Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Kleigaten Rientjes vol asbest

4 september 2013 — De kleigaten van Rientjes zitten vol asbest. Dat blijkt uit een brief die B&W hebben gestuurd aan de fractie van ProHengelo. Het natuurterrein blijkt een voormalige stortlocatie te zijn van 3,5 hectare groot. Het college van B&W schat dat 50% van het gebied is verontreinigd met asbest, “waarvan “circa 5% in gehalten boven de saneringsnorm”. Dat komt neer op 875 vierkante meter verspreid over het gebied. Het asbest ligt op de hoogte van het maaiveld. Op dit moment wordt verwaaiing van de kleine asbestdeeltjes voorkomen doordat de stort is begroeid met gras. Hoe gevaarlijk is de verontreiniging voor de gebruikers van het gebied? Hoe bedreigend voor omwonenden?

Dat is toch waar iedereen die in de buurt woont graag wil weten. De redactie van deze krant heeft de tekst van B&W uitgevlooid op een antwoord. Het is een kwestie van enerzijds en anderzijds. De GGD heeft in 2012 aangegeven dat er geen “acute humane risico’s zijn” en dat gebruikers van het gebied (wandelaars, vissers) weinig risico hebben gelopen. Tegelijk adviseert de GGD dat “in de toekomst voorkomen moet worden dat gebruikers worden blootgesteld aan asbest”. Daarom is het gebied nu afgesloten met een hekwerk. Als de kleigaten straks weer toegankelijk zijn (er worden wandelpaden aangelegd) moet een leeflaag van 1 meter schone grond worden aangebracht die 4 meter breed is met daaronder geotextiel. Daarover loopt dan het pad. De rest van het gebied moet worden afgezet met hekken en/of stekelige beplanting. Langs de oever moet een beschoeiing komen die duurzaam elk contact met het stortmateriaal voorkomt. Aldus de GGD.

Gaat de aanleg van de wandelpaden door? De gemeenteraad beslist daarover op 10 september. De GGD wil een opvallend waarschuwingsbord waarop staat dat bezoekers een voormalige vuilstort betreden, niet mogen graven, toezicht moeten uitoefenen op kleine kinderen en op de paden moet blijven. Heeft U nog zin om daar te wandelen? Het kan wel. De wandelpaden zelf (een strook van 4 meter) worden gesaneerd volgens de eisen van de GGD. De rest van het gebied wordt afgeschermd. Over de verwaaiingsproblemen wordt echter niets gezegd. Dat is vooral een probleem voor omwonenden. Gras voorkomt verwaaiing. Maar hoe gaat het bij grote droogte? Of bij winterdag? Wellicht komt dit op 10 september nog aan de orde. Volgens Leo Janssen (ProHengelo) die het probleem aankaartte is de sanering vooral een centenkwestie. De problemen worden volgens hem op dit moment te veel gebagatelliseerd.

Reacties 10

 1. clientelen ≡ 07 sep 2013 ≡ 19:47

  Nou nou,

  Al fikkie stekend, schaatsend, hutten bouwend weten we met >100% zekerheid dat asbest wel tot ’t onschuldigst goedje hoort wat er zoal is te vinden……. Je zou d’r een koophuis hebben; foei!

  Rooie vrachtwagens met gele bakken en 4 rammelende kettingenen; íedereen heeft ze gezien. Naast Meilings villa de ingang die alleen door de firma in kwestie is gebruikt; de linker vijver ernaast gelegen is nu zand… toenertijd lichtgevend blauw afzender: Stork Chemie (o.a.) Transporteur: Heerbaart uit alhier.

  Rientjes zelf gebruikte de ‘zuidingang’ met o.a. smalspoortreintjes die veelal zijn besprongen.

  ==========================================================

  Nog een brisant plekkie?

  Heerbaart’s stortbult op schotafstand van het Lonnekermeer….. Ook van deze spot was eenieder op de hoogte. Het cdAchterlijk & PvdAllah als eerst!

  ==========================================================

  Rampspoed? Vooralsnog niet… De kleilaag houdt de troep weg van het grondwater. Of dit laatste bij de “bult” ook het geval is, is de vraag. Zandgrond waarschijnlijker. Op grond van belendende vegetatie,

  Verjaring….

 2. qwery ≡ 07 sep 2013 ≡ 21:11

  Clientelen, is het niet tijd voor een onderzoek?

 3. clientelen ≡ 07 sep 2013 ≡ 22:52

  @Qwery

  Naar de open deur?!

  HCH in Old Ruitenborgh was en is NIETS vergeleken met de geduide spots… Enne, rechts aan de Vickerhoekweg…. ditto. Brandnetels – brandnetels (toen en nu?)  m’n beste; insiders weten waarom. Ook dit terrein heeft kleigrond en was een afgraving.

