Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Horecaplein

Frank PetersColumn door Frank Peters

Ik fietste na lange tijd weer eens richting het centrum van Hengelo. Het was een aantal jaren geleden, omdat ik een tijd ergens anders heb gewoond. Eerst richting de Wemenstraat langs een schitterend opgeknapt Badhuis en Ariënsschool waar ruime appartementen voor ouderen zijn gebouwd. Toen ik langs de pastoriewoning bij de kerk reed, werd ik heel blij verrast. Op het kruispunt Enschedesestraat – Wemenstraat was een schitterend horecaplein ontstaan. In de voormalig pastorie was een Grand-café gevestigd (“de Basiliek”). Binnen was de sfeer van de oude pastorie zichtbaar in de aankleding met mooie glas-in-lood ramen. Langs de wanden stonden oude kerkbanken. Boven konden de gasten eten in een rustige en aangename ruimte. Buiten op het terras was het gezellig, de bezoekers profiteerden van de laatste zonnestralen naast de oude Lambertus kerk.

Van deze verbazing bijgekomen keek ik naar de plek waar eerder een speeltuintje stond. Er was nu een terras dat hoorde bij een luxe koffiezaak ¨de gemalen koffieboon¨. De geur van verse koffie kwam me tegemoet. Binnen waren talloze zitjes die uitzicht gaven op de grote koffiemachines die continu in bedrijf waren. Het personeel serveerde als volleerde Barista-figuurtjes de cappuccino met voortreffelijke scones en wafels.

Wat in 2 jaar in Hengelo was gecreëerd, ademde gezelligheid en kon qua sfeer met gemak de concurrentie aan met het Plein in Enschede. Bij de Basiliek legde ik aan om mijzelf te trakteren op een ouderwets Belgisch biertje, uiteraard gebrouwen in een klooster. Ober, ober.. .

Piep, piep, piep, piep, piep………….. Ik werd wakker.

Shit dacht ik, zou het toch kunnen? Is het mogelijk in Hengelo meer gezelligheid te scheppen? Zoals in Enschede rond de Oude Markt? Afgelopen zaterdag liep ik met de Burgemeester, een aantal raadsleden en de politie een ronde door de binnenstad. Toen we bij de Twee Wezen stonden vroeg ik naar de bestemming van het ¨Huis van Sinterklaas¨. De burgemeester vertelde dat de bewoner vertrokken was naar Delden. Er werd nu gekeken naar een toekomstige bestemming.

Er zit geen schot in het project ¨Lange Wemen¨. De gemeente bekijkt of de kale vlakte parkeerplaats kan worden. Dit is in mijn ogen geen goed signaal, het lijkt alsof het met Lange Wemen nog wel even gaat duren. Dat betekent ook dat de horecawand in de wachtstand is gezet.

Als we in Hengelo een horecaplein willen, is er nu een kans. Met het vrijkomen van de pastorie en de Purdy-panden aan de overkant, zijn er vier nieuwe panden beschikbaar onder de rook van de kerk. Er zijn in het land talloze voorbeelden van pastoriewoningen die zijn omgetoverd tot horecagelegenheden met een geweldige uitstraling.

Er zullen nieuwe terrassen ontstaan op de kruising bij de Lambertus Kerk. Hartje stad. Vermoedelijk zullen brouwerijen en horecaondernemers in de rij staan om deze panden te vullen. A chance once in a life time? Dan moet we die pakken. Een oude pastorie woning komt slechts eenmalig de markt.

Reacties 1

  1. Rob ≡ 04 dec 2015 ≡ 19:09

    Ondank je mooie droom zijn er in Hengelo nu veel te veel horecagelegenheden maar ik ben het met je eens dat die allemaal thuis horen rond de basiliek.
    Op de zogenaamde B locaties dient de woonbestemming bevorderd te worden zodat het wonen in hartje Hengelo weer aantrekkelijk wordt.

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: