22 augustus 2013 — Hengelo heeft een rijke culturele traditie. De naoorlogse kunst behoort tot de top van Nederland. Denk aan de schilderkunst, de beeldende kunst en de architectuur. Gaat de gemeente Hengelo zorgvuldig om met zijn kunstschatten? Vaak wel. Maar niet altijd. Soms staat de politiek het in de weg. Het Badhuis laat zien dat het afgrijselijk mis kan gaan. Aan de zuidzijde van het station nabij het Industrieplein stond tot de sloop van het Storkgebouw een bijzonder en mooi kunstwerk. Het is nu weggepropt in een bosje bij het Verenigingsgebouw en staat daar al vele jaren te verpieteren. Een prachtig kunstwerk, achteloos gedumpt tussen hekjes, bosjes en een toegangspoort. De foto hiernaast zegt genoeg.
Is het vergeten? Weet niemand waar de sloper het heeft neergezet? Is het kwijt? ProHengelo wil graag weten hoe zoiets kan gebeuren. De partij vermoedt dat het werk is gemaakt door de bekende kunstenaar Martin Stolk. Veel van zijn werken hebben te maken met de wederopbouw. Zie bijvoorbeeld het fameuze kunstwerk boven de Europatunnel. Leo Janssen schrijft namens zijn partij aan B&W “Ons moet van het hart dat wij het enorm treurig vinden om te zien hoe de gemeente met dit werk omgaat”. Hij gaat verder “Op 3 september aanstaande is er in het stadhuis de presentatie van het boek ‘Het huis van Hengelo’. De bijeenkomst is tegelijkertijd de aftrap voor de ‘Hengelose Maand van de Wederopbouw’. Wederopbouw die met haar architectuur maar ook met de toen gemaakte kunst een speciale plaats inneemt in Hengelo”. ProHengelo zou graag zien dat het kunstwerk in de monumentale omgeving van de Bataafse Kamp wordt geplaatst. Desnoods tijdelijk, in afwachting van een nieuwe plek.
Hier op de redactie denken wij dat het vandaag nog opgelost kan worden. Als de politiek het wil, is het een fluitje van een cent. Gemeentetractortje, optillen, rijden, neerzetten. Klaar. Niet moeilijk doen over vergunningen of aan te leggen fundamenten. Daar werd bij de verplaatsing ook niet moeilijk over gedaan. Op de foto ziet U dat het makkelijk kan. Zullen we afspreken dat het op 3 september geregeld is? Dan kan het college op die feestelijke dag de genodigden tegemoet treden, zonder het schaamrood op de kaken te hebben staan…
Geef een reactie