  Clientelen kunnen bogen op 1st-class (bodem) toxicologische ervaringen. RIVM als voorbeeld. (under closure!)

  Belangrijker is de kennis van hen die er hebben gespeeld/gewoond… Als je blauw thuis kwam kreeg je op je lazer….

 4. qwery ≡ 08 sep 2013 ≡ 00:51

  Clientelen, laten zoals het is?

 5. clientelen ≡ 08 sep 2013 ≡ 11:39

  Wíe dokt uiteindelijk????

  Juist ja…. Den Haag is armlastig en de H’lose bevolking berooid. Tip: 200 raam-addicten eruit; te beginnen met die kwezels die zanikken over een naaldboom die ~zichtlijnen~ vanaf hun existentiële behoefte in de weg staat.

  De meuk onder de grond is in situ…. met uitzondering v.d. ‘bult’ aan ’t spoor bij het Lonnekermeer (waarschijnlijk). Asbest idd afdekken; dit betalen door “kunst” v.d. begroting te knikkeren. En daar komt ie: Paultje den Oudsten die bronzen berenshit laten opkopen; scheelt weer wat duiten.

   

 6. qwery ≡ 08 sep 2013 ≡ 12:53

  Clientelen, staat er nog kunst op de begroting? Zou mij verbazen. Veel zal het niet zijn. Hengelo moet geld reserveren voor zijn veiligheid. 

 7. clientelen ≡ 08 sep 2013 ≡ 13:31

  @qwery

  U bedoelt het goed…. echter, veiligheid is momenteel een politiek rekbaar begrip; helaas. Het hoort een primaire taak van een burgemeester en college te zijn… Welnu, college’s die bestaan uit incompetenten zijn geen uitzondering; nepotisme een feit, (emotioneel) wankelmoedige brekebenen en ideologisch Stalinistisch rudimenten talrijk. Hengelo heeft ál dit soort verziekende resp. verziekte elelmenten in het dagelijks bestuur. Tel daarbij op: een ambtelijke cultuur met ‘een status aparte’; betrokken burgers/kiezers vragen zich al af wíe het hier voor ’t zeggen heeft. Lokale issues genoeg om dit te staven, en in dit bestek niet nodig om te herkauwen.

  Wat ons betreft hopen we dat Pro een chronologisch zwartboek heeft aangelegd om in het prille voorjaar ’14 hiermee de electorale doodsteek te plaatsen. Alle vertrouwen erin dat pas nadien -veiligheid- z’n bestuurlijk etymiologische entiteit terugkrijgt. As we speak staan alle seinen hiervoor op groen, en zal GL-brekebeen & StalinTrol het interne sloopwerk voortzetten.

  Het afschmincken van nepotisme/regenten kluppies als primair target…. ‘Load your guns & sharp the pencils!’

 8. Alex Delarge ≡ 08 sep 2013 ≡ 19:07

  Wat goed van jullie dat hier aandacht aan besteed word!! Hulde Leo Jansen en hulde dat jullie actie ondernemen naar aanleiding van tips van lezers!! Echt anders en beter dan Dagblad Tubantia waar censuur wordt uitgeoefend en reacties worden verwijderd van lezers!!

 9. heleen driessen ≡ 10 sep 2013 ≡ 22:10

  Letterlijk een dooddoener van de GGD: geen acute humane risico’s. De GGD weet heel goed dat het gevolg van asbest soms pas 20-30 jaar zichbaar kan worden in de vorm van die ene soort longvlieskanker: mesothelioom.

 10. Evelien Bösing ≡ 05 mei 2014 ≡ 19:45

  Bijna 18 jaar wonen we hier op de Vossenbelt.
  Vanaf dat we hier zijn komen wonen fokken we eens per jaar een nestje puppy’s.
  In al die jaren worden onze nesten kleiner of er komt helemaal geen nest.
  Dagelijks laten we de honden langs onze stadsvijver uit aan de Parijsstraat.
  Een mede fokker (kennis) vertelde dat gif wel eens de oorzaak kan zijn.
  Het artikel wat ik van haar heb gekregen is;

  http://www.utwente.nl/az/wewi/onderzoeksrapporten/rapporten/milieu%20en%20infrastructuur/gepubliceerde%20rapporten/1695.kleigatensteenbakkersweg.pdf

  Na het lezen hiervan werd mij duidelijk dat het inderdaad wel eens de oorzaak kan zijn.
  Graag hier een reactie op!

  Bij voorbaat dank,
  Evelien Bösing

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: