Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Gemeenteraadslid Harink (CDA) bouwt illegaal

democratieGemeenteraadslid Johan Harink (CDA) heeft drie illegale bouwwerken opgetrokken bij zijn boerderij in Oele. Hij zegt niet te weten dat voor die bouwwerken een vergunning nodig was. De kwestie kwam aan het licht nadat het college van B&W een “foutje” herstelde in het bestemmingsplan dat de gemeenteraad volgende week gaat vaststellen. Dat foutje betrof een uitbreiding van de bouwmogelijkheden voor de runderstal van Harink. Die uitbreiding is weer ongedaan gemaakt. Het had Harink de mogelijkheid geboden om twee van de drie illegale bouwwerken te verplaatsen en/of te legaliseren. Het gaat om een overkapping die tegen de runderstal is aangebouwd en een betonvloer naast het gebouw. Daarnaast heeft Harink een bruggetje aangelegd over de Oelerbeek. De bouwwerken waren alle drie vergunningplichtig. De vergunning zou echter nooit zijn verkregen, omdat sprake is van  strijdigheid met het geldende bestemmingsplan uit 2010.

De paniek op het gemeentehuis is groot. Een raadslid met 37 dienstjaren die illegaal bouwt, is niet eerder vertoond in Hengelo. Na het rumoer rond Leo Janssen (niet integer handelen) steekt een nieuwe affaire de kop op. Maandag 11 april voerden wethouder Marcel Elferink (CDA; ruimtelijke ordening), Johan Harink (fractievoorzitter CDA), Floor van Grouw (fractievoorzitter SP) en Maarten Hollander (fractievoorzitter PvdA) spoedoverleg. Wat dat opleverde is niet bekend. Zeker is dat ze hadden ontdekt dat ProHengelo druk bezig was om de achtergrond te ontrafelen van het “foutje” dat het college in het bestemmingsplan had hersteld.

Vandaag (12 april) kwam de bevestiging: er is inderdaad sprake van illegale bouwwerken en de schijn is gewekt dat de voorgestelde aanpassing van het bestemmingsplan door het college daarmee te maken heeft. Dit plaatst Johan Harink onder zware politieke druk.

De zaak klemt te meer omdat het college van B&W in 2010 extra bouwruimte gaf aan Harink zonder dit tegenover de gemeenteraad te verantwoorden. In juli 2010 had Harink een bouwaanvraag ingediend voor een runderschuur. Deze aanvraag kon niet worden gehonoreerd omdat ter plekke niet gebouwd mocht worden. Op basis van het nieuwe ontwerpbestemmingsplan 2010 zou Harink echter wel mogen bouwen. Maar zijn voorgestelde runderschuur was veel te groot voor het bouwblok. Dit bleek uit een ambtelijke toetsing. Daarop heeft het college in alle stilte het ontwerpbestemmingsplan aangepast bij de bouwaanvrage. De aanpassing werd echter niet gemeld in de Nota van Wijzigingen die hoort bij een aangepast bestemmingsplan. De raadsleden wisten dus van niets en belanghebbenden konden geen bezwaren indienen, zij wisten het ook niet. In die tijd was Jan Bron (PvdA) de verantwoordelijke wethouder ruimtelijke ordening.

De recente bestemmingsplanwijzigingen van 2016 (eerst de verruiming van het bouwblok en later het intrekken van de verruiming) zijn wel aangemeld. Evenwel zonder het gewicht daarvan aan te geven. Het leken ogenschijnlijk onbeduidende wijzigingen. De verruiming was aanleiding voor Jan Beltman van het gelijknamige bouwkundige bureau om in februari 2016 om Johan Harink per mail van belangenverstrengeling te beschuldigen. Direct na die beschuldiging werd het “foutje” in het bestemmingsplan hersteld door de verruiming terug te draaien. Pas tijdens de politieke markt van 5 april kwam een en ander naar buiten en gingen de alarmbellen af.

Wordt vervolgd.

Opgesteld door Wiert Wiertsema

Reacties 3

 1. Beltman ≡ 13 apr 2016 ≡ 05:32

  De PM was op 05 april 2016

  Groet Jan

 2. Wiert ≡ 13 apr 2016 ≡ 06:55

  Dank. Is hersteld. Wiert

 3. Karel ≡ 15 apr 2016 ≡ 16:10

  Een boerenbedrijf ,leraar en gemeenteraadslid ,een driedubbel inkomen ,het kan niet op bij Johan Harink. En nu ook nog illegaal bouwen !

Trackbacks & Pingbacks 2

 1. Van ProHengelo wil aftreden Johan Harink (CDA) - Hengelo Anders op 26 apr 2016 at 23:43

  […] Gemeenteraadslid Harink (CDA) bouwt illegaal […]

 2. Van Kwestie Harink: CDA geeft een beetje toe - Hengelo Anders op 12 mei 2016 at 14:18

  […] Gemeenteraadslid Harink (CDA) bouwt illegaal […]

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: