ontstaan tussen gemeente, de winkeliers en de horeca. Er moet een gezamenlijke visie ontwikkeld worden met een duidelijk einddoel waar naar toe gewerkt kan worden. Als laatste wil ik meegeven waar het volgens bijzonder hoogleraar Cor Molenaar om gaat draaien. Dat is gezelligheid, meer horeca en terrassen en betere winkels.

Reacties 3

 1. bezoeker van Maandag ≡ 14 mei 2013 ≡ 21:02

  Ik mis de oproep van prof. Molenaar dat gemeenten zouden moeten stoppen met het toevoegen van vierkante meter. Dit alleen tengunste van het grondbedrijf behoud wat u heeft en maak het sterk voor de toekomst. Dit past. Precies bij zijn stelling dat de komendetijd nog meer winkels zullen sluiten en inkrimpen in de vierkante meters .
  Graa wel het hele verhaal neerzetten dit is wel zo oed voor de. Lezers van uw artikelen

 2. Wiert ≡ 14 mei 2013 ≡ 21:09

  aanpassing is gerealiseerd
  /p>

 3. Don Logan ≡ 16 mei 2013 ≡ 09:48

  Nou dat is lang geleden dat ik een goed verhaal heb gelezen over de binnenstad!!

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: