Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoor

Voorkom parkeeroverlast bij nieuw stadskantoorVolgend jaar wordt het nieuwe stadskantoor opgeleverd. Het Lees meer

Afvaldebat kent verliezers en winnaars

Afvaldebat kent verliezers en winnaarsHet debat over het afval in Hengelo is Lees meer

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop Vitens

B&W zet gemeenteraad mes op keel bij verkoop VitensDe gemeente Hengelo wil cashen. Het college wil Lees meer

Wethouder Elferink (CDA) mag blijven

Wethouder Elferink (CDA) mag blijvenWethouder Marcel Elferink (CDA) kan wethouder blijven. Dit Lees meer

Hengelo laat middeninkomens in de kou staan

Hengelo laat middeninkomens in de kou staanDe inkomsten van de gemeente Hengelo zijn fors Lees meer

Gaat wethouder Elferink vertrekken?

Gaat wethouder Elferink vertrekken?Wethouder Marcel Elferink (CDA) heeft het moeilijk. ProHengelo Lees meer

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passen

Zorgverzekeraar Menzis moet op zijn tellen passenDe ziekenhuiszorg in Hengelo kachelt achteruit. De oorzaak Lees meer

Streep door "omgekeerd inzamelen" afval

Streep door De gemeenteraad gaat een streep halen door het Lees meer

ZGT dupe beleid zorgverzekeraar

ZGT dupe beleid zorgverzekeraarTijden veranderen. Ook voor de ziekenhuizen. Vroeger werden Lees meer

Het geduld met D66 is op

Het geduld met D66 is opHet Rabo-theater (straks Schouwburg Hengelo) blijft zelfstandig. Die Lees meer

Kwestie Toermalijn komt tot ontknoping

Bas van WakerenDe kwestie Toermalijn is tot een ontknoping gekomen. Na een jarenlange juridische strijd krijgt de familie Beernink het gelijk voor een deel aan zijn zijde. De besluiten van de gemeente zijn juridisch onomkeerbaar, maar er was van alles mis met de manier waarop de besluiten zijn genomen. In de correspondentie daarover zijn bovendien fouten gemaakt. Beernink is hierdoor “op het verkeerde been” gezet. Dit blijkt het rapport van de Onderzoekscommissie Toermalijn die door de gemeenteraad was ingesteld. Voorzitter Bas van Wakeren (ProHengelo, zie foto) heeft de conclusies vanmiddag bekend gemaakt en het rapport overhandigd aan burgemeester Sander Schelberg.

De gemeente Hengelo heeft “onjuiste, onduidelijke en soms tegenstrijdige informatie” verstrekt in zijn briefwisseling, aldus de heer van Wakeren. Het bestemmingsplan is “gebrekkig gemotiveerd”. Latere correspondentie waarin de besluiten worden gerechtvaardigd, duidt de commissie aan als “speculatief”. De gemeente giste naar de eigen beweegredenen vanwege een gebrek aan motivering in het oorspronkelijke besluit.

Inmiddels zijn de besluiten over de vestiging van de Toermalijn juridisch onherroepelijk geworden. Met terugwerkende kracht stelt de onderzoekscommissie echter vast dat de beweegredenen voor die besluiten op onderdelen ‘onder de maat’ zijn en dat de procedures ‘stroef’ verliepen. De commissie bestond naast de heer van Wakeren uit de heren H. Koetsveld (SP) en R. Theunissen (GroenLinks).

De Toermalijn is een voorziening voor dagopvang van kinderen met een geestelijke en lichamelijke handicap. De buren van de Toermalijn (de familie Beernink) vechten al jaren tegen de geluidsoverlast die zij zeggen te ondervinden van de Toermalijn als de kinderen in de tuin spelen. Zij verwijten de gemeente dat de vestiging van de Toermalijn tegen de regels was. Uiteindelijk besloot de gemeenteraad om de gang van zaken tot op de bodem uit te zoeken. Eerder had de Toermalijn bij wijze van compromis met de buren een grote kapschuur gebouwd op de erfgrens. Die zou geluidswerend zijn. Het heeft allemaal niet mogen baten. De familie Beernink bleef zich verzetten. Het is nu aan de gemeenteraad en het college van B&W om conclusies uit het onderzoek te trekken. Een datum hiervoor wordt vastgesteld door het presidium van de gemeenteraad.

Reacties 1

 1. Hans ≡ 20 feb 2015 ≡ 12:35

  Ik volg deze situatie al een lange tijd, via de media en ken de situatie ter plekke.
  Nu de Toermalijn deze overkapping heeft laten bouwen, over de gehele breedte m.b.t. de kavel van de buren, kan ik mij niet voorstellen, dat daar nog veel geluidsoverlast van de kinderen van de Toermalijn plaats kan vinden en de buren hebben nu ook muziek in de tuin.
  De keren dat ik er langs kom, hoor ik vrolijke muziek, maar van de kinderen die buiten spelen komt het speelgeluid en zo nu en dan een kreet, bij mij niet over als geluidsoverlast.
  Het is toch geweldig dat er in ons land dit type zorg bestaat, voor kinderen met deze handicap! en waarom niet in een woonwijk? Dan kunnen wij, stadsbewoners ook eens zien dat niet iedereen het voor elkaar heeft m.b.t. de gezondheid.
  Ter plekke aan de overkant v.d. straat, een groot braakliggend terrein en verder in de nabije omgeving, komen er van de bewoners geen klachten heb ik begrepen.
  De afscheiding m.b.t. de kavel waarop het huis van de buren van Toermalijn staat, lijkt wel een vesting, hoge groen afscheidingen met daarin een ijzeren hekwerk. (geeft indruk alleen op de wereld)

Geef een reactie

Uw mailadres wordt nooit gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Volg

Krijg van elk bericht een mail.

Sluit u aan: