Het Hijschgebouw gaat volledig tegen de vlakte. Het overeind houden van de voorgevel gaat niet door. Wethouder Jan Bron (PvdA) heeft dit meegedeeld aan de gemeenteraad. Daarvoor zijn diverse redenen. Projectontwikkelaar van Wijnen wil ondanks een convenant om oude gebouwen voor de toekomst te bewaren, niet meewerken behoud van het Hijschgebouw. Het bedrijf distantieert zich van het collegebesluit en vindt behoud van de voorgevel onverantwoord in verband met de veiligheid. Deze opstelling heeft het college aan het twijfelen gebracht. De voorzitter van het college wilde in zijn hoedanigheid van bevoegd gezag, ook zo snel mogelijk slopen om veiligheidsredenen. Daar hebben de wethouders zich nu bij aangesloten. Ook speelt mee dat het behoud veel duurder uitkomt dan wethouder Bron aanvankelijk aan de raad had meegedeeld. Het gaat nu om minimaal een ton.
De gemeenteraad reageerde zeer teleurgesteld. Hoop wordt nog geput uit het feit dat het gebouw goed wordt gedocumenteerd, waardoor het later alsnog kan worden herbouwd. Of dit doorgaat is afwachten. Projectontwikkelaar van Wijnen pleit al langdurig voor sloop. Dat komt het bedrijf financieel economisch beter uit. Alles overziende voelen de meeste raadsleden zich machteloos. Weer een verdwenen monument in Hengelo door de achteloze wijze waarop in deze gemeente met historisch erfgoed wordt omgegaan. Raadsleden willen weten wie er politiek verantwoordelijk is voor het debacle. Op vragen van de heer Gezinus Knegt (ProHengelo) antwoordde Jan Bron dat hij dat is. Dat geldt in formele zin. De wethouder houdt daarmee zijn voorgangers uit de wind. Maar ex-wethouders die de belofte van conserveren afgaven en er niet voor zorgden dat dit ook echt gebeurde, zijn de feitelijke verantwoordelijken. Anno 2015 wil de gemeenteraad weten wat er precies is misgegaan en wie daarover besluiten hebben genomen. De raad is met het onderwerp nog lang niet klaar. Wordt het vervolgd? In de politiek weet je het nooit…
Reacties 2
Als je vanaf het station komt, vallen de mooie gevels direct op. Grote gebouwen met een verleden en herinneringen aan de Koninklijke Machine fabriek Stork, waar Hengelo ov. veel aan te danken.heeft. Er had iets bijzonders van gemaakt kunnen worden. Diverse ruimtes o.a.voor een kunst museum over bekende Hengelose kunstenaars en expositieruimte. Een nieuwe streekmarkt. Een trekpleister die ook toeristen wat te bieden heeft. Daarbij industriële wandeling via de boortoren naar het tuindorp. Hengelo ov zou iets te bieden hebben, maar nee, mensen die bestuurder willen zijn verkwanselen het en zorgen er voor dat “van Wijnen” het voor het zeggen heeft. Voor geld??? Tip: Google eens b.v.op Broere kerk in Bolsward. Het is allemaal weer niet te vatten en kan toch niet waar zijn! Zo weinig respect voor het verleden. Wie het verleden niet kent snapt het heden niet!
het voor het zeggen
Geachte heer Wiedemeijer,
Heeft het bestuur van Hengelo wel een ooit wat gepresteerd, betreffende
het aanzicht t.a.v. het centrum van onze “mooie stad”? (vergelijking omliggende steden)
Het nieuwe stadskantoor, dat de huidige coalitie er door wil drukken, is waarschijnlijk het enige wat Hengelo een beter aanzicht moet geven, ik denk niet dat het een enorme verrijking van de binnenstad zal worden en dan hebben we het nog niet eens over de enorme kosten, die dat gebouw met zich mee zal brengen
Geef een reactie