Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Ilse van Kleef vecht voor haar recht

Ilse van Kleef is eigenaar van Wagenaar Mode in Hengelo. Zij heeft een groot probleem. Kijkt U maar eens naar het fotootje hiernaast. Het witte pand is Wagenaar Mode. Pal daarnaast ziet U het terras van de Twee Wezen. Hengelo’s meest succesvolle café. Tien jaar geleden liep het winkelend publiek ongestoord langs de pui van Wagenaar Mode, kon de etalages bekijken en het pand probleemloos betreden. Nu lopen de mensen niet meer langs de winkel, is het zicht op het pand beperkt door de luifel van het belendende café (die staat nu open) en de etalage is meestal verstopt achter een berg slordig geparkeerde fietsen. Soms ziet U een keurig geklede dame druk in de weer met het verplaatsen van die ijzeren berg. Dat is Ilse van Kleef die probeert de toegang tot haar zaak fietsvrij te houden.

Mag dat allemaal zomaar? Nee, natuurlijk niet. Voor een terras heb je een vergunning nodig. Of je die krijgt hangt af van het bestemmingsplan. Het terras van de Twee Wezen mocht niet. Toch kreeg het bedrijf een vergunning. Toenmalig wethouder Guido Weber (CDA) gaf vrijstelling van het bestemmingsplan. Met Wagenaar Mode werd geen rekening gehouden. Een luifel boven het terras mocht niet. Toch staat die er. Voor de luifel is geen vergunning afgegeven. Die wordt oogluikend toegestaan. Bestemmingsplannen en vergunningen zijn er om de rechten van burgers te waarborgen. De gemeente past de regels toe. Gebeurt dat niet, dan wordt het een jungle. Ilse van Kleef strijdt nu al jaren voor haar rechten. Tot dusver zonder resultaat. Voor haar is Hengelo een jungle geworden.

Er komt een nieuw terrassenbeleid in Hengelo. Op de plek waar de Twee Wezen is gevestigd is 3,5 meter terras toegestaan. Voor het café wordt een uitzondering gemaakt. Het krijgt een terras van 5 meter + 2,5 meter buiten de luifel waar tafeltjes en parasols mogen staan. Het waarom van die uitzondering is onduidelijk. Ilse van Kleef wil niet bij haar pakken gaan neerzitten. Zij heeft een compromis voorgesteld. Ook zij ziet het belang van de horeca voor Hengelo. Als afgezien wordt van de 2,5 meter extra buiten de luifel van de Twee Wezen, kan het winkelend publiek over de stoep langs het café lopen. Zij zal de ruimte voor het pand van Wagenaar Mode gaan vullen met etalages zodat er een nieuwe looproute ontstaat. Langs het café en Wagenaar Mode verder de Brinkstraat in. Daar moet de gemeente toestemming voor geven. Leo Janssen van Pro Hengelo en Stan Horsthuis van de VVD maken zich sterk voor het compromis. Groenlinks steunt het ook. Maar Jan Bron (PvdA) wil het niet. Belangrijkste reden: de eigenaar van de Twee Wezen is tegen. Toen we de wethouder dat hoorden zeggen, brak onze klomp. Wij houden van terrassen, de vestiging van de Twee Wezen was destijds een zegen voor de binnenstad. Maar sinds wanneer bepaalt een caféhouder wat wel en niet mag in onze stad? De discussie is nog niet afgelopen. Binnenkort beslist de gemeenteraad. We houden U op de hoogte.

 

 

Reacties 3

 1. Don Logan ≡ 31 mei 2013 ≡ 09:12

  “en is de etalage meestal verstopt achter een berg slordig geparkeerde fietsen. Soms ziet U een keurig geklede dame druk in de weer met het verplaatsen van die ijzeren berg”

  O toe maar even de fietsers stigmatiseren met termen als “slordig geparkeerde fietsen” en “ijzeren berg”. Niet zo netjes pro Hengelo foei!! Deze zogenaamde “keurige dame” heeft met haar handen van andermans eigendommen af te blijven zeker op de openbare weg. Ze doet nu namelijk hetzelfde als de Twee Wezen en speelt voor eigen rechter. Tsja uit dit stuk blijkt dat Pro Hengelo niks heeft met fietsers maar wel met een veel te dure en afzichtelijke mode zaak waar de meeste inwoners uit Hengelo nog nooit binnen zijn geweest!!

 2. Wiert ≡ 31 mei 2013 ≡ 11:36

  Uw redacteur zit graag in zijn ouwe kloffie op de fiets. Maar op de redactie vinden we het wel fijn als de mensen zich een beetje aan de regels houden. Dat geldt voor politici, fietsers en ondernemers. 

 3. Don Logan ≡ 31 mei 2013 ≡ 12:15

  Dat is nou net het probleem!! Wie zijn regels worden hier nou precies bedoeld?

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: